Sverige kommer att spela A-VM igen. Detta står klart efter att Damkronorna får Rysslands plats i årets VM-turnering.

I förra veckan meddelade Svenska Ishockeyförbundet att man såg sig som självklar ersättare till Ryssland under årets VM-turnering i Danmark. Och nu under fredagskvällen så kommer beskedet.

Sverige tar platsen i A-VM och flyttas därmed upp från B-VM utan att behöva spela turneringen och avancera på så sätt. Platsen ges till Sverige i egenskap av bäst rankade lag utöver de redan kvalificerade länderna.

– Vårt mål har hela tiden varit att vinna B-VM och ta oss upp till A-VM igen. Nu får vi möjligheten att spela A-VM tidigare än vad vi planerat för och den chansen tänker vi självklart att ta. Att spela VM blir en viktig del i processen kring Damkronorna och vår yttersta elit, och parallellt med det fortsätter också vårt viktiga utvecklingsarbete kring flick-och damsatsningen mot 2030, säger generalsekreterare Johan Stark till Svenska Ishockeyförbundets hemsida.

VM spelas i danska Herning och Frederikshavn den 26 augusti till och med 4 september. Sverige kommer att tillhöra Grupp B som innehåller lag rankade 6-10.

Uppdaterad 18 mars, 2022


St. Louis Blues - Carolina Hurricanes
Chicago Blackhawks - Nashville Predators