Expekt

Sveriges förbundskapten på herrsidan, Johan Garpenlöv, är inte aktuell för en fortsättning efter att hans kontrakt går ut 2022. Det meddelar Svenska Ishockeyförbundet på sin hemsida.

När Rikard Grönborg lämnade posten som förbundskapten för Tre Kronor efter VM 2019 så tog hans tidigare assisterande förbundskapten Johan Garpenlöv över skutan. Men nu, två år senare så kommer beskedet att denna säsong blir Garpenlövs sista som förbundskapten.

På Svenska Ishockeyförbundets hemsida meddelas beslutet. Det är Garpenlöv själv som meddelat SIF att han fullföljer sitt kontrakt till och med maj 2022, men att han sedan inte är tillgänglig för en förlängning. Den nuvarande förbundskaptenen tog sommaren på sig att tänka över beslutet och har nu alltså kommit fram till att sex år (tre som assisterande) i Tre Kronors tjänst får räcka.

– Det här blir mitt sjätte år, tredje som huvudansvarig, och de här två senaste åren har varit rätt kämpiga med coronan. Och jag kände att det var dags för någon ny efter den här säsongen, att komma in och ta över. Samtidigt så kändes det som ett bra läge för mig också i och med att den här säsongen kommer att bli extra tuff med både OS och VM som spelas samma år. I och med beslutet så känns det bra att jag kan lägga mycket energi på den här säsongen och köra, eftersom det är mitt sista år, säger Garpenlöv till SIF:s hemsida.

Förbundskaptenens tid på posten har kantats av den rådande pandemin, där bland annat VM i Schweiz 2020 blev inställt bland annat. Men nu blir det stort fokus på det som komma skall i Euro Hockey Tour, OS och VM i Finland, som får avsluta Johan Garpenlövs tid som förbundskapten för Tre Kronor den här gången.

– Rollen som förbundskapten för Tre Kronor är det finaste jobbet i hockeysverige även om det såklart har varit speciella förutsättningar under en pandemi. Nu har vi en spännande säsong framför oss med både OS och VM och mitt fulla fokus ligger på det vi ska göra tillsammans under den kommande säsongen. Vad som händer efter den här säsongen är något som får utkristallisera sig längre fram, säger han.

VM 2022 i Helsingfors och Tammerfors blir Johan Garpenlövs sista som förbundskapten.

Uppdaterad 28 oktober, 2021