Foto: Bildbyrån

Efter en fin ceremoni där Färjestads-legendaren Tommy Samuelsson valdes in i svensk hockeys Hall of Fame var det Tjeckien som tog tag i taktpinnen och satte tryck djupt ner i Tre Kronors zon. Trots det var det periodens bästa Tre Kronor-spelare, Mikael Lindqvist, som efter knappt två minuter bröt sig loss och drog med sig en utvisning.

Och då bara small det.

Dennis Rasmussen spelade från sin backposition pucken i sidled till en fristående Emil Bemström. Direktskott stolpe in och vips så hade Bemström presenterat sig med mål efter första puckkontakten. Kliniskt. 33 centimeter över isen – nästintill otagbart för Simon Hrubec i det tjeckiska målet.

Annars var det en aningen nervös och slarvig period från båda lagen. Speciellt i spel fem mot fyra. Sverige fick inte alls till det med en man mer och hade svårt att etablera spel i offensiv zon. När Radim Zohorna, för dagen en av de bättre i Tjeckien, senare blev nedriven lyckades inte heller tjeckerna komma till bra avslut trots en man mer. Tyvärr för svensk del bröt sig Radim Zohorna återigen loss direkt från utvisningsbåset och fixade fram en straff. En straff han tog själv, men Magnus Hellberg var omutbar.

Bäst chans hade sedan Martin Zatovic som skaffade sig tid att få iväg ett hårt skott, men Hellberg var där med en fin plockhandsräddning.

Andra perioden bjöd på en chansfattig inledning tills det att Emil Bemström åkte ut två minuter för holding. Än en gång var det Radim Zohorna som skapade oreda i det svenska försvaret.

Tjeckerna flyttade upp och skapade målchanser efter tilltrasslade situationer där pucken dansade framför målet, men Hellberg var fortsatt trygg. I alla fall till det att Marek Kvapil, poängligaledare i tjeckiska ligan, fick utrymme på högerkanten i svensk zon. Ett rappt handledsskott som letade sig upp i högra krysset. Skickligt gjort, och 1-1.

Efter målet var det återigen bröderna Zohorna som skapade chanser för Tjeckien och visst borde nog lillebror Radim ha haft med sig ännu en utvisning när han revs ner för fjärde gången i matchen. Men ingen signal från den finska domaren och fortsatt jämnt.

Tre Kronor jobbade sig successivt in matchen och fick med sig ännu ett power-play där Linqvist hade bästa läget efter en passning från Kellman. Men skottet mitt i magen på målvakten Hrubec.

Istället kom 2-1 till Tjeckien precis före periodens slut. En skicklig passning från Petr Holik till bortre stolpen där Jan Kovar stod ostört med en öppen målbur.
Tre Kronor kom ut till tredje perioden med något bättre press på Tjeckiens backar. Just när alla väntade på en svensk forcering fullbordade istället matchens gigant, Jan Kovar, sitt hattrick. 3-1 kom efter slarv från dom svenska backarna och 4-1 efter fint klapp-klapp spel i powerplay.

Med knappt två minuter kvar gjorde Sverige sedan ett tröstmål genom Jonathan Davidsson.

Förlust 5-2 för Tre Kronor i öppningsmatchen av Beijer Hockey Games. Nästa match är på lördag då Ryssland står för motståndet.

Om artikelförfattaren:

Alexander Carlsson – Sportskribent
alexander@vmhockey.se

>> Läs mer om mig här