Expekt

Det väntas en NHL-draft natten mellan 28-29 juni där förstarundan i NHL-draften ska väljas. Nedan listar vi några av de svenska namnen som spås gå tidigt i NHL-draften i sommar.

Som alltid så är det fullt sjå borta i Nordamerika trots ett nyligen avslutat Stanley Cup-slutspel som vanns av William Karlssons Vegas Golden Knights. Samtliga NHL-lag står nämligen inför viktiga beslut i juni månad. Den 28 och 29 juni väntar nämligen den årliga NHL-draften där spelare födda 2005 eller äldre ska tingas i sommarens NHL-draft.

Den som spås gå först, eller den som alla vet kommer gå först i draften, är supertalangen Connor Bedard. Sedan hans förflutet i HV71 under coronapandemin har Bedard tagit hockeyvärlden med storm och dominerat totalt på alla nivåer som han spelat i. Kanadensaren kommer att gå först i draften och väljas av Chicago Blackhawks, som är det första laget att välja spelare i årets draft.

När det gäller andra- och tredjeplatsen så är det lite mer ovisst. Där kan nämligen en svensk komma enligt många experter, detta då Leo Carlsson är en av de stora talangerna i årets draft. Carlsson är tillsammans med kanadensaren Adam Fantili några av spekulanterna till andraplatsen bakom Connor Bedard. Oavsett placering så kommer Leo Carlsson med stor sannolikhet hamna topp fem i NHL-draften 2023 enligt samtliga experter.

Några andra svenskar som spås kunna gå tidigt i NHL-draften är Axel Sandin-Pellikka och Otto Stenberg. Duon var en bidragande faktor till att U18-landslaget knep ett VM-silver under våren och duon spås absolut gå i förstarundan av draften. Även backen Tom Willander, Brynäs-duon Noel Nordh och Theo Lindstein samt Malmös powerforward Anton Wahlberg kan gå tidigt i draften. Detsamma gäller Frölundaduon Noah Dower Nilsson och David Edstrom. Dessa spelare är toppnamnen för svensk del i NHL-draften, sedan är det svårt att sia om på vilken placering de kommer att tingas. Det kan bli i förstarundan, det kan lika gärna bli i andrarundan eller i någon senare runda. NHL-draften innehåller sju rundor där det är 32 draftval i varje runda.

NHL-draften startar natten mot 29 juni (svensk tid). Allting innan dess är spådomar och inget annat. Efter draftens första rundas slut och hela draftens slut den 30 juni (övriga draftrundor) så vet vi vilka svenskar som har blivit tingade. Många svenska talanger kommer att bli tingade i NHL:s sju draftrundor, de som har blivit nämnda i denna artikel är de möjliga toppnamn som kan komma att bli under draften.

NHL-lagens val i förstarundan, 32 stycken

Noterbart är att listan nedan är den preliminära. Under draftdagen kan lagen byta (trejda) bort sina draftval och då kan listan ändras.

 1. Chicago Blackhawks
 2. Anaheim Ducks
 3. Columbus Blue Jackets
 4. San José Sharks
 5. Montreal Canadiens
 6. Arizona Coyotes
 7. Philadelphia Flyers
 8. Washington Capitals
 9. Detroit Red Wings
 10. St. Louis Blues
 11. Vancouver Canucks
 12. Arizona Coyotes
 13. Buffalo Sabres
 14. Pittsburgh Penguins
 15. Nashville Predators
 16. Calgary Flames
 17. Detroit Red Wings
 18. Winnipeg Jets
 19. Chicago Blackhawks
 20. Seattle Kraken
 21. Minnesota Wild
 22. Philadelphia Flyers
 23. New York Rangers
 24. Nashville Predators
 25. St. Louis Blues
 26. San José Sharks
 27. Colorado Avalanche
 28. Toronto Maple Leafs
 29. St. Louis Blues
 30. Carolina Hurricanes
 31. Montreal Canadiens
 32. Vegas Golden Knights

Svenskar som kan gå tidigt

(spådom)

Leo Carlsson, Örebro HK (spås gå topp 5)
Axel Sandin-Pellikka, Skellefteå AIK (topp 15/förstarundan)
Otto Stenberg (förstarundan)
Tom Willander (förstarundan/tidigt andrarundan)
Anton Wahlberg (förstarundan/tidigt andrarundan)
Theo Lindstein (förstarundan/tidigt andrarundan)
Noah Dower Nilsson (andrarundan)
David Edstrom (andrarundan)
Noel Nordh (andrarundan)

Uppdaterad 19 juni, 2023