Under den kommande helgen så står Östersund värd för B-VM inom kälkhockey, där Sveriges herrar ställs mot fem andra länder. Nedan informerar vi kring vad som komma skall.

På fredag tekas det igång i Östersund. Kälkhockey-VM för B-divisionen kommer att spelas i de jämtländska skogarna. Redan idag (den 14 september) så kommer de sex deltagande lagen att landa i Östersund. Sedan följer två fulla dagar av förberedelser innan matchandet startar på fredag.

Datumen för mästerskapet är 17-22 september. Spelplatsen är alltså Östersund. Notera att detta är B-divisionen som de svenska Kälkkronorna deltar i. A-VM vanns av USA i somras när man tog sitt femte VM-guld någonsin efter finalseger mot Kanada.

Vilka deltar i kälkhockey-VM?

Sex lag deltar i B-divisionen. Sverige är ett av lagen och även våra nordiska grannar Finland kommer att delta i B-divisionen efter att man tog sig upp från C-divisionen till detta mästerskap.

 1. Sverige
 2. Japan
 3. Kina
 4. Tyskland
 5. Polen
 6. Finland

Var spelas det?

Mästerskapet kommer att spelas i Östersund och Östersund Arena. Hallen tar in 2700 åskådare i vanliga fall. Arenan byggdes så sent som 2013. Östersund Arena har tidigare stått värd för B-VM i kälkhockey under 2015 och sedan även EM 2016, bland annat.

Hur spelas det?

Alla sex lag kommer att ställas mot varandra i turneringen i enkelmöten. Därefter sätts en tabell utifrån så många poäng som lagen har tagit. De två bästa lagen i tabellen avancerar till A-VM och kommer att få spela bland de stora. Det lag som slutar sexa och sist i tabellen degraderas till C-divisionen. Det kommer alltså inte att spelas något finalspel. Endast gruppspelsmatcher. Italien och Slovakien är sedan tidigare nedflyttade från A-divisionen till B-divisionen så två lag ska ersätta de två lagen till nästa års VM.

 1. Vidare till A-divisionen
 2. Vidare till A-divisionen
 3. Spelar B-VM nästa gång
 4. Spelar B-VM nästa gång
 5. Spelar B-VM nästa gång
 6. Nedflyttad till C-divisionen

Var sänds kälkhockey-VM?

Du kommer att kunna se samtliga matcher gratis via Youtube. Det gäller både Sveriges matcher och övriga matcher. Klicka HÄR för att kunna se matcherna.

Spelschemat för kälkhockey-VM i Östersund

De svenska Kälkkronorna kommer att stå värd för huvudmatchen varje dag när man spelar klockan 17:00.

17 september:

Polen – Kina, 10:00
Tyskland – Japan, 13:30
Sverige – Finland, 17:00

18 september:

Japan – Polen, 10:00
Kina – Finland, 13:30
Sverige – Tyskland, 17:00

19 september:

Japan – Kina, 10:00
Finland – Tyskland, 13:30
Sverige – Polen, 17:00

21 september:

Tyskland – Polen, 10:00
Japan – Finland, 13:30
Sverige – Kina, 17:00

22 september:

Polen – Finland, 10:00
Kina – Tyskland, 13:30
Sverige – Japan, 17:00