Foto: Bildbyrån

I veckan visade Svenska ishockeyförbundet upp sina nya spelformer som ska gälla för barn och ungdomar. Nu går Tre Kronors Johan Garpenlöv ut och hyllar initiativet från förbundet på deras egna hemsida.

De nya spelformerna ska anpassa hockeyspelet för barn och ungdomar upp till och med tolvåringar. Anpassningen innebär att man kommer spela tre mot tre på mindre planer, beroende på ålder. Svenska ishockeyförbundet gjorde ändringen för att skapa fler skickliga spelare från den svenska hockeyn. 

I en intervju med Johan Garpenlöv på förbundets hemsida säger han att han tror på de nya spelformerna.

De kommer garanterat att hjälpa de unga spelarna. Vi kommer få träningar med mer smålagsspel som utvecklar spelare både individuellt och i lagspel. Träningarna kommer helt enkelt att bli roligare samtidigt som spelarna rör på sig mer och är mer aktiva. Nu gäller det att vi alla inom svensk ishockey tar till oss de nya spelformerna samt Hemmaplansmodellen och fortsätter att utveckla fina människor och bra hockeyspelare, säger han.

Även Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg är positiv till förändringen.

– Jag har länge vurmat för blandade spelformer och det här kommer inte att hålla tillbaka någon, helt tvärtom. Jag vill framför allt slå ett rejält slag för samlingsbegreppet ”spelförståelse”. Det är delvis medfött men till allra största delen träningsbart. Alla områden i spelet knyter an till spelförståelsen och här finns dessutom flera av lösningarna på hjärnskakningsproblemen, säger han.

De nya spelformerna kommer testas i sju olika distrikt kommande säsong innan ett slutgiltigt beslut tas från förbundet.

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här