LeoVegas

Ryssland startade bäst, och dominerade första perioden. I underläge 0-2 visade sen Tre Kronor prov på stark lagmoral och jobbade sig tillbaka in i matchen. Efter 4-4 under ordinarie tid gick det hela till slut till straffar. Väl där var det till slut dock Ryssland som drog det längsta strået och vann efter suddenstraffar. 

Det såg till en början ut att bli en lång eftermiddag för svensk del. 0-1 till Ryssland kom efter 10.25 från Anton Slepyshevs klubba. Några minuter senare fylldes bortakontot på med 0-2. Ett skott från backplats som styrdes på sin väg fram till mål och ställde Magnus Hellberg i det svenska målet en aning. Returen studsade rakt ut till en obevakad Damir Zhafyarov som kunde trycka in pucken under benskyddet på den svenska målvakten.

Ryssland dominerade vid det här läget matchen och gick också till periodpaus i tvåmålsledning.

Tre Kronor tar tag i taktpinnen
Dagens första svenska mål kom på en snygg straff från Carl Klingberg 09.55 in i andra perioden. Tre Kronor hade innan dess spelat upp sig och tagit tag i spelet. Tack vare bra fart på fötterna och driv mot mål fick de blågula med sig en hel del utvisningar. Hänförda av sin mest framstående spelare, Färjestads Michael Lindqvist, som bland annat var den som jobbade fram Carl Klingbergs straff efter att ha blivit neddragen under ett friläge.

Trots den svenska uppryckningen utökade Ryssland sen sin ledning. Efter flera misslyckade chanser i spel fem mot fyra för Tre Kronor – egentligen det enda  under perioden som inte stämde – tog Kirill Semyonov chansen när den dök upp. 1-3, och återigen uppförsbacke sett ur svenskt perspektiv.

Fortsatt underläge med spelmässigt övertag
Men Tre Kronor trummande på. Starten på den tredje perioden blev en spelmässig förlängning av perioden innan med tydligt svenskt övertag. 2-3 kom därför mycket rättvist när Mikael Wikstrand smällde in sitt andra mål i turneringen i fem mot tre. Ett distinkt dragskott som letade sig in under armen på den ryska målvakten.

Med åtta minuter kvar att spela kom sen ännu ett bakslag för Tre Kronor som hade jobbat sig in i matchen. Nikita Soshnikov hittade Hellbergs bortre kryss med en stenhård handledare. Även det i numerärt överläge på en fin pass från Andrei Kuzmenko.

Men Tre kronor vägrade ge sig. Med en snygg aktion bröt sig starke Fredrik Händemark in på mål och rundade målvakten till 3-4. Nu var det match igen. Det svenska trycket fortsatte och med 2.17 kvar kom också den välförtjänta kvitteringen. Debutanten Niklas Hansson med ett backskott som letade sig in bland nätmaskorna bakom Igor Bobkov. Tre Kronors fjärde mål för kvällen och Hanssons första i gulblått. En stark upphämtning av svenskarna och alltså 4-4 efter ordinarie tid.

Annons: ⇢ Snabbare.com - Streama hela hockey-VM här

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

En mållös förlängning
Efter en mållös förlängning var det sen Ryssland som drog det längsta strået under straffläggningen. Stor hjälte för ryssarna blev tidigare målskytten Nikita Soshnikov som pillade in den avgörande straffen mellan benen på Hellberg.

Tung förlust för Tre Kronor, även om insatsen som helhet var en klar uppryckning mot matchen mot Tjeckien. Johan Garpenlöv väntar fortfarande på sin första seger som förbundskapten. Kanske kommer den imorgon mot Finland?

Om artikelförfattaren:

Alexander Carlsson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här