Expekt

Sverige förlorade träningslandskampen mot Finland i Umeå. Oskarshamn-forwarden Ahti Oksanen blev matchhjälte med sitt mål till 1-2 i andra perioden.

Under torsdagskvällen spelade Tre Kronor en träningslandskamp mot Finland i Umeå. Landskampen är den femte i ordningen för Sverige under våren och den näst sista innan Czech Hockey Games nästa vecka innan VM börjar den 12 maj.

Det var en ganska märkbar temposkillnad i denna landskamp jämfört med Tre Kronors landskamper de senaste veckorna mot Norge respektive Danmark. En högkvalitativ förstaperiod var dock aningen chansfattig. Med ett par minuter kvar av perioden kom dock ett svenskt 1-0-mål när Dennis Rasmussen var påpasslig på en retur och rakade in 1-0 för svensk del.

Efter lite mindre än halva den andra perioden kvitterade Finland till 1-1 genom Markus Granlund, detta efter en slarvig vändning från Sverige i egen zon, något som Lugano-spelaren utnyttjade.

Ett nytt svenskt slarv bäddade för ett nytt finskt mål i slutet av mittperioden. En dålig svensk kommunikation resulterade i ett förlängt finskt anfall där Ahti Oksanen slutligen kunde ge Finland 1-2 på ett fint sätt efter en skottretur från sargen bakom mål. Finland vann den andra perioden med sina två mål och gick in till den tredje med ledning 1-2.

Tre Kronor började spela upp sig i tredje perioden och testade Jussi Olkinuora flera gånger i den finska kassen. Den tidigare Brynäsmålvakten stod på huvudet vid ett par tillfällen när Tre Kronor absolut hotade Finland i offensiv väg. Är det något man vet med Jukka Jalonens finska lejon så är det dock att man är trygga i sitt försvarsspel. Sam Hallams Tre Kronor fick jaga en kvittering perioden igenom men lyckades inte nå någon sådan.

Finlands stabilitet stoppade Tre Kronor under torsdagen och finländarna vann med 1-2 i Umeå. På lördag (29 april) väntar ett returmöte länderna emellan, även den gången i Umeå och Winpos Arena, med matchstart 15:00.

Sverige – Finland, 1-2 (1-0, 0-2, 0-0)

18:07 1-0 Dennis Rasmussen (Patrik Karlkvist, Oscar Lindberg)
26:32 1-1 Markus Granlund (Petter Lindbohm)
38:14 1-2 Ahti Oksanen (Nikolas Matinpalo, Markko Anttila)

Uppdaterad 27 april, 2023