Sverige gjorde en formidabel insats mot storfavoriten USA i semifinalen, men det räckte inte. Amerikanskorna vann med 3-2 efter att Sverige haft ledningen med 2-1 en bit in till den tredje perioden. Nu väntar bronsmatch mot Finland för Damkronorna U18.

Under natten till måndag så ställdes U18-landslaget inför en tuff uppgift i Madison, USA. Värdnationen och storfavoriten USA stod på andra sidan och en finalplats stod på spel. USA började bäst målmässigt. Efter 13 minuter i den första perioden så sköt USA:s Sydney Morrow in ett fint skott bakom Lisa Jönsson i det svenska målet.

Sverige kvitterade i mitten på den andra perioden när Stella Lindell var påpasslig på en retur från sin egna styrning och rakade in 1-1, något som fick svenskorna att jubla ordentligt. Och bara minuter senare så skulle det talangfulla landslaget ta ledningen. Sverige har genom turneringen haft ett framgångsrikt powerplay med flera spetsspelare. Och med åtta minuter kvar av andra perioden så sköt Mira Jungåker in ett stenhårt slagskott för att ge U18-landslaget ledningen.

Den svenska ledningen höll sig perioden ut, men i början av den tredje så kom en rejäl kalldusch för det hårt jobbande svenska laget när USA kvitterade till 2-2 omgående. I mitten av den tredje perioden så kom också det amerikanska ledningsmålet, något som blev ödesdigert. Sverige hittade aldrig en kvittering utan fick se förhandsfavoriten USA segla in i finalspelet mot Kanada i natt. Detta trots att de svenska Damkronorna stod för en väldigt bra kämpainsats.

Sverige ska nu spela bronsmatch med start 22:30 ikväll (måndag). Bronsmedaljen kommer att tilldelas Sverige eller Finland, som förlorade mot Kanada i sin semifinal. Matchen sänds på SVT2 och SVT Play.

Bronsmatch och final U18-VM

Matcherna är angivna i svensk tid. Sveriges match sänds på SVT2 och SVT Play.

Måndagen den 13 juni:

Sverige – Finland (Bronsmatch)
22:30

Kanada – USA (Final)
02:30