Expekt

Damkronorna ledde med 3-0 i mitten på andra perioden. Sedan tappade Sverige allt. Damkronorna förlorade med 3-4 mot Schweiz i Women’s Euro Hockey Tour efter en svag andra halva av matchen.

Under fredagen spelade Sveriges damkronor sin andra match under Women’s Euro Hockey Tour-turneringen i Tjeckien efter straffsegern mot Finland i premiären. Damkronorna fick en bra start på matchen där man i sitt dittills tredje powerplay fick in 1-0 efter ett fint mål. Stjärnan Hilda Svensson var inblandad i allt i PP-väg och slog en stenhård passning till Sofie Lundin som med en touch hittad Lina Ljungblom i slottet till ledningsmålet för Sverige efter drygt tio minuter i matchen. Ett mycket läckert mål i numerärt överläge.

Ljungbloms mål blev första periodens enda där Sverige ledde med 1-0 in till paus. I andra perioden var det ett stabilt svenskt lag som kontrollerade händelserna och man fick också in ett nytt mål. Återigen var det firma Hilda Svensson/Lina Ljungblom som gjorde målet. Klasspelaren Hilda Svensson hittade en fin diagonalpassning till Lina Ljungblom som med ett direktskott sköt in sitt andra mål i matchen, efter en mycket fin assist från 17-årige Svensson.

Bara minuten efter Sveriges 2-0-mål kom 3-0 för Damkronorna när Thea Johansson åkte åttor kring Schweiz försvarsspelare och där hon via köksvägen satte trean för Sverige efter 13 minuter i andra perioden. Sverige fick ett powerplay tätt efter målen och siktade nog på att utöka ytterligare men istället kontrade Schweiz in 3-1 i numerärt underläge för att ge sitt land chansen att komma tillbaka in i mötet. Med tre minuter kvar av andra perioden fick Schweiz in en ny reducering i sitt egna powerplay och det stod 3-2 helt plötsligt.

Till tredje perioden var det ett nytt schweiziskt powerplay mål som blev ett faktum till en kvittering. Sverige tappade bort en schweizisk forward framför mål som med gott om tid på sig rakade in 3-3 bakom Tindra Holm i det svenska målet. Det svenska tappet blev sedan ett faktum när ett nytt svenskt slarv resulterade i 3-4 för Schweiz i en kontring och Sverige föll i bitar. Damkronorna fick chansen i ett numerärt överläge tätt efter Schweiz ledningsmål, där man hade möjligheten att kvittera. En möjlighet som Sverige inte tog.

Sverige var spelmässigt bättre matchen igenom men man tappade målmässigt mot ett hårt jobbande Schweiz. Damkronorna tvingades till en forcering i slutet på matchen och Hilda Svensson fick med sig en utvisning och ett powerplay med tre minuter kvar. Sverige tog då ut målvakten för att spela i sex mot fyra men även om det skapades tryck så hittade pucken inte in. Schweiz klarade av det numerära underläget och man klarade att hålla undan och ta en seger. Schweiz stod för en formidabel vändning men Sverige kollapsade med fyra raka insläppta mål. Förlusten var Sveriges första mot Schweiz denna säsong (på fem matcher).

Nästa match för Damkronorna är imorgon lördag mot Tyskland med start 13:30. Matchen sänds på SVT Play.

Sverige – Schweiz, 3-4 (1-0, 2-2, 0-2)

09:03 1-0 Lina Ljungblom (Sofie Lundin, Hilda Svensson)
31:27 2-0 Lina Ljungblom (Hilda Svensson, Mira Jungåker)
32:16 3-0 Thea Johansson
33:27 3-1 Vanessa Schaefer
37:20 3-2 Emma Ingold
48:54 3-3 Kaleigh Quennec (Vanessa Schaefer, Lara Christen)
49:57 3-4 Naemi Herzing (Lara Stalder)