Efter att ha kommit tvåa i grupp B efter USA ställs de svenska U18-herrarna ikväll mot Tjeckien i kvartsfinal. Ser man på tidigare möten lutar det mot en jämna match mot ett “lurigt” motstånd.

Det svenska U18-landslaget har hittills spelat fyra VM-matcher. Premiärförlusten mot USA följdes upp med tre raka segrar. Ett bra facit enligt förbundskapten Magnus Hävelid – för ett lag som bara blir bättre och bättre.

“Jag tycker vi har blivit lite bättre för varje match” konstaterar Hävelid. “Det hade vi som målsättning också. Vi slutade tvåa [i gruppen] och fick en bra avslutning mot Ryssland. De är svåra och jobbiga att möta. Spelarna delar på poängskörden, vilket är bra. Vi har fått igång våran tredje- och fjärdeline på ett fint sätt, vilket kommer bli jätteviktigt ikväll till exempel.”

Ikväll 19.30 släpps pucken i första slutspelsmatchen, och den svenska truppen är redo för det som komma skall.

“När är det liksom vinna eller försvinna. Då gäller det att man känner att man tågar åt rätt håll, vilket jag tycker att vi gjort. Det gäller att vi är förberedda här och nu. Sen är det en lurig motståndare på andra sidan ikväll. Vi har 1-1 i matcher i år, så vi vet att vi måste presteras vår bästa hockey nu om vi ska vinna.”

Klassisk tjeckisk hockey

Och hur det tjeckiska laget spelar har man koll på sedan länge. Hävelid tror på en jämn match, och vet precis vad som krävs för en vinst.

“Vi spelade mot Tjeckien senast i Sotji, då vann vi. Sen mötte vi dem tidigare i Kravár, så det har varit jättejämna matcher. Dessutom har vi sett alla deras matcher här också på video. Som sagt, en lurig motståndare med en gammal förbundskapten som coach. Jag tycker att de har spelat väldigt defensivt med snabba omställningar – klassiskt tjeckiskt om man säger. Ett igelkottsförsvar. Och sen när omställningarna kommer har de några skickliga forwards. Dessutom har de lyckats peta in några puckar i power play.”

Så hur ska Tjeckien besegras?

“Vi vill inte ha en matchbild där de får använda sina sina snabba spelvändningar mot oss. Det gäller att vi lurar ner dem djupt ner i deras zon och är starka med pucken. Där kan vi göra det svårt för deras backar och målvakt genom att trä in puckar framför mål”, avslutar Hävelid.

Småkronornas kvartsfinal mot Tjeckien startar 19.30 och kan följas live på SVT.

Om artikelförfattaren:

Alexander Carlsson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här