Expekt

Inatt inleddes årets NHL-draft där storstjärnan Connor Bedard blev det självklara förstavalet. På en mycket ärofylld andraplats hittar vi svensken Leo Carlsson, följt av flera ytterligare spelare från det svenska landslaget.

2. Leo Carlsson – Anaheim Ducks

Leo Carlsson blev redan tidigt ett namn som det talades en hel del om inför draften, där han antogs väljas i topp fem. Nu kan han se fram emot en möjlig karriär i Anaheim Ducks där han precis som under VM i Tammerfors kan få spela jämsides med Jakob Silfverberg. Efter att ha debuterat i landslagströjan under säsongen 21/22, där det blev en hel del spel med U18-laget kunde vi se Carlsson i såväl JVM som seniormästerskapet under den gångna säsongen där sex respektive fem poäng levererades. 18-åringen må ha två år kvar på sitt kontrakt med Örebro, men har möjligheten att bryta det om det finns önskemål på en flytt över Atlanten.

11. Tom Willander – Vancouver Canucks

Nästa svensk att väljas blev Rögle-backen Tom Willander som var med och tog U18-silver vid världsmästerskapet i våras, detta efter en gedigen säsong med småkronorna. Trots att det inte finns något signat kontrakt med Vancouver Canucks i skrivande stund har han redan gjort sig redo för att reda till USA i höst, då för att spela College-hockey på Boston University.

17. Axel Sandin Pellika – Detroit Red Wings

Axel Sandin Pellika valdes som nummer sjutton av Detroit Red Wings. Under säsongen gjorde han debut i SHL när han klev in i Skellefteås A-lag, samtidigt som han även briljerade med landslaget under såväl JVM som U18 VM där det blev ett silver, tillika en plats i All Star-laget samt utmärkelsen som turneringens främste back. Redan i sommar blir det nytt landslagsspel då han fanns med i säsongens första trupp med juniorkronorna.

25+29. Otto Stenberg och Theo Lindstein – St Louis Blues

Både Otto Stenberg och Theo Lindstein blev draftade av St Louis Blues, detta som klubbens andra och tredje namn under den första rundan. Tillsammans har killarna varit med och tagit såväl U18 guld och silver under de två senaste säsongerna, samtidigt som de med U17-landslaget nådde ett silver i årskullens inofficiella VM Hlinka Gretzky Cup sommaren 2022. Stenberg är redan nu klart för en ny säsong med Frölundas juniorer, samtidigt som Lindstein skrivit på ett kontrakt för att hjälpa Brynäs tillbaka till SHL. Men redan inom kort kan de två se fram emot nytt spel ihop då de tagits ut till juniorkronornas första trupp för säsongen.

32. David Edström – Vegas Golden Knights

Sist ut att välja var regerande Stanley Cup-segrarna Vegas Golden Knights som plockade David Edström som sitt första namn. Edström, med dubbelt medborgarskap i Sverige och USA, valde att bära tröjan med de tre kronorna när han togs ut för spel med U17-landslaget under säsongen 21/22. Under den gångna säsongen blev det i sin tur spel med småkronorna, där fem mål och tre assists bidrog till lagets U18-silver. Är precis som Stenberg och Lindstein klar för spel med U20-laget i sommar.

Sverige näst mest valda nationen

Totalt blev det sex svenska namn som valdes i den första rundan, en siffra som endast Kanada slår med tretton namn. Därefter följde USA med fem spelare samt Ryssland med fyra. Andra nationaliteter som blev valda var Österrike, Slovakien och Tjeckien. Österrikes David Reinbacher tangerade rekordet för den högst draftade österrikiska spelaren (femma) när han valdes av Montreal Canadiens.

Under natten till fredag äger de resterande draftrundorna rum där ytterligare spelare med Tre Kronor-koppling kan väljas.

LISTA: Förstarundan i NHL-draften 2023

 1. Connor Bedard, Kanada – Chicago Blackhawks
 2. Leo Carlsson, Sverige – Anaheim Ducks
 3. Adam Fantilli, Kanada – Columbus Blue Jackets
 4. William Smith, USA – San Jose Harks
 5. David Reinbacher, Österrike – Montreal Canadiens
 6. Dimitri Simashev, Ryssland – Arizona Coyotes
 7. Matvei Michkov, Ryssland – Philadelphia Flyers
 8. Ryan Leonard, USA – Washington Capitals
 9. Nate Danielson, Kanada – Detroit Red Wings
 10. Dalibor Dvorsky, Slovakien – St Louis Blues
 11. Tom Willander, Sverige – Vancouver Canucks
 12. Daniil But, Ryssland – Arizona Coyotes
 13. Zach Benson, Kanada – Buffalo Sabres
 14. Brayden Yager, Kanada – Pittsburgh Penguins
 15. Matthew Wood, Kanada – Nashville Predators
 16. Samuel Honzek, Slovakien – Calgary Flame
 17. Axel Sandin Pellika, Sverige – Detroit Red Wings
 18. Colby Barlow, Kanada – Winnipeg Jets
 19. Oliver Moore, USA – Chicago Blackhawks
 20. Eduard Sale, Tjeckien – Seattle Kraken
 21. Charlie Stramel, USA – Minnesota Wild
 22. Oliver Bonk, Kanada – Philadelphia Flyers
 23. Gabriel Perreault, Kanada – NY Rangers
 24. Tanner Molendyk, Kanada – Nashville Predators
 25. Otto Stenberg, Sverige – St Louis Blues
 26. Quentin Musty, USA – San Jose Sharks
 27. Calum Ritchie, Kanada – Colorado Avalanche
 28. Easton Cowan, Kanada – Toronto Maple Leafs
 29. Theo Lindstein, Sverige – St Louis Blues
 30. Bradly Nadeau, Kanada – Carolina Hurricanes
 31. Mikhail Gulyayev, Ryssland – Colorado Avalanche
 32. David Edström, Sverige – Vegas Golden Knights

Uppdaterad 29 juni, 2023