Foto: Bildbyrån

Damhockeyn är en sport som växer sig allt starkare och detta kan man delvis se i att alltfler nationer är intresserade utav att vara med i de stora turneringarna. Tills nästa års världsmästerskap kommer antalet deltagande nationer att utökas med två platser och nu kommer detta även att ske i OS.

För ett par veckor sedan presenterade IIHF beslutet om att utöka antalet deltagande nationer i damernas olympiska turnering till tio ifrån föregående antalet åtta. Beslutet har tagits utav Internationella Olympiska Kommittén, som ser detta som en del i att öka jämställdheten mellan könen i mästerskapet.

Redan nu är det klart att Kina som värdnation kommer vara en utav de tio nationerna i nästa olympiska turnering. Vilka de övriga blir återstår att se, men med stor sannolikhet kommer kvalificeringen att fungera på ett liknande sätt som tidigare. Då har de lag som placerat sig allra högst upp på världsrankingen fått plats i turneringen, tillsammans med lägre rankade nationer som fått spela kvalturneringar.

Sofie Hansson