Expekt

De finska juniorlejonen ska spela JVM-semifinal mot USA imorgon. Under dagen innan semifinalen fick VMhockey.se en intervju med Finlands 17-årige supertalang Emil Hemming där han beskriver känslan i laget efter avancemanget, pressen från finsk media och lite till.

Efter ett sensationellt avgörande från lagkaptenen Jere Lassila tog sig Finland till JVM-semifinal igår, efter förlängningssegern mot Slovakien. Under onsdagen var Finland öppet för media, där VMhockey.se fick en pratstund med Emil Hemming, 17. Han är främst nöjd över att Finland vänt på steken från två inledande förluster i JVM till tre raka segrar.

– Nu har det lugnat ner sig lite men vi var skitglada direkt efter matchen. Nu har vi liksom svängt runt den här saken och är med bland de fyra bästa lagen i turneringen. Så det är fint, säger han och betonar:

– Alla tankar ligger på USA just nu.

Den svensktalande finländaren, uppväxt i Vasa, spelar i ett finskt landslag som till morgondagens semifinal får gå in som underdogs till mötet med USA. Amerikanerna har under hela turneringens gång varit de stora favoriterna till att vinna alla matcher och förlängningen guldet, men det kan nog passa Finland att gå in till matchen och slå lite underifrån.

– Jag tror nog att det är lite lättare att komma som underdogs. Man har inga förväntningar på sig och ingen press på sig. Vi har ju sett att vi var underdogs mot Sverige och efter segern där har vi visat att vi kan vinna mot vem som helst här. Kan vi vinna mot Sverige så kan vi vinna mot vilka som helst, säger Emil Hemming.

Hemifrån Finland har det i både medier och bland folket, ända sedan premiärförlusten mot Kanada, varit en dyster ton mot de finska juniorlejonen ledda av Lauri Mikkola. Något som tog hårt på spelargruppen, men internt har man vänt på steken och kopplat bort utomstående faktorer.

– Vi hade svårigheter i början, det var lite spänt där de första matcherna. Just för allt runt omkring, där medierna var helt på oss och allting. Så jag tror att vi har stängt bort de tankarna och så började vi spela vårt eget spel och ingenting annat. Det blev en normal sak att spela hockey, och där tror jag att vi hela tiden som lag blivit bättre. Sen har vi väldigt roligt och alla är med, det är ingenting spänt kvar i laget, säger Emil Hemming.

– Det är härligt att se att det funkar.

Har det varit mycket press från finsk media?

– Ja, nog har det varit det. I början var det: ”Vad har hänt med finsk hockey, har det gått baklänges?” och lite så. Vi stängde bara bort de tankarna och visste att vi kunde bättre hela tiden, det var som att vi gick på åttio procent i våra matcher men nu är vi upp mot hundra, så  det är fint att se.

De som bevittnade Finlands två första matcher under Junior-VM kunde se ett finskt lag långt bort från grunderna, där det stundtals var ett hav mellan backar och forwards vilket påverkade resultaten i de två matcherna, som slutade i förlust mot både Kanada och Tyskland.

– Just som du sa: Vi hade problem med tajtheten, alla fem var utspridda över hela planen och det var lätt för motståndaren att bara attackera oss hela tiden. De kom tre mot två på oss hela tiden och vi anfallare hamnade för långt bakom, och i egen zon var vi dåliga. Men nu har vi blivit tajtare och alla fem går ihop tillsammans, så jag tror att det är svårare för motståndarna att attackera oss då, säger Emil Hemming.

Även framåt har Finland ändrat om och blivit lite rakare på mål, utan en massa krusiduller.

– Det är inga svårigheter framåt utan det är lättspelat. Dumpa ner den, börja inte finta någonting och ge motståndaren någon chans till kontring, så det har vi också ändrat lite på, säger Emil Hemming och fortsätter:

– USA är sjukt skickliga med pucken så vi måste vara tajt med alla fem och måste spela ett riktigt rävspel, inte hålla på med massa svårigheter och tänka: “nu ska jag finta den här” och ge USA massa chanser. De kommer att göra mål om vi ger dem något sånt.

Den 17-årige finländaren spås gå tidigt i sommarens NHL-draft, av vissa spådd redan bland topp 10 i förstarundan, men där en plats 15-30 åtminstone är rimligt. Med alla NHL-scouter på plats i Göteborg ökar dock ingen press på forwarden från Vasa.

– Jag tänker inte så mycket på det. Jag njuter när jag är där ute. Men det är en annan sak att tala med dem utanför planen men när jag spelar hockey så tänker jag inte alls på det, säger Hemming.

Var kommer det mogna tänket ifrån?

– Det är nog jag själv helt och hållet. Mamma och pappa har såklart också tränat mig i att inte tänka så mycket på annat under matchen, för det kan bli dåligt om man tänker på annat. Då är man inte inne i zonen och gör sitt bästa, utan börjar slarva med pucken och så. Men det är nog helt jag själv som bestämt- och lärt mig att inte tänka på något annat.

Förra veckan berättade Emil Hemming för VMhockey.se att medalj var målet för Finland inför turneringen. Men när man nu är framme i medaljmatcherna är det naturligtvis guldet som man är ute efter.

– Ja, nog är vi det, avslutar Hemming till VMhockey.se med ett leende.

Uppdaterad 3 januari, 2024