Skellefteå AIK hade slagläge på en ny historisk titel i Champions Hockey League (CHL). Men i finalen mot Geneve-Servette förlorade det svenska laget med uddamålet. Hemmalaget blev historiska mästare som första schweiziska lag att vinna CHL efter 3-2-segern.

Under tisdagskvällen spelade Skellefteå AIK och Geneve-Servette om CHL-titeln i Geneve (Schweiz). Det var jämna odds på segern även om hemmalaget från Geneve hade fördelen i just hemmaplan. Efter fem minuter tog också schweizarna ledningen genom Eliot Berthon för att få en bra start på matchen. Skellefteå kvitterade dock snabbt genom letten Martins Dzierkals till 1-1.

I slutet av första perioden gick sedan Geneve ifrån och satte två sena powerplay-mål för att gå in med 3-1 in till första periodpaus efter Oscar Lindbergs utvisning, där man i CHL får fortsätta sitt powerplay trots att man redan gjort mål. Det gav Skellefteå en dålig start på matchen och i ärlighetens namn var schweizarna bättre. I andra perioden blev det helt mållöst men i tredje  perioden reducerade dock Anton Heikkinen till 3-2 för västerbottningarna men närmare än så kom man aldrig. Matchen slutade 3-2 till Geneve-Servette som därmed är CHL-mästare 2023/24, detta som första schweiziska lag någonsin.

Efter matchen, där hemmalaget var bäst, var Skellefteå-tränaren Robert Ohlsson kritisk till hur laget hanterade situationen i finalen.

– Det var lite tunnelseende i spelet med puck idag. I stället för att älska stunden som vi är i så blev vi stressade, tycker jag. Starten var tuff och det kanske gjorde att anspänningen blev högre, säger Ohlsson till Viaplay-studion efter förlusten.

Skellefteå vänder nu hem från Schweiz med fokus på SHL-omgång 44 och 45 på torsdag respektive lördag medan Geneve-Servette och svenskarna Theodor Lennström (back) och Rikard Franzén (assisterande tränare) får fira ett CHL-guld med sina lagkamrater. Geneves finske stjärnback Sami Vatanen blev utsedd till turneringens MVP.

Geneve-Servette – Skellefteå AIK, 3-2 (3-1, 0-1, 0-0)

05:30 1-0 Eliot Berthon (Arnaud Jacquemet, Josh Jooris)
11:35 1-1 Martins Dzierkals (Pär Lindholm, Zeb Forsfjäll)
17:37 2-1 Sakari Manninen (Teemu Hartikainen, Valterri Filppula)
18:36 3-1 Dominik Winnik (Tim Berni, Vincent Praplan)
48:08 3-2 Anton Heikkinen (Oscar Lindberg, Oskar Nilsson)

Uppdaterad 21 februari, 2024