I februari åker Team 17, med spelare födda 2007, till Tjeckien för en femnationsturnering mot USA, Finland, Schweiz och hemmanationen. Nu har förbundskapten Thomas Paananen tagit ut den svenska truppen till turneringen.

Den 8-11 februari väntar ett tajt matchande för U17-landslaget i Ostrava och Kravare i östra Tjeckien. Sveriges Team 17 ska ta sig an fyra tuffa motståndare i en femnationsturnering där man inleder mot Schweiz den 8 februari och avslutar mot Finland den 11 februari. I den svenska truppen finns många bekanta namn, som varit med tidigare, men också fyra debutanter i målvakten Gustav Fägerholt, backen Malte Vass samt forwardsduon Oscar Pöyliö och Arvid Drott. Lägg där till den underåriga forwarden Viggo Björck från IFK Täby (född 2008), som är en del av truppen trots att Team 16 också har landskamper parallellt. Han är dock inte debutant i detta sammanhang.

– Det som sticker ut med den här truppen är fyra debutanter, som inte varit med i landslagssammanhang tidigare. De har blommat upp under hösten och det ska bli roligt att testa dem i internationell miljö. I övrigt är det här en välbalanserad trupp med bra mix av försvar och anfall, och vi har tydliga roller för alla spelare. Den här turneringen är ett bra tillfälle för oss att testa spelare inför Hlinka/Gretzky-turneringen i höst, säger Thomas Paananen, förbundskapten för Team 17.

I truppen finns även lite Luleå-influenser i Oliwer Sjöström, William Håkansson och målvakten Isak Sörqvist men målvaktslöftet Love Härenstam finns inte med efter att han varit skadad stora delar av säsongen. Härenstam är dock med i Småkronornas (U18) trupp till en turnering i USA, detta tillsammans med andra 07:or som Jakob Ihs Wozniak, Anton Frondell och Milton Gästrin.

Några noterbara namn i U17-truppen (bland många) är Leo Sundqvist från Brynäs, Ivar Stenberg från Frölunda (lillebror till Otto som var med i JVM senast) och Eric Nilson (son till den tidigare NHL-spelaren Marcus Nilson).

Spelschema

Alla Sveriges matcher förutom den mot USA spelas i RT Torax Arena i Ostrava. Matchen mot USA spelas i Buly Arena i Kravare.

Torsdag 8 februari
Sverige – Schweiz
14:00

Fredag 9 februari
Sverige – USA
18:00

Lördag 10 februari
Tjeckien – Sverige
18:00

Söndag 11 februari
Finland – Sverige
12:00

Truppen

Målvakter

1. Gustav Fägerholt, IF Björklöven
30. Isak Sörqvist, Luleå HF

Backar

2. Hugo Hallin, MoDo Hockey
3. Oliwer Sjöström, Luleå HF
4. Axel Bröngel-Larsson, Frölunda HC
6. Aron Dahlqvist, Brynäs IF
7. Malte Vass, Färjestad BK
8. Ludvig Söderberg, Södertälje SK
19. William Håkansson, Luleå HF

Forwards

11. Noel Skarby, HV71*
12. Theo Sonestedt, HV 71
14. Melvin Novotny, Leksands IF*
15. Ivar Stenberg, Frölunda HC
16. Viggo Björck, IFK Täby HC
17. Torkel Jennersjö, Leksands IF
18. Arvid Drott, Djurgårdens IF
20. Eddie Genborg, Linköpings HC
21. Oscar Pöyliö, HV 71
22. Leo Sundqvist, Brynäs IF
25. Viktor Klingsell, Skellefteå AIK
26. Eric Nilson, Örebro HK
28. Gustav Hillström, Brynäs IF

*Ersätter Almtunas Filip Ekberg och Luleås Jakob Ihs Wozniak.

Uppdaterad 5 februari, 2024