Expekt

Han var den stora skrällen i VM-truppen. Nu har Felix Unger Sörum gjort VM-debut i en stark omgivning, där han blev Sveriges femte yngsta VM-debutant någonsin.
– Det är kul att få chansen så här tidigt, säger han till VMhockey.se.

Felix Unger Sörum är på plats i Ostrava för sitt första senior-VM, bara dryga halvåret efter sin debut i JVM. Det har gått snabbt för leksingen, som ödmjukt pratade med VMhockey.se under onsdagen.

– Det har varit riktigt roligt. Man lär sig jättemycket och man får bara se till att ha kul när man får chansen, säger han.

I sin VM-debut mot Polen imponerade Felix Unger Sörum under sina drygt fem minuter på isen. Han blev också den femte yngsta VM-debutanten någonsin för Tre Kronor, där han klev om Peter Forsberg på listan för att hamna på topp fem på de yngsta svenska VM-debutarnerna. En lista där Bröderna Sedin, Nicklas Bäckström och Leo Carlsson återfinns.

– Det är väl ingenting man går och tänker på så där. Men det är kul att chansen så här tidigt bara, så jag försöker ta till vara på det, säger Unger Sörum.

Hur ser du på debuten?

– Jag försökte bara gå ut och spela, det var riktigt roligt. Det var en dröm.

Tror du att du får fler chanser till spel framöver?

– Vi får se vad som händer. Jag försöker bara gå ut och göra det jag kan för att få spela mer.

Det är ingen skral omgivning som Felix Unger Sörum har fått i VM-truppen. Spelare som Victor Hedman och Erik Karlsson är några av världens största backstjärnor, och några att ta rygg på.

– Det är riktigt häftigt. Man får bara försöka lära sig så mycket som möjligt när man här och ställa mycket frågor, liksom. Det är hockeyspelare som har varit med om mycket, säger Felix.

Utanför isen verkar duon, tillsammans med övriga i laget, behandla 18-årigen på ett bra sätt.

– De är jätteschyssta, allihopa.

Är det några tidigare idoler för dig?

– Nej, det skulle jag inte påstå. Men det är klart att man har suttit och sett deras highlights ibland, de är ju stora stjärnor.

Felix Unger Sörum är klart yngst i VM-truppen 2024. Fjärde yngst är Rasmus Dahlin. 24-åringen berättade i Viaplay-studion i måndags om att det finns en bild på honom och Felix Unger Sörum från Rasmus tid i Frölunda, Unger Sörum ville ha en fan-bild.

– Det är en rolig historia. Han visade mig en fan-bild som han hade tagit med mig för fem-sex år sedan, då kändes det som att jag började bli gammal, sade Rasmus Dahlin då.

Felix Unger Sörum minns bilden som han ville ta med Frölundas dåvarande stjärnback, på väg in i NHL:s strålkastarljus.

– Det var när Frölunda mötte Leksand i Strömstad, kommer jag ihåg. Då var jag på plats och tog en bild med honom, så det var några år sedan, säger Unger Sörum med ett leende.

Var han lika trevlig då som nu?

– Det minns jag inte, men det var han säkert.

Felix Unger Sörum medger att han kommit in bra i Tre Kronor-gruppen, och han umgås gärna med så många som möjligt om dagarna.

– Alla är jätteschyssta men det är olika hela tiden. Man är ute och äter med vissa sen sitter man med andra vid matbordet den andra dagen. Så det är olika hela tiden, säger han.

Den lediga dagen spenderades med målvakten Samuel Ersson och centern Pontus Holmberg, där man undvek golfrundan som vissa andra tog och istället njöt av lite käk och strosande i Ostrava city.

– Jag, (Samuel) Ersson och Pontus Holmberg var ute och gick på stan och käkade lite, det var trevligt, säger Felix Unger Sörum och fortsätter:
– Jag tog en pizza tror jag, det var riktigt gott.

Nu väntar fyra matcher i gruppspelet innan slutspelet tar vid för Tre Kronor. Man har skapat sig goda förutsättningar för gruppseger och ser ut att vara bland guldfavoriterna inför slutspelet som börjar nästa torsdag (23 maj).

– Det ska bli riktigt roligt. Det blir bara viktigare och viktigare matcher för varje dag så det blir bara roligare och roligare, säger Felix Unger Sörum och fortsätter:

– Det är klart det är viktigt (med gruppseger, reds anm.) Men oftast så måste man ju vara det bästa laget för att vinna ändå. Men det är klart att det är bra att ha en bra känsla inför slutspelet.

Uppdaterad 15 maj, 2024