Foto: Bildbyrån

Efter en SHL-säsong med Linköping som tog slut alldeles för tidigt gör sig Lukas Bengtsson redo att slåss om en plats i VM-truppen. Närmast väntar matcher mot Slovakien och Ungern. Och trots sin framgångsrika säsong känner sig 24-åringen inte klar än. “Man är aldrig nöjd, och vill mer hela tiden”, säger han till VMHockey.se.

När vi får kontakt med Lukas Bengtsson sitter han på tåget hem till Segeltorp i Stockholm. Det är i slutet av mars och våren lyser in genom tågfönstret. En vår som, om allt vill sig väl, kan leda till en VM-biljett i maj. Med en stabil säsong i ryggen har Bengtsson seglat upp som en stark utmanare till en av backplatserna i förbundskapten Rikard Grönborgs VM-trupp. Men då gäller det att visa framfötterna i landskamperna mot Slovakien och Ungern, där Bengtsson är uttagen som en av sex backar.

Tidigt slut på klubblagssäsongen

Med några timmars resande framför sig finns det först och främst gott om tid att summera säsongen som varit.

“Säsongen startade väldigt bra för oss som lag och även individuellt”, summerar Bengtsson. “Vi vann mycket och hade ett flow. Men samtidigt när man tittar tillbaka på matcherna i början så vann vi matcher där spelet egentligen inte var på topp. Det tycker jag kom ikapp oss under året. Trots starten vart det en tuff säsong som slutade alldeles för tidigt. Så självklart är vi missnöjda över att missa slutspel. Personligen är jag otroligt glad att jag spelat så många matcher och kunnat spela stora delar av säsongen. Det var en period där jag var borta på grund av influensa. Men i det stora hela är jag nöjd med mitt spel, och känner att jag har hittat tillbaka till mig själv efter två tuffa säsonger med sjukdomar och tunga skador. Samtidigt känner jag att jag har mer att ge. Man är aldrig nöjd och vill mer hela tiden.”

En annorlunda säsongsavslutning

Den 4-5 april får segeltorpssonen en utmärkt chans att visa att han har mer att ge. Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg har tagit ut en trupp med två målvakter, sex backar och tolv forwards som ska genrepa mot Slovakien och Ungern. Laget består av spelare vars klubblag spelat klart för säsongen. En konstig situation kan tänkas, där säsongsavslutningen snabbt skiftar från besvikelsen över att missa slutspel till stoltheten i att få ta på sig Tre Kronor-tröjan. För Bengtsson är det en ära – och han låter gärna löparskorna stå ett tag till.

“Självklart känns det fantastiskt att få va med Tre Kronor igen. Det är en ära att få ta på sig landslagströjan. Speciellt att få förlänga säsongen när det tar slut så snabbt som den gjorde. Man kände sig inte redo att ta på sig löparskorna redan. Förhoppningsvis fortsätter säsongen ett bra tag till.”

“Jag ska försöka höja nivån ännu mer”

Om det räcker hela vägen till VM i Bratislava, ja, det återstår att se. Men att ambitionen och inställningen finns där – oavsett vad oddsen säger – är tydligt.

“Chans finns det alltid. Den inställningen måste man ha redan från start. Sen självklart har Sverige fantastiskt duktiga hockeyspelare och det är otroligt tufft att ta en plats. Jag ska spela så bra jag kan. Det ska vara svårt att välja bort mig. Allt jag kan göra är att spela mitt spel och ge allt sen får man se hur långt det räcker. Det kändes bra på mina två föregående turneringar och jag ska försöka höja nivån ännu mer”, avslutar Bengtsson.

Intervjun avslutas och Lukas Bengtssons tåg tuffar vidare mot Stockholm. Om några veckor vet vi om han också finns med på VM-tåget till Bratislava.

Om artikelförfattaren:

Alexander Carlsson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här