Foto: Bildbyrån

Idag kommer antalet lag i världsmästerskapet att halveras på nytt i och med att de fyra kvartsfinalerna går av stapeln. Tar lagen sig vidare härifrån väntar inte bara en semifinal, utan även en efterföljande match om medaljer. Spekulationerna kring vilka lag som tar sig vidare under dagen är i full gång, men någonting som går att spekulera kräng ännu mer är vilka möjliga motstånd som kan vänta i semin. För Sverige krävs det först och främst att segra över Finland, men efter det kan alla möjliga motstånd vänta.

Vid tidigare världsmästerskap har man använt sig av en färdig mall, där vinnarna i två specifika kvartsfinaler automatiskt möts i en av semifinalerna. Från och med i år använder man sig istället av ett seedningsupplägg, där den bästa av de fyra kvarvarande lagen kommer att möta det sämsta. Redan nu finns denna seedning publicerad och det går på så sätt att få en känsla av vilka som skulle kunna komma att göra upp mot varandra framöver.

Såhär ser seedningen ut mellan de kvarvarande lagen:
1: Ryssland (gruppetta, 21 poäng)
2: Kanada (gruppetta 18 poäng)
3: Tjeckien (grupptvåa, 18 poäng)
4: Finland (grupptvåa 16 poäng)
5: Sverige (grupptrea, 15 poäng)
6: Tyskland (grupptrea, 15 poäng)
7: USA (gruppfyra, 14 poäng)
8: Schweiz (gruppfyra, 12 poäng)

Sveriges potentiella semi-motståndare

För att Sverige ska få ett enklare motstånd i en eventuell semifinal krävs det att två av lagen Ryssland, Kanada och Tjeckien förlorar sina semifinaler. På så sätt skulle Sverige bli det näst högst seedade laget kvar, vilket innebär att man får möta det tredje bäst seedade laget vilket skulle vara Tyskland eller USA.

Skulle ett av de högre rankade lagen slås ut blir man i sin tur det tredje rankade laget och man får då möta det näst högst rankade laget. Beroende på vem av Ryssland, Kanada eller Tjeckien som slås ut skulle man få möta Kanada eller Tjeckien i en semifinal.

Om Sverige vinner sin kvartsfinal samtidigt som de övriga högre rankade lagen vinner sina (med undantag för Finland som Sverige då slår ut), blir man det lägst rankade laget och då kommer man istället att möta Ryssland. Detta scenario är det som de flesta ser som mest troligt.

Skulle alla de högre rankade lagen slås ut är det istället Sverige som blir det högst rankade laget och då får man möta Schweiz i semin.

Vem spelar i vilken semifinal?

Redan nu står det klart att Ryssland om man vinner sin kvartsfinal mot USA kommer få spela den tidigare av semifinalerna, som börjar klockan 15:15 på lördag. Detta gäller på grund av en förutbestämd regel som säger att det högst rankade laget i semifinalerna får spela den tidigare av de två matcherna mot det lägst rankade laget. Den seedade tvåan och trean möts i sin tur klockan 19:15.

Om artikelförfattaren:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här