Det blir ingen ny medalj i U18-VM för Sveriges U18-tjejer. Efter en svag kvartsfinal mot Tjeckien, som slutade i en 2-4-förlust, är Sverige utslaget ur turneringen i Schweiz. Sverige får nu spela placeringsmatch på lördag eller söndag.

Sverige och Tjeckien spelade om en semifinalplats i U18-VM för damlandslag under torsdagsförmiddagen. I VM-kvartsfinalen i Schweiz stod Sverige som små favoriter mot ett Tjeckien med lika hög spets men med något sämre bredd.

Den första perioden var fartfylld och spännande men å andra sidan mållös i stora delar. Detta fram till den dryga kvarten när en av Sveriges bästa spelare klev fram för att ge sitt landslag ledningen. Isabella Leijonhielm tog saken i egna händer när hon fintade bort en tjeckisk försvarare innan hon med backhand kunde sätta dit 1-0 för Sverige.

Det svenska U18-landslaget fick dock se en snabb tjeckisk kvittering. När inte Sverige fick ner pucken i offensiv zon gick Tjeckien på en snabb kontring där den tjeckiska stjärnan Adela Sapovalivova, till vardags i MoDo, kvitterade till 1-1. Innan första perioden slut skulle Tjeckien också få med sig ett ledningsmål, efter ytterligare svenskt slarv, där Tjeckiens förstakedja igen låg bakom 1-2 men denna gång genom målskytten Tereza Plosova (Djurgården).

Till den andra perioden hade Sverige ett ettmålsunderläge efter en perfekt genomförd period av Tjeckien, där man spelat hårt på sina forwardsstjärnor som låg bakom de båda målen. Det var en jämn start på mittenperioden där inget av lagen fick något mål. Sverige fick chansen i två minuters powerplay där man bombarderade Tjeckiens målvakt med skott, inte minst från stjärnan Hilda Svensson. Men utan resultat den gången. Tjeckien fick också två minuter i numerärt överläge i slutet av perioden men Sverige städade bort det framgångsrikt. Andra perioden slutade mållös.

I den tredje perioden behövde Blågult ett mål och då spelade Sverige upp sig och man skapade flera lägen i början av perioden. Men målet skulle dröja sju minuter. Efter en svensk kontring kunde Ella Hellman stå för ett kliniskt avslut till 2-2 för Sverige, fint assisterad av Isabella Leijonhielm. Detta till en vild glädje i det svenska båset, och Sverige hade nu kvitterat i JVM-kvartsfinalen.

Men efter kvitteringsmålet skulle Damlandslaget U18 få en kalldusch när Tjeckien återtog sin ledning, fyra minuter efter Sveriges mål. Ännu en gång var det Adela Sapovalivova som satte pucken för tjeckiskorna till 2-3 i matchen. Tjeckien fick energi av sitt ledningsmål och Sverige såg smått tagna ut på sängen efter att man fick börja jaga en kvittering igen. Något som stod Sverige dyrt. Med sex minuter kvar utökade nämligen Tjeckien sin ledning till 2-4 efter ett fint skott från Linda Vocetkova (Djurgården).

Sverige hade svårt matchen igenom att få sina lysande stjärnor i rätt situationer där Hilda Svensson, Mira Hallin och Ebba Hedqvist bland andra inte kom rätt till. Detta blev kostsamt för Sverige när man inte heller fick resultat på måltavlan i matchens slutminuter, där en reducering krävdes först och främst. Sverige såg bedrövade ut efter Tjeckiens 2-4-mål och var i ärlighetens namn inte speciellt nära att vända på steken. Kvartsfinalen slutade med tjeckisk seger till 2-4 och Sverige är utslaget ur damernas U18-VM 2024.

I och med förlusten kan inte Sverige återupprepa fjolårssuccén (silver i Östersund) och ta medalj. Man får istället sikta in sig på en placeringsmatch om två eller tre dagar där dagens kvartsfinaler avgör om Sverige spelar om placering 5-6 eller placering 7-8.

Sverige – Tjeckien, 2-4 (1-2, 0-0, 1-2)

14:54 1-0 Isabella Leijonhielm (Ebba Hedqvist)
15:47 1-1 Adela Sapovalivova (Anezka Cabelova, Tereza Plosova)
17:47 1-2 Tereza Plosova (Anezka Cabelova)
47:30 2-2 Ella Hellman (Isabella Leijonhielm, Anna Brenkle)
51:26 2-3 Adela Sapovalivova (Tereza Plosova)
54:16 2-4 Linda Vocetkova (Tereza Gildainova, Veronika Hujova)

Uppdaterad 11 januari, 2024