Hajper

I februari äger olympiska vinterspelen rum, dit de svenska damkronorna nu hoppas ta sig. Innan dess behöver laget ta sig igenom en kvalturnering som kommer att spelas på svensk mark. Nu står det klart att dessa matcher kommer äga rum i Luleå.

De svenska damkronorna har inte spelat i något internationellt mästerskap sedan 2019 i och med att B-VM på damsidan blivit inställt två år på raken. Nu får laget en ny chans att ta sig in i finrummet genom att ta en plats i den olympiska turneringen, som spelas istället för VM under nästa år.

För att nå en plats i turneringen måste laget först göra bra ifrån sig i kvalet som kommer att avgöras i Luleå under hösten. Hit kommer Frankrikes och Slovakiens landslag att resa tillsammans med ett ytterligare lag för att försöka nå en OS-plats. Lagen kommer alla att möta varandra mellan datumen 11-14 november och den nation som får med sig flest poäng i sina möten får resa till Peking nästa år.

– Med en inställd VM-turnering för Damkronorna under säsongen 2020/2021 har OS-kvalet varit en tydlig målsättning för Svenska Ishockeyförbundet och ledarstaben under de samlingar som vi genomfört. Det känns inspirerande att få arrangera OS-kvalet på hemmaplan och i samarbete med Luleå Hockey som visat ett engagemang kring arrangemanget och flick-och damhockeyn i stort, säger Olof Östblom, Tävlingschef på Svenska Ishockeyförbundet i ett uttalande på deras hemsida.

Det står också klart att SVT kommer sända Sveriges kvalmatcher i sina kanaler. Men innan Sverige börjar sin kvalresa så ska de lägre rankade lagen göra sitt bästa för att nå en plats i de olympiska spelen.

Såhär spelas damernas kval till OS 2022

Kvalturnering 1 – 26-29 augusti 2021
Deltagande lag: Island, Hongkong, Bulgarien och Litauen

Annons: ⇢ Hajper - 1000 kr Riskfritt spel

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Kvalturneringar 2 – 7-10 oktober 2021
Grupp F: Korea, Storbritannien, Slovenien och vinnaren i kvalturnering 1
Grupp G: Italien, Kazakstan, Spanien och Kinesiska Taipei
Grupp H: Nederländerna, Polen, Mexiko och Turkiet

Kvalturneringar 3 – 11-14 november 2021
Grupp C: Tjeckien, Ungern, Norge och vinnare ifrån kvalturnering 2
Grupp D: Tyskland, Danmark, Österrike och vinnare ifrån kvalturnering 2
Grupp E: Sverige, Frankrike, Slovakien och vinnare ifrån kvalturnering 2

Lag som redan nu är klara för OS 2022
Grupp A: USA, Kanada, Finland, ROC och Schweiz
Grupp B: Japan, Kina och de tre gruppvinnarna ifrån kvalturneringar 3


Frölunda - Linköping
Oskarshamn - Färjestad