Expekt

En av svensk ishockeys allra största genom tiderna, Börje Salming, är avliden. Det bekräftar hans tidigare arbetsgivare Toronto Maple Leafs i ett uttalande. Börje Salming blev 71 år gammal.

Den 24 november 2022 är sorgens dag. Under torsdagskvällen meddelade Toronto Maple Leafs på sitt officiella Twitter-konto att den tidigare storbacken Börje Salming har avlidit.

Det var i somras som Börje Salming fick beskedet att han hade sjukdomen ALS, en sjukdom som försämrar förmågan att prata och svälja samt som kan göra ens ben och armar förlamade. Sedan dess har hela Hockeysverige och hockeyvärlden visat sin uppskattning för en av svensk hockeys allra största pionjärer. I förra veckan hyllades Salming i Air Canada Centre i Toronto där han spenderade stora delar av sin karriär för sitt Maple Leafs. Svensken hyllades dessutom på Svenska Ishockeyförbundets gala i förra veckan: Tidernas hockeygala.

Nu är det alltså slutspelat för Börje Salming. Kiruna-sonen lämnade hemmet för att spela i Brynäs IF innan han tog steget till NHL 1973 och visade därmed vägen till världens bästa liga för övriga svenskar. Efter 17 år i världens bästa liga blev Börje Salming invald i NHL:s Hall of Fame 1996 som förste svensk någonsin. Hans tröja, nummer 21, är upphissad i Air Canada Centre (hemmaborg för Toronto Maple Leafs).

Toronto Maple Leafs sörjer bortgången av Börje Salming. Börje var en pionjär inom sporten och en ikon med en obrytbar anda och en obestridlig tuffhet. Han hjälpte till att öppna dörren för européer i NHL och definierade sig själv genom sitt spel på isen och genom sina bidrag i samhället”, skriver Toronto Maple Leafs på Twitter.

1992 gjorde Börje Salming sitt sista mästerskap för Tre Kronor, då som 41-åring. Han kommer för alltid att minnas för sin hårda- och uppoffrande spelstil och framför allt som en av svensk ishockeys allra största spelare genom tiderna.

Börje Salming lämnar bakom sig frun Pia och barnen Bianca, Theresa, Anders, Rasmus, Lisa och Sara samt storebror Stig. Börje Salming blev 71 år gammal.

Uppdaterad 20 januari, 2023