Aftonbladet skickade ut uppgifter i dagarna om att Mika Zibanejad, Gabriel Landeskog och Victor Hedman får en plats i OS-truppen. Nu meddelar Tre Kronor att så blir fallet.

Under torsdagen meddelar alltså Svenska Ishockeyförbundet på sin hemsida att NHL-stjärnorna är de första pusselbitarna i Johan Garpenlövs OS-trupp till Peking i februari 2022.

Anledningen till att just tre spelare presenteras såhär tidigt är på grund av en överenskommelse mellan NHL och Internationella Ishockeyförbundet. Alla deltagande nationer ska presentera tre spelare tidigt, som sedan ska få en plats i OS-truppen, såvida de är skadefria och friska.

Annons: ⇢ ComeOn- 1000 SEK oddsbonus på JVM

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Och nu meddelar alltså förbundskapten Johan Garpenlöv att hans tre första spelare in i OS-truppen är Mika Zibanejad, Gabriel Landeskog och Victor Hedman. NHL-stjärnorna är ledande spelare i sina klubbar och tre av svensk ishockeys ansikten utåt i hockeyvärlden.

Först ut att presenteras är Victor Hedman som skördat framgångar de senaste åren med sitt Tampa Bay Lightning och även personligen tilldelats pris som NHL:s bästa back 2018 samt slutspelets mest värdefulla spelare 2020.

– Kanske den bästa backen i världen. Kan titulera sig som vinnare i och med två raka Stanley Cup-segrar. Som spelare är han väldigt användbar både i offensiven och defensiven, han kan spela till vänster och till höger och logga många minuter i alla spelformer. Han har fysik som få kan matcha. Jag gillar hans professionalitet – han spelar hockey för att vinna, säger Johan Garpenlöv i en kommentar på förbundets hemsida.

Den andra spelaren att presenteras på Svenska Ishockeyförbundets hemsida är Mika Zibanejad. Centern har växlat ut till en stjärna i New York Rangers och har varit med om att vinna både VM-guld (2018) och avgjort JVM-finalen 2012 i den blågula dressen. Johan Garpenlöv säger så här till förbundets hemsida om Zibanejad:

– Har de senaste åren klivit upp bland eliten i NHL. Han är en av de bästa centrarna och leder sitt Rangers, både på och utanför isen. Han har en offensiv spets som kittlar, både som framspelare och avslutare. Men han är också väldigt bra utan puck, en komplett spelare som kombinerar teknik, storlek och kraft.

Näste man ut är Gabriel Landeskog. Forwarden född 1992 har varit med hur länge som helst på den absoluta toppnivån. Han var med under OS 2014 i Sotji och fick då agera assisterande lagkapten och bära ett ”A” på bröstet, som 21-åring. När Johan Garpenlöv pratar om Gabriel Landeskog så är det just ledaregenskaperna som sticker ut och kanske är Colorado-spelaren en potentiell lagkapten för Sverige under OS.

– Är som en definition av en bra hockeyledare. Har varit kapten för sitt klubblag Colorado sedan han var tonåring. Han är en person som andra följer. Som spelare har han en hög lägstanivå, och som coach vet man vad man får. Står också för en bra mål- och poängproduktion. Han sticker ut i det fysiska spelet, där han är skicklig i närkampsspelet och kan stå upp för laget om något händer på isen, säger Garpenlöv till Svenska Ishockeyförbundets hemsida.

Den slutgiltiga truppen kommer Johan Garpenlöv att presentera den 24 januari. Men tre av stöttepelarna i truppen är åtminstone uttagna redan nu. OS i Peking utspelar sig 4-20 februari 2022.