Foto: Bildbyrån

Det svenska J18-landslaget består av flertalet okända stjärnor, som hittills inte fått sitt stora genombrott hos den breda hockeypubliken. Många har varit dominanta i sina klubblag under våren och flera har fått känna på spel i både HockeyAllsvenskan och SHL. Vi har kartlagt den svenska J18 truppen – lagdel för lagdel – och plockat ut profilerna som du bör hålla ett öga på under J18-VM. 

Målvakter

1. Hugo Alnefelt
30. Jesper Wallstedt

Kommentar: Här är gissningen att det är den ett år äldre Hugo Alnefelt som kommer få chansen som förstemålvakt. Både Wallstedt och Alnefelt har varit tongivande i sina J20-superelitlag, och har dominerat J18 de få matcher de stått där. I J18-landslaget har Alnefelt något bättre siffror, och har även stått fler matcher. Totalt står Alnefelt på 91.15% i räddningsprocent, medan Wallstedt ligger strax under på 88.55%. Noterbart är att i den senaste matchen mot Finland i februari blev Wallstedt utbytt efter att ha släppt in tre mål på sju skott de första tio minuterna. Alnefelt spelade sedan resten av matchen och Sverige förlorade med 3-6. 

Backar

2. Albert Lyckåsen
3. Albert Johansson
4. Philip Broberg
5. Alex Brännstam
6. Victor Söderström
7. Tobias Björnfot
8. Samuel Sjölund
9. Ludvig Hedström

Kommentar: Den självklara stjärnan bland dessa herrar är Philip Broberg, som under säsongen huserat i HockeyAllsvenskan med AIK. Broberg är dessutom femma i U18-landslagets interna poängliga för säsongen med åtta poäng på nio matcher. Förutom Broberg är kollegan från stockholmsrivalen Djurgården, Tobias Björnfot, värd att hålla ett öga på. Björnfot utnämndes i april till säsongens bästa back i J20 SuperElit efter tio poäng på 22 matcher. Det fina poängsnittet från grundserien följdes upp av bra spel i slutspelet, där Björnfot ingick i Djurgårdens första backpar och var starkt bidragande till bronsmedaljen. 

Forwards

12. Arvid Costmar
15. Isac Andersson
17. Oscar Lawner
18. Oscar Bjerselius
20. Karl Henriksson
22. Max Wahlgren
23. Rasmus Järvelin
24. Albin Grewe
25. Simon Holmström
26. Lucas Raymond
27. Alexander Holtz
28. Albin Sundvik
29. Zion Nybeck

Kommentar: På forwardssidan kryllar det med talang. Frölunda-spelaren Lucas Raymond tog under säsongen storslam i utmärkelser och titlar. Framröstad till MVP i J18-slutspelet och Säsongens Bästa Forward i J20. Dessutom SM-guld i J18, tio matcher med Frölunda i SHL och andra bästa poängplockare med J18-landslaget. Tätt bakom en annan sevärd profil, nämligen Djurgårds-spelaren Alexander Holtz. Holtz gjorde i år imponerande 15 poäng på tio matcher med U18-landslaget och 26 poäng i SuperElit Norra. Han debuterade även för Djurgården i SHL. 

Under JSM-helgen fastnade jag även för Albin Grewe och Karl Henriksson, som även dem gjort mycket poäng i både J18-landslag och J20-SuperElit. Två snabba, puckskickliga och hårt jobbande tvåvägscentrar, som vi garanterat kan räkna med en del poäng ifrån.

 

Om artikelförfattaren:

Alexander Carlsson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här