Vilka spelare bör man hålla ett extra öga på under JVM 2025 i Ottawa? Nedan listar VMhockey.se tre spelare i varje lag som har det lilla extra i JVM-sammanhang.
Grupp A
Finland
Aron Kiviharju (b), HIFK
Jesse Kiiskinen (fw), HPK
Konsta Helenius (fw), Rochester Americans
Kommentar:
När det gäller Konsta Helenius så är det inte så mycket att orda om. Spelade JVM, U18-VM och herr-VM på sex månader under detta år. Har växt ännu mer i Rochester Americans (16 poäng på 26 matcher) och får anses vara en av turneringens största talanger/stjärnor. Dessutom född 2006 och alltså ett år yngre än de flesta. Det är också Aron Kiviharju som fick sitt fjolårsmästerskapet på grund av en skada. Har en väldigt hög höjd och var en toppkandidat i draften innan sin skada. Jesse Kiiskinen har varit Liigas bästa junior under hösten och kan överraska med sin fina offensiv. Har dock nyligen tagit sig tillbaka från en ryggskada vilket kan påverka kvalitén. Kan läggas till i kategorin ”bra forwards” tillsammans med Emil Hemming, Topias Hynninen och många fler. Hade lika gärna kunnat bli ersatt av Petteri Rimpinen som varit fenomenal i målet under Liiga-säsongen. Det är dock tveksamt huruvida han är tänkt som förstemålvakt eller ej.
Kanada
Sam Dickinson (b), London Knights
Gavin McKenna (fw), Medicine Hat Tigers
Calum Ritchie (fw), Oshawa Generals
Kommentar:
En jättefin kanadensisk trupp överlag men det kryllar inte av de där supernamnen. Gavin McKenna är dock ett supernamn, åtminstone för framtiden. Född 2007 och är en av de bästa poängplockarna i juniorligan den här säsongen. Jämförs, som alla andra supertalanger, med Sidney Crosby, Connor McDavid, Alex Lafreniere, Connor Bedard och Macklin Celebrini även om han inte riktigt nått den statusen än men det är för att han gör sitt första JVM. Dominerade U18-VM i våras. På backplats är Sam Dickinson spännande och en riktig toppback i sammanhanget, med en ljus framtid. Calum Ritchie har fått lite NHL-spel under skinnet redan i år likt Jett Luchanko och kan få en viktig roll i Kanada. Kanada saknar just Bedard, Macklin Celebrini och Zach Benson som alla tre är NHL-spelare idag men som hade kunnat spela JVM.
Tyskland
Julius Sumpf (fw), Moncton Wildcats
Carlos Händel (b), Halifax Mooseheads
Nico Pertuch (mv), ERC Ingolstadt
Kommentar:
Julius Sumpf visade vad han gick för redan i fjol med ett fint spel stundtals, i ett nedflyttningshotat Tyskland. På backplats hittar vi den unge Carlos Händel, som har en historia i Frölunda och i Malmö Redhawks. Kan han vara tungan på vågen för Tyskland? Det är väl mycket begärt. Men spännande är han. Ett framtidslöfte som ändå sticker ut i denna tyska trupp. Det gör till viss mån också målvakten Nico Pertuch som varit kullens bästa målvakt genom åren och håller jämnast nivå av de tre målvakterna. Är med på listan för att han lär få en utsatt position i turneringen där det krävs en bra prestation.
Lettland
Bruno Osmanis (fw), IF Björklöven
Darels Uljanskis (b), AIK
Aksels Ozols (mv), Zemgale
Kommentar:
Vad vore ett lettiskt landslag utan en svensktouch? Nada. Bruno Osmanis har charmat hockeysverige en aning med sin kyla i framför allt sina straffar. Har en häftig spelstil och en offensiv uppsida som kan göra sig bra på den här nivån. Är ingen toppspelare i Europa på något sätt men tillräckligt bra för att sticka ut som en av Lettlands stjärnor i 05/06-kullen. Backen Darels Uljanskis från AIK ska inte heller undvikas. En bra back som var med redan i fjol. Historiskt sett har de ”utflugna letterna” mått bra av år i Sverige, Finland eller Nordamerika vilket bäddar för att Uljanskis och Osmanis håller en hög nivå jämfört med vissa av lagkamraterna. Lär växa med stora roller. Målvaktsmonstrena då? Nåja, Lettland har två 05:or som var med i fjol: Linards Feldbergs och Aksels Ozols. De båda stod i samma match (mot Kanada) och släppte in 7 mål på 31 skott respektive 3 mål på 10 skott. De rosade inte marknaden. I år har dock Aksels Ozols spelat bra i förbundskapten Artis Abols klubblag Zemgale och kanske (?) är förstemålvakt. Det kan lika gärna bli det tredje alternativet Janis Fecers. Det man kan säga är att Lettland är beroende av en bra målvakt och man brukar hitta en formstark målvakt in till alla mästerskap (oavsett ålder), och gör väl så även nu.
USA
Trey Augustine (mv), Michigan State
Zeev Buium (b), Univ. of Denver
Gabe Perreault (fw), Boston College
Kommentar:
Favoriter till guldet och en hel drös med talangfulla spelare med framtiden framför sig. Men ibland är det också ganska härligt att hitta toppspelarna även i ett brett USA. Trey Augustine var ordinarie målvakt och den bästa sett till räddningsprocent under guldåret i Göteborg. Får en nyckelroll även i år och är en helt given förstemålvakt, och gör dessutom sitt tredje JVM som just ordinarie målvakt i ett topplag. Wow! På backsidan finns det gott om spelare också men Zeev Buium måste pekas ut som den bästa. Något anonym inför fjolårets mästerskap men var helt dominant i JVM och hade en fenomenal säsong som mästare i NCAA där han skördade nio (!) individuella priser. Var dessutom bästa plus/minus-spelare i JVM. Bland forwards finns det en del gott för USA… Gabe Perreault var dominant i fjol, Ryan Leonard likaså. Där finns också 06:or som kommer underifrån i James Hagens och Cole Eiserman. Den förstnämnda spås gå först i sommarens NHL-draft. Den enda som saknas för USA är egentligen Will Smith, som numera spelar i NHL.
Grupp B
Kazakstan
Vladimir Nikitin (mv), Barys Astana
Kirill Lyapunov (fw), Barys Astana
Semyon Simonov (fw), Barys Astana
Kommentar:
Det är inte så att man spottar ur sig kazakiska stjärnor dagligen. Men något slags arbete måste du göra. Vladimir Nikitin är den enda NHL-draftade spelaren i Kazakstan och är med sin storlek en spännande målvakt. Får såklart en nyckelroll. Framåt är det Kirill Lyapunov och Semyon Simonov som har gjort en del poäng i juniorligan MHL för Barys Astanas juniorer. Är annars ett sammansvetsat lag som lever mer på det än på individuell skicklighet.
Slovakien
Dalibor Dvorsky (fw), St. Louis Blues
Maxim Strbak (b), Michiagan State
Juraj Pekarcik (fw), Moncton Wildcats
Kommentar:
Dalibor Dvorsky, som kom till Sverige som nioåring, ser ut att komma till spel i JVM. Spelaren måste anses vara en av de stora stjärnorna i turneringen och om inte annat den som är mest värdefull för sitt landslag. 20 poäng på 25 matcher i AHL i år och en supertalang i Slovakien. På backsidan finns Maxim Strbak att nämna, som var väldigt bra i Göteborg. Där finns det något att bygga på för framtiden och för detta mästerskap. Lär logga en hel del istid. Juraj Pekarcik är en av flera starka slovakiska forwards.
Schweiz
Ludvig Johnson (b), EV Zug
Jamiro Reber (fw), HV71
Leon Muggli (b), EV Zug
Kommentar:
Spännande backsida finns att hitta hos Schweiz och inte minst en spännande 06-kull. Här måste vi nämna halvsvenske Ludvig Johnson som fått lite av ett halvgenombrott i Zug under hösten med tre poäng på 13 matcher i den europeiska toppligan. I samma Zug finns tvåvägsbacken Leon Muggli som anses vara den bästa schweizaren i 06-kullen historiskt. Bra i båda ändar, med en liten grinig sida. Sedan har vi den som vi kanske känner till bäst hemma i Sverige. HV-succén Jamiro Reber. 14 poäng på 25 matcher i SHL och ett givet val bland toppforwards i Schweiz. Noterbart är att Johnson, Reber och Muggli är just födda 2006 vilket gör dem till ett år yngre än de äldsta spelarna i turneringen.
Tjeckien
Eduard Sale (fw), Coachella Firebirds
Tomas Galvas (b), Bili Tygri Liberec
Jakub Stancl (fw), Kelowna Rockets
Kommentar:
Tjeckien har en fin backsida med Tomas Galvas och Adam Jiricek (båda födda 2006) och Jakub Dvorak som alla tre lär få stora roller. Den rörlige Tomas Galvas är den som kan påverka den tjeckiska backsidan mest offensivt. I forwardsleden behöver man inte leta länge efter den stora stjärnan Eduard Sale. En tidig supertalang som gör sitt tredje JVM och som kommer från en bra säsong i AHL. Har gjort totalt 13 poäng på 14 JVM-matcher. Ett annat hopp har Tjeckien i Jakub Stancl. Svenskbekantingen (tidigare Växjö) blev hjälte i JVM-kvarten mot Kanada i Göteborg och har sedan dess haft en fin uppåtkurva.
Sverige
Axel Sandin Pellikka (b), Skellefteå AIK
Felix Unger Sörum (fw), Chicago Wolves
Otto Stenberg (fw), Malmö Redhawks
Kommentar:
Det är en häftig JVM-trupp i år. Oviss. Men häftig. Och väldigt 05-baserad. Endast fyra 06:or får plats där Victor Eklund sticker ut efter sin start i Djurgården. Men här är det ändå de erfarna herrarna från i fjol som får dra ett stort lass för Juniorkronorna i år. Axel Sandin Pellikka är nog världens bästa U20-back just nu och en spelare som alla kommer hålla koll på. Theo Lindstein har med sig den fina turneringen från i fjol tillsammans med sin ordinarie roll i topplaget Brynäs och lär bidra med sin erfarenhet. Bland forwards så är det svårt men ändå ganska lätt. David Edstrom, Otto Stenberg och Felix Unger Sörum har varit ledande i 05-kullen sedan U18-VM 2023. Där man också spelat ihop, även under JVM. Kreativa, målglada och hårt jobbande. Trion har en extremt fin balans där Felix Unger Sörum blev uttagen till herr-VM i maj på grund av sin fina uppsida offensivt. David Edstrom står en del för balansen och smartness samtidigt som han gillar att stå framför mål. Otto Stenberg är rivig, smart och målfarlig. Bland 05-forwards vill vi också nämna Anton Wahlberg och Zeb Forsfjäll. Båda var med i fjol på sina olika sätt. Wahlberg tog rollen framför mål i powerplay och spelade i en av Sveriges två toppkedjor. Kommer få en nyckelroll i år som en ledare på isen. Zeb Forsfjäll är en tvåvägscenter som alltid gör jobbet och som aldrig gnäller. Otroligt pålitlig i båda ändar av isen. Vi kan även nämna Tom Willander här för att tydliggöra att det är en väldigt bra och spännande back som mer än gärna får ta ett nytt kliv i december/januari.
Uppdaterad 26 december, 2024
Sportjournalist
[email protected]
Skriv en kommentar