Spelschema JVM 2022

Hem/Spelschema JVM 2022
Spelschema JVM 20222021-09-29T14:46:19+02:00

LeoVegas

Här presenterar vi det kompletta spelschemat för juniormästerskapet i ishockey 2022. Turneringen kommer att spelas i Kanada mellan datumen 26 december 2021 och 6 januari 2022. Så snart det finns spikade matcher så kommer vi att posta dessa. I listan nedan ser du exakta datum och tider (i svensk tid) för samtliga matcher som kommer att spelas under turneringens gång. Totalt bjuder turneringen på ett 30-tal spännande matcher, som slutligen kommer resultera i en ny världsmästare.

Hela spelschemat för junior hockey VM 2022

Österrike - Kanada
Österrike - Tyskland
Kanada - Finland
Kanada - Tjeckien
Tjeckien - Finland
Tjeckien - Österrike
Finland - Tyskland
Finland - Österrike
Tyskland - Tjeckien
Tyskland - Kanada
Ryssland - Sverige
Ryssland - Schweiz
Slovakien - Ryssland
Slovakien - Schweiz
Sverige - Slovakien
Sverige - USA
Schweiz - USA
Schweiz - Sverige
USA - Ryssland
USA - Slovakien

Spelschema för slutspelet JVM 2022

Datum Tid Match
Sön 2 jan 2022 Kvartsfinal 1
Sön 2 jan 2022 Kvartsfinal 2
Sön 2 jan 2022 Kvartsfinal 3
Sön 2 jan 2022 Kvartsfinal 4
Tis 4 jan 2022 Semifinal 1
Tis 4 jan 2022 Semifinal 2
Ons 5 jan 2022 Bronsmatch
Ons 5 jan 2022 Final

Senaste nytt från Junior Hockey VM 2022

Visa fler nyheter

Samtliga tider i vårat JVM spelschema är angivna i svensk tid. Observera att tider och kanaler i junior hockey VM schemat kan komma att ändras kort inpå matchstart, samt att VMhockey.se ej ansvarar ej för detta.

2022 års världsmästerskap i ishockey kommer att spelas i Kanada, som senast var värd för turneringen 2021. Detta blir den 46:e upplagan som spelas och USA kliver in i turneringen som regerande mästare. Värdstäder för turneringen är Edmonton och Red Deer, där matcherna kommer att äga rum på arenorna Rogers Place och Westerner Park Centrium. Tanken var att båda dessa städer skulle hålla i turneringen redan 2021, men på grund av coronapandemin valde man att hålla matcherna i en sluten VM-bubbla i Edmonton.

⏰ Tidsskillnad mellan Sverige och Kanada

I och med att årets upplaga av junior hockey VM kommer spelas i Kanada så blir det en viss tidsskillnad jämfört med Sverige. Sverige ligger 8 timmar före Edmonton och Red Deer i tid, vilket gör att det kommer bli en del obekväma tider för att se matcherna. Men trots detta är det en stor mängd supportrar som följer laget under turneringens gång även när matcherna vissas under nattetid. Samtliga tider i vårat spelschema ovan är angivna i svensk tid.

Framtida juniorvärldsmästerskap i ishockey

Det står redan nu klart att 2023 års världsmästerskap för juniorlandslagen kommer att spelas i Ryssland, närmare bestämt i städerna Novosibirsk och Omsk som båda ligger i Sibirien.

År 2024 kommer turneringen sedan att arrangeras på svensk mark i Göteborg. Ursprungligen skulle mästerskapet ha spelats på svensk mark redan i år, men på grund av pandemin fick Kanada en ny chans att arrangera turneringen enligt det upplägg som ursprungligen var tänkt för år 2021.

📅 Fullständigt junior hockey VM 2022 spelschema

Sammanlagt kommer det att spelas 31 matcher under turneringens gång, som sträcker sig över drygt 2 veckors tid. Det hela inleds med ett gruppspel där alla lag möter varandra en gång inom de två grupperna. De första matcherna i gruppspelet äger rum på lördagen den 25 december och på nyårsdagen den 1 januari står det klart vilka lag som tar sig till slutspelet.

Under gruppspelet har alla lag fyra viktiga matcher framför sig. Här får man med sig poäng utifrån slutresultatet, som i sin tur avgör lagens placeringar i tabellerna. De lag som här får med sig flest poäng avancerar nämligen till slutspelet där medaljerna slutligen delas ut.

Av de tio nationer som kliver in i turneringen är det åtta som tar sig till slutspelet, där det är vinna eller försvinna som gäller i samtliga möten. Slutspelet inleds på söndagen den 2 januari med kvartsfinalerna, där antalet lag halveras från åtta till fyra. Dessa lag får vi sedan följa genom semifinalerna, där det avgörs vilka som får chansen på guldet.

Vårat hockey VM spelschema kommer att uppdateras med matcherna ifrån slutspelet så fort lagen som ska spela där är färdiga.

📆 Schemat för JVM-gruppspelet

Gruppspelet är den intensiva delen av turneringen, där det finns matcher att följa dagligen. Det händer här att samma lag ställer sig på isen under två raka dagar och då brukar den andra matchen följas av en vilodag.

🏅 Schemat för JVM-slutspelet

🏒 Lag och grupper i JVM 2022

De totalt tio landslagen som medverkar i junior hockey VM har delats in i två grupper utifrån sina placeringar på världsrankingen. Det lag som rankas högst hamnar i den ena gruppen, medans det näst högst rankade placeras i den andra och så vidare. På det här sättet får man till en bra blandning av lag, vilket resulterar i otroligt spännande matcher under turneringen. Lagens placering på världsrankingen avgörs i sin tur av hur lagen presterat i de senaste världsmästerskapen.

Under turneringens gång kan du följa den aktuella ställningen på vår sida med JVM-tabellerna. De fyra bästa lagen ur vardera grupp går därifrån vidare till slutspelet.

Lagen som spelar i grupp A är USA, Ryssland, Sverige, Slovakien och Schweiz. Matcherna mellan lagen kommer att spelas på Western Park Centrium i Red Deer, som tar en publik på 7 000 personer under en hockeymatch.

Lagen som spelar i grupp B är Kanada, Finland, Tyskland, Tjeckien och Österrike. De kommer alla att spela sina matcher i Rogers Place i Edmonton. Arenan rymmer 18 000 åskådare.

Vägen till junior hockey VM 2022 – Så kvalificerar sig lagen

Inför JVM spelas det inte något kval, utan det är de nio lagen som lyckades allra bäst i fjolårets upplaga som får vara med och spela. Den tionde platsen fylls av det landslag som vinner B-VM. Samtidigt flyttas det lag som presterade allra sämst i fjol i andraligan av mästerskapet.

🇸🇪 Sveriges matcher i junior hockey VM 2022

Sveriges juniorlandslag kommer att spela sina gruppspelsmatcher i grupp A, där man har fyra intensiva möten på isen framför sig. Om laget går vidare till slutspel kommer laget få motstånd ifrån den andra gruppen.

Här listar vi alla Sveriges matcher under turneringens gruppspel. Samtliga matcher spelas på Western Park Centrium i Red Deer.

Spelschemat presenteras inom kort

Samtliga tider är angivna i svensk tid

Vilka kan Sverige möta i slutspelet?

Det står redan nu klart att Sverige får möta ett lag ifrån den andra gruppen i kvartsfinalen. Vilket lag det blir beror på lagets placering i tabellen, då laget som vinner grupp A ställs mot fyran i grupp B och så vidare. En högre placering i tabellen ger alltså på pappret ett enklare motstånd i kvarten, men är inte en garanti på seger. Lagen som spelar i grupp B och som Sverige därmed kan möta i kvartsfinalen är Kanada, Finland, Tyskland, Tjeckien och Österrike.

Från och med semifinalen finns möjligheten för lag ifrån samma grupp att mötas på nytt. Dessa returmöten brukar bli riktigt intressanta, speciellt om den tidigare matchen var en rysare.

👑 Juniorkronornas trupp till JVM 2022

I början av december kommer förbundskaptenen Tomas Montén ta ut den trupp som får resa med till Kanada och representera Sverige i JVM. Ju närmare mästerskapet vi kommer, desto tydligare brukar det bli kring vilka möjliga spelare som får chansen. Här nedan kan du se den trupp som tagits ut för att representera Sverige under Junior Hockey VM 2022. Det kan även hända att enskilda spelare ansluter under mästerskapets gång.

Truppen har inte presenterats

📺 Se junior hockey VM på TV

Mellan 2020 och 2025 innehar SVT och Viasat gemensamt rättigheterna till att sända JVM-matcherna i Sverige. De två tv-husen delar på matcherna varje år och sänder då varannan av Sveriges matcher, samt en uppsjö av de andra mötena.

I vår TV tablå för Junior Hockey VM hittar du information om vilka TV-kanaler som visar samtliga matcher, samt hur du kan streama mästerskapet.

📆 När spelas Junior VM 2022

JVM spelas emellan 26 december och 5 januari. Gruppspelet pågår från 26 december till 1 januari sedan följer slutspelet. Här hittar du samtliga matcher som spelas under turneringen.

🏆 Vem vinner JVM 2022?

🏒 Vilka möter Sverige i juniorvärldsmästerskapet?

Sverige spelar i grupp A och får här möta USA, Ryssland, Slovakien och Schweiz. Här hittar du VM-grupperna.

Juniorkronornas rekordsvit – obesegrade i gruppspelet

Det svenska juniorlandslaget har under åren gjort mycket bra ifrån sig i JVM-sammanhang. Faktum är att laget innehar ett mycket imponerande rekord i form av att vara obesegrade i gruppspelssammanhang. Mellan 2006 och 2020 spelade laget 54 matcher där samtliga resulterade i vinst.

Laget som slutligen kunde bryta framgångssagan var Ryssland som under natten till nyårsafton 2020 kunde vinna över Sverige med 4-3. Det skulle krävas en förlängning för att avgöra turneringens tredje gruppspelsmatch, där det ryska laget tog kommandot redan i första perioden. Med en minut kvar av ordinarie tid kunde Noel Gunler sätta 3-3 och därmed rädda Sverige från att bli helt poänglösa. Förlängningen blev en riktig nagelbitare, men med sex sekunder kvar på klockan blev Rysslands Marat Chusnutdinov stor matchhjälte.