Expekt

HÀr nedan kommer du att hitta den aktuella tabellstÀllningen i hockey VM 2022 grupperna. Olympiska Spelen 2022 i Peking inleds den 4 februari och startar med gruppspelsmatcher för bÄde herrarna och damerna. Efter att dessa möten Àr avklarade tar sig de allra bÀsta lagen till OS-slutspelet som du kan lÀsa mer om hÀr. Besöker du sajten pÄ mobilen? Vinkla mobilen sÄ ser du hela tabellen bÀttre.

Tabell Hockey-OS, Grupp A Herrar

#
Lag
M
V
VÖ
ÖF
F
+/-
P
1
USA
3
3
0
0
0
15 - 4
9
2
Kanada
3
2
0
0
1
12 - 5
6
3
Tyskland
3
1
0
0
2
6 - 10
3
4
Kina
3
0
0
0
3
2 - 16
0

Tabell Hockey-OS, Grupp B Herrar

#
Lag
M
V
VÖ
ÖF
F
+/-
P
1
ROC
3
2
0
1
0
8 - 6
7
2
Danmark
3
2
0
0
1
7 - 6
6
3
Tjeckien
3
0
2
0
1
9 - 8
4
4
Schweiz
3
0
0
1
2
4 - 8
1

Tabell Hockey-OS, Grupp C Herrar

#
Lag
M
V
VÖ
ÖF
F
+/-
P
1
Finland
3
2
1
0
0
13 - 6
8
2
Sverige
3
2
0
1
0
10 - 7
7
3
Slovakien
3
1
0
0
2
8 - 12
3
4
Lettland
3
0
0
0
3
5 - 11
0

Tabell Hockey-OS, Grupp A Damer

#
Lag
M
V
VÖ
ÖF
F
+/-
P
1
Kanada
4
4
0
0
0
33 - 5
12
2
USA
4
3
0
0
1
20 - 6
9
3
Finland
4
1
0
0
3
10 - 19
3
4
ROC
4
1
0
0
3
6 - 18
3
5
Schweiz
4
1
0
0
3
6 - 27
3

Tabell Hockey-OS, Grupp B Damer

#
Lag
M
V
VÖ
ÖF
F
+/-
P
1
Japan
4
2
1
1
0
13 - 7
9
2
Tjeckien
4
2
0
1
1
10 - 8
7
3
Sverige
4
2
0
0
2
7 - 8
6
4
Kina
4
1
1
0
2
7 - 7
5
5
Danmark
4
1
0
0
3
7 - 14
3

🔎 Hockey OS 2022 grupper – SĂ„ gĂ„r det till i gruppspelet

Under de Olympiska Spelen sÄ deltar tolv lag pÄ herrsidan. Dessa tolv lag kommer sedan att fördelas i tre olika grupper, Grupp A, Grupp B och Grupp C med fyra lag i vardera grupp. Alla lag i vardera grupp möter varandra en gÄng, för att fÄ fram en segrare och en förlorare. En match kan aldrig sluta oavgjord. Om en match slutar oavgjort efter full tid sÄ vÀntar förlÀngning och sedermera strafflÀggning för att avgöra matchen.

En vinst efter full tid ger 3 poÀng till det vinnande laget. Om man vinner efter förlÀngning eller straffar sÄ tilldelas man 2 poÀng. Vid förlust vid förlÀngning eller straffar sÄ tilldelas man 1 poÀng. Om man förlorat matchen efter 60 spelade minuter sÄ blir det noll poÀng. Efter alla spelade matcher och tilldelade poÀng sÄ fÄr man till slut en tabellstÀllning.

🔱 Vad hĂ€nder vid lika mĂ„nga poĂ€ng i OS-gruppspelet?

Vid lika mÄnga poÀng i gruppspelet sÄ kommer lagen att gÄ pÄ inbördes möten. I och med att lagen har mötts en gÄng i gruppspelet, sÄ har en vinnare korats i det mötet. Om fler Àn tvÄ lag skulle hamna pÄ lika mÄnga poÀng, sÄ rÀknar man en inbördes tabell mellan de lagen.

Skulle fortfarande inget lag vara bÀttre Àn det andra sÄ gÄr man pÄ vilket lag som har bÀst mÄlskillnad lagen sinsemellan. Om det Ànnu inte Àr avgjort dÄ, sÄ gÄr man pÄ antal gjorda mÄl i turneringen. Skulle det fortfarande inte komma fram en vinnare och förlorare ur detta, sÄ gÄr man pÄ den rankingtabell som finns inför turneringen. SÄ lÄngt brukar det inte behöva gÄ, dock.

⭐Herrarnas grupper i Hockey OS 2022

Grupp A Herrar, OS 2022

Den första gruppen i OS Àr den grupp som stod klar först av alla, med sina fyra lÀnder. HÀr spelar tvÄ av de största i vÀrldshockeyn, USA och Kanada tillsammans med Tyskland och vÀrdnationen Kina. Kanada Àr bÀst rankat i turneringen medan USA och Tyskland Àr rankade 6:a respektive 7:a. Kina Ä sin sida Àr rankat 12:a, sÀmst av alla nationer i turneringen.

🇹🇩 Kanada
De stora bjÀssarna frÄn Nordamerika gÄr sÀkerligen in i OS som stora favoriter, dÄ 2022 blir ett olympiskt spel med NHL-spelare. Som sÄ mÄnga vet sÄ Àr NHL den bÀsta ligan i vÀrlden och Kanada har flest aktiva spelare dÀr, och en drös med vÀrldsstjÀrnor som ska pussla ihop det bÀsta laget i vÀrlden till Peking. Ett riktigt All Star-team som alltid frÄn Kanadas sida. Kanada tog hem bronset under 2018, dÄ utan NHL-spelare ju. Senast man vann guld var i Sochi 2014, dÄ man besegrade Tre Kronor i finalen.

đŸ‡ș🇾 USA
Tog silvret 2010, men har annars varit utan medalj under de senaste turneringarna. GÄr in som sjÀtterankat i turneringen trots att de besitter ett lag med en drös stora NHL-stjÀrnor. USA har producerat otroligt talangfulla och intressanta spelare under de senaste Ären och kommer att kunna formera ett bÄde spÀnnande och starkt lag i OS. HÀr kommer det vara mycket fart och flÀkt blandat med hög teknisk förmÄga. Se upp för USA.

đŸ‡©đŸ‡Ș Tyskland
Det stora skrĂ€llaget frĂ„n 2018. Slog överraskande ut Sverige i kvartsfinalen och tog sig sedermera till final dĂ€r det ryska laget blev för svĂ„ra. Men en otrolig bragd frĂ„n Tyskland, som visar att man Ă€r pĂ„ vĂ€g framĂ„t i hockeyvĂ€rlden. Har presterat bra i VM under de senaste Ă„ren ocksĂ„. FĂ„r nu alla sina bĂ€sta spelare med, precis som övriga lag dock. Den stora stjĂ€rnan Ă€r Leon Draisaitl som Ă€r en av NHL:s poĂ€ngbĂ€sta spelare sĂ€song ut och sĂ€song in. Tim StĂŒtzle Ă€r en stortalang pĂ„ vĂ€g uppĂ„t i hierarkin tillsammans med Moritz Seider. Philipp Grubauer Ă€r en bra mĂ„lvakt som blir viktig för det tyska laget. Borde kunna slĂ„ Kina pĂ„ fingrarna och ta en tredjeplats i gruppen Ă„tminstone.

🇹🇳 Kina
VÀrdnationen som satsat ordentligt inför detta OS. Ishockey Àr ingen nationalsport i Kina direkt, men intresset kring sporten har ökat sedan Red Kunlun Star tog sig in i den ryska ligan KHL för att mÀta sig med stora lag i Europa. Men de som representerat KHL-laget har mest varit kanadensare och amerikaner genom Ären, dÀribland nÄgra med kinesiskt pass dock. Men Kina har inte vuxit som hockeynation direkt, och kommer att fÄ det vÀldigt tufft. Inte minst dÄ man förlorat drygt ett Är av förberedelser pÄ grund av coronapandemin.

Grupp B Herrar, OS 2022

En grupp dÀr ryssarna Àr favoriter med sina storstjÀrnor, men dÀr Tjeckien och Tyskland kan skrÀlla till det en aning. Danmark Àr sista lag in efter kvalsegern mot bland annat Norge och hoppas kunna fÄ till bra resultat mot tufft motstÄnd.

Ryska Olympiska Kommittén
NejdÄ, Ryssland fÄr inte tÀvla under riktigt namn detta OS heller, men det Àr ryska storstjÀrnor som entrar Peking. Alexander Ovechkin, Evgeny Kuznetsov, Evgeny Malkin och andra storstjÀrnor kommer till Peking för att vinna sitt andra raka OS-guld, Àven fast just dessa NHL-spelare inte var med 2018. Det gÄr dock att argumentera för att Ryssland, trots att de Àr rankat 2:a av alla lag, inte har samma stjÀrnglans som tidigare. Malkin, Ovechkin med flera gÄr mot sina Àldre dagar, men visst finns det andra som kan ta efter.

🇹🇿 Tjeckien
Tjeckerna har gjort lite av en reform hemma och spelar en annorlunda hockey nuförtiden. Det Àr inte bara snabba kontringar och tajt försvarsspel lÀngre. David Pastrnak blir den stora stjÀrnan för sitt Tjeckien men han kommer att fÄ hjÀlp av en drös med fina NHL-namn tillsammans med lite KHL-blod ocksÄ. Tjeckien kan överraska, om de hittar sin förstemÄlvakt och fÄr alla pusselbitar pÄ plats.

🇹🇭 Schweiz
Kanske en skrÀllnation hÀr med. Schweiz har ju visat sig vara en fullgod utmanare till alla medaljer under de senaste tio Ären. Varför skulle man inte kunna överraska i Peking. Nico Hischier, Roman Josi, Timo Meier, Nino Niederreiter utgör nÄgra av drygt 12 NHL-spelare för Schweiz, som ska kampera ihop med nÄgra inhemska spelare och sÄ vidare. Men hÀr Àr det ju laget som gör det, och inte stjÀrnorna.

đŸ‡©đŸ‡° Danmark
Sista lag in Àr Danmark, som tog sig in via kvalspel mot Norge, Slovenien och Sydkorea. Tre imponerande segrar bÀddade för danska avancemang till Peking. Danmark bÀrs naturligtvis fram av Nikolaj Ehlers, som Àr en bra spelare med NHL-mÄtt mÀtt. Frans Nielsen, Mikkel Bödker och Oliver Björkstrand Àr andra namn i NHL till vardags. Sedan finns det en del rutin i Frederik Storm, Peter Regin, Philip Larsen, bröderna Lauridsen med flera, som Àr med och formar ett starkt danskt kollektiv. Lars Eller och toppmÄlvakten Frederik Andersen Àr ytterligare tvÄ toppnamn, som inte kunde vara med i kvalet för Danmark, men som Àr nyckelspelare i ett OS.

Grupp C Herrar, OS 2022

Den grupp som man kommer ha mest ögon pĂ„, dĂ„ Sverige tillhör denna tillsammans med den stora rivalen Finland. Övriga lag Ă€r Lettland och Slovakien, som Ă€r starka motstĂ„ndare.

🇾đŸ‡Ș Sverige
Som vi har lÀngtat efter att fÄ se NHL-stjÀrnor i OS igen. Under de senaste Ätta Ären (senast NHL-stjÀrnorna var med), sÄ har ju Sverige fÄtt fram nÄgra vassa kort till vÀrldens bÀsta liga. Nu kan Johan Garpenlöv formera sitt lag precis som han vill, med alla spelare tillgÀngliga. Sverige Àr rankat fyra i turneringen, ett snÀpp bakom Finland, och anses ha bra hÀng pÄ medaljer. En första- eller andraplats i gruppen bör vara ett mÄste.

đŸ‡«đŸ‡ź Finland
HÀr har vi en rejÀl utmanare till OS-guldet. Finland har visat sig vara ett mycket bra landslag utan NHL-stjÀrnor under VM-turneringarna de senaste Ären och imponerar stort med sin laganda och kÀmparvilja. Denna gÄng kryddas detta med Mikko Rantanen, Aleksander Barkov, Patrik Laine, Mikko Heiskanen, Sebastian Aho och andra finska stjÀrnor. Undertecknad tror pÄ finsk seger i OS, detta Àr en fantastisk upplaga.

đŸ‡±đŸ‡» Lettland
Wow vilket kval frÄn Lettlands sida. 6-0 och 9-0 mot Italien och Ungern följt av seger mot Frankrike i slutmatchen. Lettland blir att se upp med. MÄlvaktsspelet Àr alltid en stark faktor för Lettland, som fostrat mÄnga bra mÄlvakter till NHL men ocksÄ till KHL. Merparten spelar i Dinamo Riga till vardags, men det finns ocksÄ ett par namn frÄn NHL. Lettland Àr ett starkt lag som blir att se upp med för Sverige.

🇾🇰 Slovakien
Även Slovakien Ă€r ett imponerande land i hockeysammanhang. MĂ„nga minns nog Tre Kronors uttĂ„g mot Slovakien i kvartsfinalen under OS 2010 i Vancouver. Sedan dess har slovakernas lag Ă€ndrats en del, tillika förutsĂ€ttningarna. DĂ„ hade Slovakien flera stjĂ€rnor i NHL, idag inte lika mĂ„nga, men trots det ett bra landslag. De tidigare Leksand-stjĂ€rnorna Marek Hrivik och Peter Cehlarik stĂ„r för en del i offensiven. Men Montreal-stjĂ€rnan Tomas Tatar blir ett bra komplement, han var dock inte med i OS-kvalet för sitt Slovakien. Zdeno Chara Ă€r fortsatt i spel i NHL, som 44-Ă„ring. Det Ă„terstĂ„r att se om han Ă€r med och bĂ€r sitt Slovakien i OS.

⭐Damernas grupper i Hockey OS 2022

Grupp A Damer, OS 2022

đŸ‡ș🇾 USA
Amerikanskorna har vĂ€l nĂ€stan gĂ„tt om Kanada i hockeyns hierarki pĂ„ damsidan. Åtminstone om man fĂ„r se till deras mĂ„nga VM-guld under 2010-talet, Ă€ven om Kanada bröt just den sviten under 2021 Ă„rs vĂ€rldsmĂ€sterskap. Forwardssidan hos USA Ă€r vĂ€ldigt stark, med nĂ„gra otroligt snabba spelare, dĂ€ribland Kendall Coyne Schofield, naturligtvis.

🇹🇩 Kanada
JodÄ, Kanada Àr naturligtvis med och rycker uppe i toppen ocksÄ. Tillsammans med USA sÄ Àr kanadensorna favoriter. I och med att man vann VM-guld sÄ sent som i augusti 2021, sÄ fÄr man vÀl ana att Kanada vill göra om bedriften i Peking. Melodie Daoust blev bÀsta spelare senast under VM och lÀr bli att se upp med under OS ocksÄ.

đŸ‡«đŸ‡ź Finland
Finland fÄr nog ses som den stora utmanaren till Kanada och USA, Àven fast man ibland kan kÀnnas som en bit efter. Men efter ödesmissen pÄ hemmaplan 2019, dÀr mÄnga pÄstÄr att Finland borde tilldelats VM-guldet, sÄ har man tappat lite. Brons i VM senast dock och ett rejÀlt uppsving för finsk damhockey under de senaste Ären.

Ryska Olympiska Kommittén
ROC, som de officiellt kommer att heta under OS, bestĂ„r av spelare frĂ„n Ryssland. Är inte riktigt samma topplag pĂ„ damsidan som bland herrarna och Ă„kte ut redan i kvartsfinalen mot Schweiz under VM. Är hĂ€stlĂ€ngder bakom USA och Kanada kvalitetsmĂ€ssigt, men kĂ€mpar nog med just Schweiz om en potentiell semifinalplats. Men pĂ„ en bra dag, sĂ„ kan alla lag Ă„tminstone ta medalj i Grupp A.

🇹🇭 Schweiz
Schweiz ligger dÀr och skvalpar tillsammans med Ryssland i pratet om vilka som ska knipa den fjÀrde semifinalplatsen, naturligtvis. BrynÀs-backen Lara Stalder Àr den stora stjÀrnan och bÀr sitt lag. Precis som hos det ryska laget sÄ Àr Schweiz alldeles för lÄngt bakom Kanada och USA pÄ deras bra dagar, men en överraskning Àr kanske pÄ sin plats.

Grupp B Damer OS 2022

đŸ‡ŻđŸ‡” Japan
Ett av lÀnderna som tog sig till OS via vÀrldsrankingen pÄ grund av sina okej resultat i VM de senaste Ären. Kommer inte vara nÄgon jÀttefavorit i Grupp B oavsett motstÄnd, men kan absolut tampas om topplaceringarna i gruppen för att fÄ spela kvartsfinal sÄ smÄningom.

🇹🇿 Tjeckien
Tjeckien Ă€r kanske den stora favoriten i den hĂ€r gruppen pĂ„ grund av sina fina resultat under Ă„ret. Tjeckerna vann Grupp B överlĂ€gset under VM och visade att man Ă€r ett land pĂ„ uppgĂ„ng igen pĂ„ damsidan. Åkte pĂ„ en snöplig förlust mot Finland dock med 0-1 i kvartsfinalen. Tog sig till OS via kvalspel, dĂ€r det heller aldrig var nĂ„got snack kring ett avancemang. Är pĂ„ sina bra dagar betydligt bĂ€ttre Ă€n bĂ„de Japan och Danmark, sĂ„ det blir spĂ€nnande att se hur Sverige kan stĂ„ upp.

🇾đŸ‡Ș Sverige
Historiskt sett sÄ borde naturligtvis Damkronorna vara skyhöga favoriter i denna grupp men hockeykartan Àr ommÄlad pÄ damsidan. Sverige ligger inte ens i högstadivisionen lÀngre nÀr man pratar VM. Men om vi ska vara helt Àrliga och transparenta sÄ gÄr ÀndÄ Sverige in i denna grupp med en stor förhoppning om att komma topp tre Ätminstone. Ulf Lundberg har fÄtt bra fart och flÀkt under fötterna pÄ det unga och spÀnnande landslaget och Àven om divisionsskillnaden sÀger annat sÄ ska Sverige slÄ Danmark och i viss mÄn ocksÄ Japan. Kina behöver knappt diskuteras. Tjeckien kan dock bli tufft för Sverige. Men topp tre och slutspel bör inte vara en omöjlighet pÄ nÄgot sÀtt.

đŸ‡©đŸ‡° Danmark
En liten överraskning de senaste Ă„ren. Var nykomlingar i toppdivisionen till VM i Ă„r dĂ€r man dock förlorade alla matcher men utan att pĂ„ nĂ„got sĂ€tt vara underlĂ€gsna motstĂ„ndarna, förutom möjligen Tjeckien. Tog sig till OS via kvalspelet dĂ€r man inte förlorade en enda match utan slog ut Österrike och Ă€ven Tyskland, vilket imponerande. Danmark Ă€r inga favoriter hĂ€r, men kan absolut knipa en topp tre-placering för att nĂ„ slutspelet. NĂ„got som skulle vara vĂ€ldigt stort för dansk damhockey, och imponerande.

🇹🇳 Kina
LÄgt rankat och ifrÄgasatta pÄ förhand. Det har inte blommat ut riktigt pÄ damsidan i Kina, likt herrsidan. Rankat som nummer 20 i vÀrlden, vilket faktiskt Àr den sÀmsta ranking som Kina nÄgonsin hamnat pÄ, opassande till hemma-OS möjligtvis. Bör inte ha sÄ mycket att sÀga till om, men det vore roligt med en kinesisk överraskning.

🏒 SĂ„ utformas grupperna till hockey OS

Grupperna till OS formas i stort utifrÄn vÀrldsrankingen pÄ alla olika lÀnder. Detta gÀller bÄde herrarnas gruppspel men Àven damernas gruppspel. VÀrldsrankingen bestÀms utifrÄn prestationer och placeringar under VM 2017, 2018, 2019 och 2020 samt OS 2018.

PÄ damsidan sÄ Àr det sÄ enkelt att de fem bÀsta lagen pÄ vÀrldsrankingen spelar i Grupp A medan de sÀmre rankade lagen spelar i Grupp B. Japan fick en plats i Grupp B utifrÄn vÀrldsranking och Kina en plats i Grupp B i egenskap av vÀrdland, övriga tre lag tog sig dit via OS-kval.

PÄ herrsidan sÄ har man fördelat de bÀst rankade lagen utöver tre grupper istÀllet. Det betyder att det bÀst rankade laget och det nÀst bÀst rankade laget inte finns i samma grupp till exempel. Fördelningen Àr jÀmn. Finland och Sverige som Àr rankade 3:a och 4:a fÄr möta Slovakien och Lettland som Àr rankade 9:a och 10:a i gruppspelet, bland annat.

SÄ hÀr formas grupperna pÄ herrsidan utifrÄn ranking:

Grupp A
Kanada (1)
USA (6)
Tyskland (7)
Kina (12)

Grupp B
Ryska Olympiska Kommittén (2)
Tjeckien (5)
Schweiz (8)
Danmark (11)

Grupp C
Finland (3)
Sverige (4)
Slovakien (9)
Lettland (10)

SÄ hÀr formas grupperna pÄ damsidan utifrÄn ranking:

Grupp A
USA (1)
Kanada (2)
Finland (3)
Ryska Olympiska Kommittén (4)
Schweiz (5)

Grupp B
Japan (6)
Tjeckien (7)
Sverige (8)
Danmark (9)
Kina (10)

🏒 Hur spelas Ishockey OS?

PÄ herrsidan sÄ delas tolv lag upp i tre grupper med fyra lag i varje grupp. I varje grupp spelas det enkelmöten. Gruppvinnarna i vardera grupp gÄr till kvartsfinal samt den bÀsta tvÄan. Sedan spelar övriga grupptvÄor samt treorna och fyrorna ett playoff för att fÄ spela kvartsfinal. PÄ damsidan delas tio lag upp i tvÄ grupper. I bÄda grupperna spelas enkelmöten. Alla lag i Grupp A tar sig till kvartsfinal dit Àven tre lag frÄn Grupp B gÄr. Och sedan fortlöper slutspelet för att slutligen kora en vinnare.

🇾đŸ‡Ș NĂ€r spelar Sverige sina matcher?

De svenska herrarna kommer att spela tre matcher i gruppspelet, samtidigt som damerna har fyra matcher framför sig. I hela vÄrt spelschema för OS kan du lÀsa mer om matcherna som vÀntar.

🏆 Vilka lag gĂ„r till OS-slutspelet?

I herrarnas turnering sĂ„ gĂ„r de tre gruppvinnarna direkt till kvartsfinal tillsammans med den grupptvĂ„a som tagit flest poĂ€ng. Övriga lag kommer att spela playoff om att kunna ta sig till kvartsfinal. I damernas turnering sĂ„ gĂ„r samtliga lag frĂ„n Grupp A direkt till kvartsfinal tillsammans med de tre bĂ€sta lagen frĂ„n Grupp B.

🇾đŸ‡Ș Sveriges ishockey OS-grupper genom tiderna

FörutsÀttningarna i OS har förÀndrats en del genom Ären. Efter OS i Lillehammer 1994 sÄ har NHL-stjÀrnor fÄtt ta plats i de Olympiska Spelen pÄ herrsidan. FörÀndringar har ocksÄ skett pÄ damsidan, dÀr konkurrensen blivit lite hÄrdare genom Ären jÀmfört med tidigare. Nedan listar vi Tre Kronors gruppspel sedan 1994 samt Damkronornas gruppspel sedan 1998.

1994 i Lillehammer

Nog minns de flesta OS-guldet i Norge 1994 för Tre Kronor. Det första guldet i historien. Men gruppspelet var ingen höjdare för svensk del. PremiĂ€rmatchen mot ett bra Slovakien slutade 4-4. Sedan besegrade Sverige Italien och Frankrike med 4-1 respektive 7-1 innan man tog en fin skalp mot USA med 6-4. I gruppavslutningen förlorade Tre Kronor mot Kanada med uddamĂ„let och slutade till slut ”endast” pĂ„ en tredjeplats i Grupp B. Men det rĂ€ckte för avancemang till kvartsfinalerna.

1998 i Nagano

De Olympiska Spelen i Nagano blev den första turneringen med NHL-proffs pÄ isen. DÄ var ocksÄ systemet annorlunda. TvÄ grupper om fyra lag, dÀr alla lag gick vidare till slutspel. Tre Kronor hamnade i en relativt tuff grupp med USA, Kanada och Belarus dÀr man till slut hamnade pÄ en andraplats i gruppen. USA besegrades i premiÀren men det blev sedermera förlust mot Kanada innan Sverige stÀdade av Belarus i slutomgÄngen.

Damkronorna gjorde sitt första OS dÄ damhockeyn introducerades till de Olympiska Spelen just 1998. Sex lÀnder deltog i OS, dÀribland vÀrdnationen Japan. Sverige skulle inte fÄ nÄgon lÀtt resa i Nagano dock. PremiÀrförlust mot Finland med 0-6 följdes upp av förlust mot bÄde USA och Kanada. I den fjÀrde gruppspelsmatchen förlorade Damkronorna mot Kina med 1-3 men kunde sedan vinna mot Japan i den sista gruppspelsmatchen med 5-0. Damkronorna slutade nÀst sist i Nagano, eller pÄ plats fem om man sÄ vill.

2002 i Salt Lake City

Tre Kronor gjorde ett hejdundrande gruppspel i Salt Lake City 2002. PremiÀrseger mot Kanada med 5-2 följdes upp av uddamÄlsseger mot Tjeckien. I den sista gruppspelsmatchen krossade Sverige sedan Tyskland med hela 7-1 och kunde se sig sjÀlva som obesegrade och gruppsegrare. Det innebar att man avancerade till kvartsfinal och fick möta det fjÀrdeplacerade laget i den andra gruppen, Belarus. Vilket sedan slutade i ett tidigt uttÄg i slutspelet, som sÀkert mÄnga minns.

Damkronorna tog en historisk bronsmedalj i Salt Lake City och fick bÀra den svenska fanan Ànda in i slutmatcherna. I gruppspelet sÄ inledde Sverige med tvÄ raka segrar mot Ryssland och Kazakstan och mötte till sist Kanada i den sista gruppspelsmatchen. DÀr Äkte Damkronorna pÄ ett rejÀlt respass och förlorade med hela 0-11. Men en andraplats i gruppen ledde till slutspelsavancemang och sedermera en tredjeplats och ett OS-brons alltsÄ.

2006 i Turin

Tre Kronor lyckades med att följa upp ett fiasko 2002 med Ànnu ett OS-guld 2006. Men Sverige hade det ganska tufft i gruppspelet dÀr man spelade till sig en tredjeplats till slut. Kazakstan krossades i premiÀren men sedan Äkte Tre Kronor rejÀlt pÄ pumpen mot Ryssland och förlorade med 0-5 i den andra matchen. En storseger mot Lettland och uddamÄlsseger mot USA bÀddade dock för avancemang till slutspel, trots att Sverige förlorade den sista gruppspelsmatchen mot Slovakien med 0-3 (som har beskrivits som en lÀggmatch frÄn svenskarnas sida). Sverige till slutspel som grupptrea.

Damkronorna tog en rejÀl skalp Àven de 2006. Ett historiskt OS-silver tog man hem efter att man satte grunden i gruppspelet. Nytt för detta Är var att de tvÄ bÀsta lagen i de tvÄ grupperna gick till semifinal. Sverige lyckades besegra Italien och Ryssland i gruppspelet och tog sig vidare som grupptvÄa bakom Kanada, dÀr man förlorade med 1-8. Sverige till semifinal alltsÄ, dÀr USA besegrades pÄ straffar. Finalen förlorades mot Kanada men hockeysverige minns för alltid OS-silvret frÄn 2006.

2010 i Vancouver

Tre Kronor hamnade i samma grupp som Belarus, Finland och Tyskland under OS 2010 i Vancouver. Sverige tog tre raka segrar och avancerade direkt till kvartsfinal som gruppetta. Tyskland besegrades med 2-0 i premiÀrmatchen innan Sverige vann mot Belarus och till sist nollade Finland till 3-0. Det blev tyvÀrr ett tidigt uttÄg redan i kvartsfinal för Tre Kronor i slutspelet, trots den fina insatsen frÄn gruppspelet.

Damkronorna tog sig vidare till slutspelet frÄn 2010 Ärs gruppspel. Som grupptvÄa gick man direkt till semifinal efter tvÄ raka segrar mot Slovakien och Schweiz. I gruppspelets sista omgÄng pulveriserades dock Sverige av Kanada och förlorade med hela 1-13. Sverige slutade till sist fyra i OS 2010 efter förlust i bronsmatchen mot Finland.

2014 i Sotji

NÀr det vankades OS i Ryssland 2014 sÄ tog sig Tre Kronor vidare som gruppvinnare Ànnu en gÄng. Man hamnade i en relativt enkel grupp med Schweiz, Tjeckien och Lettland som motstÄndare och tog sig vidare med full pott. Seger mot Tjeckien med 4-2, seger mot Schweiz med 1-0 och seger mot Lettland med 5-3 bÀddade för svenskt avancemang till kvartsfinal och slutligen ett OS-silver in pÄ kontot.

Damkronorna fick tillhöra B-gruppen under OS 2014, vilket minskade chanserna till att roffa Ät sig en slutspelsplats. Men dubbla segrar och hÄllna nollor mot bÄde Japan och Tyskland bÀddade för svenskt avancemang till kvartsfinal. Ryssland blev för svÄra i den sista matchen dock, men det spelade ingen roll sett till svenskt avancemang eller ej. Sverige lyckades sedan besegra Finland i kvartsfinalen och slutade till sist fyra i OS.

2018 i PyeongChang

NÀr Sydkorea arrangerade OS 2018 sÄ fanns det inga NHL-spelare med pÄ herrsidan, för första gÄngen pÄ 20 Är. Tre Kronor bar upp sitt goda rykte inom den europeiska klubbhockeyn genom att göra ett fint gruppspel. TvÄ hÄllna nollor i de inledande matcherna mot Norge och Tyskland följdes upp med seger mot Finland med 3-1. Det gjorde Sverige till gruppsegrare och man var dÀrmed klara för kvartsfinal. DÀr blev sedan det stora skrÀllaget Tyskland för svÄra och Tre Kronor fick lÀmna OS-byn innan spelet om medaljerna.

Damkronorna var Äterigen placerade i B-gruppen under OS i Sydkorea. PremiÀrsegern mot Japan med 2-1 blev viktig för den svenska grupplaceringen. Efter storseger mot vÀrdnationen sÄ förlorade Sverige mot Schweiz i den sista gruppspelsmatchen men lyckades med att ta sig till kvartsfinal. DÀr blev dock Finland alldeles för svÄra och Damkronorna fick Àven de lÀmna PyeongChang i förtid.

Uppdaterad 26 januari, 2022