HĂ€r hittar ni all information om slutspelet i junior hockey VM 2024. Åtta av de tio deltagande lagen i turneringen tar sig hit efter att gruppspelet Ă€r över, dĂ€r det Ă€r vinst i varje match som gĂ€ller för att hĂ„lla sig kvar. Slutspelet inleds med kvartsfinaler och följs sedan upp med semifinaler och slutligen matcher dĂ€r medaljerna ska delas ut. Slutspelet inleds den 2 januari och avrundas under kvĂ€llen den 5 januari 2024.

St. Louis Blues - Carolina Hurricanes
Chicago Blackhawks - Nashville Predators

Slutspelet junior hockey VM 2024

Laddar...

HÀr följer spelschemat för matcherna som kommer att spelas under slutspelet. Vilka lag som deltar i de olika matcherna stÄr klart i och med att gruppspelet Àr över.

Datum Tid Match Arena
Tis 2 jan 12:00 Kvartsfinal 1: Slovakien – Finland Frölundaborg
Tis 2 jan 14:30 Kvartsfinal 2: Kanada – Tjeckien Scandinavium
Tis 2 jan 17:00 Kvartsfinal 3: USA – Lettland Frölundaborg
Tis 2 jan 19:30 Kvartsfinal 4: Sverige – Schweiz Scandinavium
Tors 4 jan 11:00 Degraderingsmatch: Norge – Tyskland Scandinavium
Tors 4 jan 15:00 Semifinal 1: Sverige – Tjeckien Scandinavium
Tors 4 jan 19:30 Semifinal 2: USA – Finland Scandinavium
Fre 5 jan 15:00 Bronsmatch: Tjeckien – Finland Scandinavium
Fre 5 jan 19:30 Final: Sverige – USA Scandinavium

🏆 SĂ„ spelas slutspelet i junior hockey-VM 2024

NÀr det stÄr klart vilka Ätta lag som tar sig till slutspelet i JVM placeras lagen in i ett slutspelstrÀd, dÀr du kan följa lagens vÀg till finalen. Hur lagen kommer att placeras pÄ trÀdet bestÀmt nÀr slutspelet börjar, men oftast placerar man de tvÄ gruppvinnarna i varsin Ànde. Detta innebÀr att lagen inte kan komma att mötas förrÀn i en eventuell medaljmatch. För varje vinst tar sig laget ett steg vidare i turneringen, dÀr semifinalerna och efterkommande matcher kan ge möten mellan lag som redan spelat mot varandra i turneringen. Att just detta sker Àr inte alltför ovanligt och brukar ofta bjuda pÄ en stark revanschvilja hos laget som förlorade det tidigare mötet.

🏒 Vilka lag gĂ„r vidare till slutspelet?

Åtta lag kommer att gĂ„ vidare frĂ„n gruppspelet och placera sig i slutspelet. De Ă„tta lagen tilldelas en kvartsfinal, dĂ€r man stĂ€lls mot ett annat motstĂ„nd. Lag 1-4 i Grupp A och lag 1-4 i Grupp B Ă€r de lag som tar sig vidare till gruppspelet. Ettan i Grupp A kommer att stĂ€llas mot fyran i Grupp B, ettan i Grupp B stĂ€lls mot fyran i Grupp A, och sedan tvĂ„orna mot treorna.

🏟 Var spelas slutspelsmatcherna?

Under JVM kommer Ätta slutspelsmatcher att spelas. Fyra kvartsfinaler, tvÄ semifinaler och sedan en bronsmatch och en final. Matcherna kommer att spelas i bÄde Scandinavium och Frölundaborg, dÀr den förstnÀmnda hÄller i majoriteten av matcherna.

đŸ€·đŸŒ Hur funkar slutspelet i JVM?

Kvartsfinaler

Hit gĂ„r de Ă„tta bĂ€sta lagen frĂ„n slutspelet. Fyra lag frĂ„n Grupp A och fyra lag frĂ„n Grupp B formar de fyra kvartsfinalerna. Ettan frĂ„n den ena gruppen möter fyran frĂ„n den andra, grupptvĂ„orna stĂ€lls mot grupptreorna. DĂ€rför Ă€r gruppspelet viktigt för att avgöra placeringarna till kvartsfinalerna, för att fĂ„ en ”enklare” motstĂ„ndare. Kvartsfinalerna kommer att spelas den 2 januari, vilket ger laget en dags vila efter att gruppspelet avslutats. Juniorkronorna Ă€r redan nu klara för att spela kvartsfinal nummer 4 i form av vĂ€rdnation.

 • Tisdag 2 januari 2024 kl. 12:00 Kvartsfinal 1 (spelas pĂ„ Frölundaborg, Göteborg)
 • Tisdag 2 januari 2024 kl. 14:30 Kvartsfinal 2 (spelas pĂ„ Scandinavium, Göteborg)
 • Tisdag 2 januari 2024 kl. 17:00 Kvartsfinal 3 (spelas pĂ„ Frölundaborg, Göteborg)
 • Tisdag 2 januari 2024 kl. 19:30 Kvartsfinal 4 (spelas pĂ„ Scandinavium, Göteborg)

Semifinaler

I semifinalerna kommer de fyra vinnarna frÄn kvartsfinalerna att stÀllas mot varandra. Semifinalerna spelas utifrÄn en rankinglista ocksÄ, vilket innebÀr att man inte pÄ förhand vet vilka som kommer mötas. Det bÀst rankade laget frÄn gruppspelet som Àr vidare till semifinal stÀlls mot det sÀmst rankade, och sÄ vidare. Semifinalerna i JVM 2024 spelas den 4 januari dÀr Sverige vid avancemang tilldelas den tidiga matchen.

 • Torsdag 4 januari 2024 kl. 15:00 Semifinal 1 (spelas pĂ„ Scandinavium, Göteborg)
 • Torsdag 4 januari 2024 kl. 19:30 Semifinal 2 (spelas pĂ„ Scandinavium, Göteborg)

Medaljmatcher

Det spelas tvÄ medaljmatcher i Junior-VM. Den ena Àr bronsmatchen, som alltid spelas först av medaljmatcherna. Sedan följer den stora finalen, dÀr det bÀsta laget i vÀrlden ska utses för denna sÀsong. Medaljmatcherna spelas dagen efter semifinalerna, alltsÄ den 5 januari och förhoppningsvis fÄr vi se Juniorkronorna pÄ isen i nÄgon av dessa.

 • Fredag 5 januari 2024 kl. 15:00 Bronsmatch (spelas pĂ„ Scandinavium, Göteborg)
 • Fredag 5 januari 2024 kl. 19:30 Final (spelas pĂ„ Scandinavium, Göteborg)

đŸ„… Vilka lag möts i JVM-slutspelet?

Trots att det dröjer innan man vet vilka lag som kommer att stÄ pÄ isen i de olika matcherna, finns det redan nu ett spikat upplÀgg för vilka slutspelsklara lag som fÄr mötas i kvartsfinalerna. Det lag som vinner grupp A kommer hÀr fÄ möta laget som hamnar pÄ en fjÀrdeplats i grupp B. TvÄan i grupp A kommer i sin tur fÄ möta trean i grupp B. I de andra kvartsfinalerna deltar i sin tur vinnaren i grupp B tillsammans med fyran i grupp A samt tvÄan i grupp B mot trean i grupp A.

SÄhÀr kommer kvartsfinalerna att spelas:
Vinnaren grupp A-Fyran grupp B
Vinnaren grupp B-Fyran grupp A
TvÄan grupp A-Trean grupp B
TvÄan grupp B-Trean grupp A

Lagen som kommer etta och tvÄa i respektive grupp fÄr hemmaplansfördel i kvartsfinalerna. Detta innebÀr att lagen inte behöver byta stad inför slutspelets inledning, utan fÄr istÀllet spela i den arena som man under gruppspelet gjort sig hemmastadd. Just detta kan ses som en stor fördel dÄ resorna kan slita en del pÄ spelarna.

Seedning avgör semifinalernas möten

FrÄn och med VM 2020 inför man nya regler för hur motstÄndet i semifinalerna avgörs. Precis som i herrarnas turnering kommer man nu att seeda lagen utifrÄn sina prestationer i gruppspelet, dÀr placering och ihopsamlade poÀng Àr de punkter som man tittar pÄ. Det lag som dÄ rankas högst fÄr ta sig anlaget som rankas lÀgst i den enda semifinalen, samtidigt som det nÀst högst rankade laget fÄr möta den nÀst lÀgst rankade nationen.

SÄhÀr sÄg seedningen ut mellan lagen i JVM-slutspelet 2023:

 1. Tjeckien (gruppetta, 10 poÀng)
 2. USA (gruppetta, 9 poÀng)
 3. Kanada (grupptvÄa, 9 poÀng)
 4. Finland (grupptvÄa, 7 poÀng)
 5. Sverige (grupptrea, 8 poÀng)
 6. Slovakien (grupptrea, 7 poÀng)
 7. Schweiz (gruppfyra, 6 poÀng)
 8. Tyskland (gruppfyra, 3 poÀng)

🇾đŸ‡Ș Vilka lag kan Sverige möta i VM-slutspelet?

I och med att Sverige tillhör Grupp A under JVM 2024 sÄ kommer man inte kunna stÀllas mot Kanada, Finland, Tyskland eller Lettland i just kvartsfinalspelet. I kvartsfinal kan Juniorkronorna stÀllas mot Tjeckien, USA, Finland, Slovakien, Schweiz eller Norge.

I semifinalspelet sÄ kan Sverige dock fÄ en motstÄndare som man redan stött pÄ i gruppspelet. Om Sverige nÄr semifinal sÄ kommer seedningssystemet avgöra vilka Juniorkronorna stÀlls mot, och Àven för övriga lag. Seedningssystemet i semifinalen kan du lÀsa mer om ovan.

đŸ„‡ JVM 2024 final

Den stora junior hockey VM finalen avrundar hela turneringen och Àr Àven platsen dÀr det avgörs vilken nation som fÄr Àran att kalla sig för vÀrldsmÀstare. Lagen som tar sig enda hit har först och frÀmst presterat under gruppspelet och sedan slagit ut sina motstÄndare i sÄvÀl kvartsfinalen som semifinalen.

Finalen i JVM 2024 kommer att spelas i Göteborg, dÀr ca 12 000 ÄskÄdare kan följa det hissnande mötet pÄ Scandinavium. NedslÀpp Àger rum klockan 19:30 svensk tid, pÄ fredagen den 5 januari vilket gör mötet till den ultimata starten pÄ helgen.

🏆 Vilka vann Junior VM 2023?

Kanada lyckades försvara sin titel efter att ha besegrat Tjeckien i finalen.

🇾đŸ‡Ș Hur mĂ„nga gĂ„nger har Sverige vunnit JVM?

Under Ären har Juniorkronorna tagit hem tvÄ guldmedaljer i JVM. Dessa segrar kom 1981 och 2012.

🏒 Vilka kan Sverige stĂ€llas mot i kvartsfinalen?

Om Juniorkronorna avancerar till slutspelet under JVM 2024 fÄr de i kvartsfinalen möta ett lag frÄn grupp B. HÀr finns bland annat Tjeckien, USA och Schweiz som potentiella motstÄndare.

⭐ Tidigare finalmöten i junior hockey VM

Att nÄ hela vÀgen till en final i junior hockey VM Àr en mycket stor prestation av ett juniorlandslag. För mÄnga av spelar Àr detta första gÄngen som man medverkar i ett sÄhÀr stort mÀsterskap, vilket kan sÀtta en hÄrd press med tanke pÄ den bevakning som turneringen ÀndÄ fÄr. Om en spelare gör riktigt bra ifrÄn sig hÀr Àr det inte ovanligt att man plockas upp i NHL-draften, eller pÄ nÄgot annat sÀtt tar ett stort kliv i sin karriÀr. HÀr summerar vi de senaste Ärens finaler i vÀrldsmÀsterskapet i ishockey.

JVM 2015 i Kanada

Hemmanationen Kanada gick igenom mÀsterskapet helt obesegrade och fick i finalen möta Ryssland. Det kanadensiska laget tog snabbt kommandot över mötet och hade halvvÀgs in i matchen en ledning pÄ 5-1. Men bara minuter efter lagets sista mÄl fick Ryssland ny energi och kunde inom loppet av fyra minuter Àndra stÀllningen till 5-4. Ryssland fortsatte mata skott mot mÄl i den sista perioden, men ett kvitteringsmÄl kom aldrig och Kanada kunde dÀrmed ta hem sitt sextonde guld.

JVM 2016 i Finland

Även den hĂ€r gĂ„ngen fick vi se laget som spelade JVM pĂ„ hemmaplan i guldmatchen. Finland gjorde upp om medaljen mot Ryssland, som hade mött pĂ„ varandra redan under turneringens gruppspel. DĂ„ slutade mötet 6-4 till Ryssland, men i finalen kunde Finland fĂ„ till sin revansch. Lagen turades om att göra mĂ„l och med dryga tvĂ„ minuter kvar kunde Finland sĂ€tta 3-2 i numerĂ€rt överlĂ€ge. Man skulle dĂ„ kunna tro att saken var klar, men med sex sexkunder kvar av matchen lyckades Ryssland kvittera och ta mötet till förlĂ€ngning. HĂ€r kunde till slut Kasperi Kapanen bli landshjĂ€lte och ta Finland till sitt fjĂ€rde JVM-guld.

JVM 2017 i Kanada

Finalkampen i Ärets mÀsterskap blev en riktig kamp mellan rivaler, nÀr USA och Kanada stÀlldes mot varandra pÄ isen för andra gÄngen i turneringen. I gruppspelet vann USA mötet med 3-1 och i finalen krÀvdes det en strafflÀggning för att kunna fÄ fram en vinnare. Kanada tog ledningen i den första perioden, men i den andra kunde USA komma igen och kvittera. Den sista perioden var fylld med mÄl och i förlÀngningen öste Kanada pÄ med skott, men inget av dem gick in i mÄl. I strafflÀggningen gjorde mÄlvakterna en extremt stark insats och i och med den enda fulltrÀffen som blev kunde USA krönas till nya vÀrldsmÀstare.

JVM 2018 i USA

För trettonde gÄngen nÄgonsin tog sig juniorkronorna till JVM-final efter att ha slagit ut hemmalaget USA i semifinal. I den avslutande matchen var det Kanada som stod pÄ andra sidan planen. Efter en mÄllös första period kunde Kanada ta ledningen kort efter paus. I numerÀrt underlÀge kunde sedan Tim Söderlund kvittera för svensk del. Det var spÀnning Ànda in i det sista, men med mindre Àn tvÄ minuter kvar kunde Kanada Äterigen ta ledningen. Sverige tog dÄ ut sin mÄlvakt i jakten pÄ ett kvitteringsmÄl, men istÀllet var det Alex Formenton som kunde sÀtta spiken i kistan i den tomma svenska buren.

JVM 2019 i Kanada

Finland och USA var lagen som möttes i guldkampen. Redan under gruppspelet hade lagen gjort upp mot varandra och dÄ slutade mötet 4-1 till det Nordamerikanska laget. Finalen blev en betydligt jÀmnare historia, dÀr Finland tog ledningen halvvÀgs in i matchen. Laget kunde sedan utöka sin ledning i den sista perioden, men kort dÀrefter kunde USA svara med tvÄ snabba fulltrÀffar. SpÀnningen i arenan gick att ta pÄ nÀr den finska stjÀrnan Kaapo Kakko slutligen kunde sÀtta det gyllene mÄlet med dryga minuten kvar. USA tog avslutade mötet med sex utespelare, men lyckades aldrig fÄ till en förlÀngning.

JVM 2020 i Tjeckien

Kanada och Ryssland möttes Äterigen i JVM-finalen, dÀr Kanada hade stort revanschsug efter 6-0 förlusten i gruppspelet. Ryssland hade som mest ledningen i matchen, men med tio minuter kvar pÄ klockan la Kanada i ytterligare en vÀxel och visade var skÄpet skulle stÄ. Connor McMichael, Barrett Hayton och Akil Thomas lyckades alla med varsin fulltrÀff inom sju minuters spel i den sista perioden, vilket satte punkt för mötet.

JVM 2021 i Kanada

Lagen som gjorde upp i finalen av mÀsterskapet som spelades inom pandemins VM-bubbla var USA och Kanada. BÄda lagen vann sina respektive grupper och kunde sedan slÄ ut Slovakien och Finland respektive Tjeckien och Ryssland pÄ vÀgen fram till guldmatchen. HalvvÀgs in i första perioden kunde Alex Turcotte inleda mÄlskyttet för USA och i början av den andra perioden kom nÀsta fulltrÀff genom Trevor Zegras. Den sista perioden Àgde Kanada matchen, men trots skottsiffrorna 15-1 lyckades man inte fÄ hÄl pÄ mÄlvakten Spencer Knight. 2-0 blev slutresultatet som gav USA sitt femte JVM-guld.

JVM 2022 i Kanada

Det uppskjutna mÀsterskapet hölls i augusti, efter att det avbröts i december/januari. I finalen stÀlldes vÀrdnationen Kanada mot Finland (som slog ut Sverige i semifinalen) och finalmatchen blev en riktig rysare. Kanada tog ledningen med bÄde 1-0 och 2-0 inför den tredje perioden dÀr dock Finland reducerade till 2-1 och kvitterade till 2-2 inom loppet av fem minuter. Finland tog sedan matchen till förlÀngning dÀr man hade en puck dansandes pÄ mÄllinjen. Men bara 30 sekunder efter det finska drömlÀget kunde Kent Johnson skjuta in 3-2 för Kanada och hjÀlpa nationen till sitt 19:e JVM-guld i historien.

JVM 2023 i Kanada

Lagen som tog sig till final den hÀr gÄngen var Tjeckien samt regerande mÀstarna tillika vÀrdnationen Kanada. Det var just de som tog ledningen i matchen, detta genom ett mÄl i sÄvÀl första som andra perioden. Man skulle kunna tro att saken var klar redan hÀr, men sÄ var det icke. Först i den sista perioden kom Tjeckien in i matchen pÄ riktigt och lyckades sprÀcka sin nolla med Ätta minuter kvar. Kort dÀrpÄ kom kvitteringsmÄlet genom Jakub Kos som ledde till en dramatisk förlÀngning. HÀr lyckades Dylan Guenther ta hem det tjugonde guldet till Kanada.

🇾đŸ‡Ș Sverige i JVM-slutspelet i ishockey

Sverige ses ofta som ett av de frÀmsta lagen i hockeyns vÀrlds och JVM Àr inget undantag för detta. Under 2000-talet har det inte varit mÄnga mÀsterskap dÀr laget missat slutspelet och som oftast har man hÄllit sig kvar hela vÀgen fram till kampen om medaljerna.

HÀr listar vi hur lÄngt juniorkronorna har tagit sig i JVM-slutspelet under de senaste Ären.

2000: Kvartsfinalförlust mot USA
2001: FjÀrdeplats efter bronsförlust mot Kanada
2002: Kvartsfinalförlust mot Kanada
2003: Utslagna i gruppspelet
2004: Utslagna i gruppspelet
2005: Kvartsfinalförlust mot USA
2006: Kvartsfinalförlust mot Finland
2007: FjÀrdeplats efter bronsförlust mot USA
2008: Silvermedalj efter finalförlust mot Kanada
2009: Silvermedalj efter finalförlust mot Kanada
2010: Bronsmedalj efter seger mot Schweiz i bronsmatchen
2011: FjÀrdeplats efter bronsförlust mot USA
2012: Guldmedalj efter seger mot Ryssland i finalen
2013: Silvermedalj efter finalförlust mot USA
2014: Silvermedalj efter finalförlust mot Finland
2015: FjÀrdeplats efter bronsförlust mot Slovakien
2016: FjÀrdeplats efter bronsförlust mot USA
2017: FjÀrdeplats efter bronsförlust mot Ryssland
2018: Silvermedalj efter finalförlust mot Kanada
2019: Kvartsfinalförlust mot Schweiz
2020: Bronsmedalj efter seger mot Finland i bronsmatchen
2021: Kvartsfinalförlust mot Finland
2022: Bronsmedalj efter seger mot Tjeckien i bronsmatchen
2023: FjÀrdeplats efter bronsförlust mot USA

Uppdaterad 19 mars, 2024