IIHF, International Ice Hockey Federation, är världens gemensamma ishockeyförbund med ett huvudsakligt ansvar för herr-, dam- och ungdomshockey i världen. IIHF anordnar världsmästerskap för alla typer av världens landslag, både uppe i de högsta divisionerna för herrlandslag, damer och U-landslag, men också för de mindre länderna lågt ned i VM-divisionerna. Man är dessutom medarrangör till Champions Hockey League för Europas bästa klubblag på herrsidan. Internationella ishockeyförbundets huvudkontor ligger i schweiziska Zürich.

Vad är IIHF?

Förkortningen står för Internationella Ishockeyförbundet på svenska (International Ice Hockey Federation på engelska) och man är det beslutande organet inom världshockeyn. Totalt finns 82 medlemsländer i IIHF, ett förbund där Kanada-födde fransmannen Luc Tardif är president. Syftet med IIHF är att samma organisation ska organisera, styra och utveckla ishockeyn runt om i världen. Och dessutom att skapa goda relationer mellan olika nationers individuella nationsförbund.

När grundades IIHF?

Den 15 maj 1908 bildades Internationella Ishockeyförbundet i Paris. Tolv år senare blev ishockey en del av de Olympiska Spelen för allra första gången, till OS 1920 i Antwerpen. Sverige deltog och slutade fyra i samma turnering, som också fungerade som världens första hockey-VM.

IIHF:s turneringar

Förbundet basar överalla divisioner i herrarnas hockey VM, damernas hockey VM och U20-VM (JVM). Lägg där till U18-VM för damer och herrar som också går under IIHF:s flagg.

Man är dessutom medarrangör till den europeiska klubbturneringen Champions Hockey League samt de olympiska ishockeyturneringarna som arrangeras var fjärde år. Det är även IIHF som håller i världsrankingen mellan landslagen, som ligger till grund för en hel del relaterat till herrarna och damernas turneringar.

Medlemmar i IIHF

Totalt finns 82 medlemmar i IIHF. Alltså totalt 82 olika nationsförbund som har möjlighet att spela under IIHF:s flagg i världsmästerskap eller andra turneringar. Nedan listar vi medlemsländerna. Totalt 60 stycken är ”kompletta medlemmar”. Dessutom finns det 21 ”associerade medlemmar” som antingen inte har ett nationellt organ som ägnar sig åt sporten eller inte regelbundet deltar i de internationella mästerskapen.

Kompletta medlemmar

Australien
Azerbajdzjan
Belarus (avstängda)
Belgien
Bosnien & Hercegovina
Bulgarien
Danmark
Estland
Finland
Frankrike
Georgien
Hongkong
Ungern
Island
Israel
Iran
Indien
Irland
Italien
Japan
Kazakstan
Kanada
Kina
Korea
Kuwait
Kirgizistan
Kroatien
Lettland
Litauen
Luxemburg
Malaysia
Mexiko
Mongoliet
Nederländerna
Nya Zeeland
Nordkorea
Norge
Filippinerna
Polen
Qatar
Ryssland (avstängda)
Rumänien
Serbien
Slovenien
Slovakien
Sydafrika
Sydkorea
Spanien
Schweiz
Sverige
Storbritannien
Taiwan
Thailand
Turkiet
Turkmenistan
Ukraina
Förenade Arabemiraten
USA
Tjeckien
Tyskland
Österrike

Associerade medlemmar

Algeriet
Andorra
Argentina
Armenien
Chile
Brasilien
Colombia
Grekland
Indonesien
Jamaica
Libanon
Liechtenstein
Macau
Marocko
Nepal
Nordmakedonien
Oman
Portugal
Puerto Rico
Singapore
Tunisien
Uzbekistan

Uppdaterad 8 april, 2024