Här kan ni följa ställningen i grupperna som de deltagande lagen kommer att spela i under juniorvärldsmästerskapet i ishockey 2024.
Under grundomgången möter alla lag inom respektive grupp varandra, där de fyra lagen som lyckas allra bäst från vardera grupp avancerar till slutspelet. Här kan du läsa mer om slutspelet i JVM 2024. Besöker du sajten på mobilen? Vinkla mobilen så ser du hela tabellen bättre.

Tabell Junior hockey VM 2024 – Grupp A

#
Lag
M
V
ÖF
F
+/-
P
1
Sverige
4
3
0
1
0
17 - 5
10
2
Kanada
4
3
0
0
1
21 - 7
9
3
Finland
4
1
1
0
2
14 - 13
5
4
Lettland
4
1
0
0
3
6 - 22
3
5
Tyskland
4
1
0
0
3
9 - 20
3

Tabell Junior hockey VM 2024 – Grupp B

#
Lag
M
V
ÖF
F
+/-
P
1
USA
4
3
1
0
0
29 - 9
11
2
Slovakien
4
3
0
0
1
19 - 16
9
3
Tjeckien
4
2
0
1
1
17 - 13
7
4
Schweiz
4
1
0
0
3
11 - 20
3
5
Norge
4
0
0
0
4
8 - 26
0

🔎 Junior Hockey VM 2024 grupper – Så går det till i gruppspelet

I och med att intresset för juniorvärldsmästerskapet i ishockey har ökat så har även möjligheten för lag att vara med ökat. Sedan 1996 har ligan plats för 10 landslag i den högsta divisionen, som kämpar om poängen som behövs för att ta sig vidare till slutspelet. Möjligheterna till poäng finns i de fyra gruppspelsmatcher som alla lag har framför sig.

Precis som i övriga mästerskap inom sporten så belönas man med 3 poäng om man vinner en match, 2 poäng om man vinner på förlängning samt en poäng om man förlorar på förlängning. Förlorar man i sin tur ett möte blir man utan poäng, vilket man inte vill vara om man vill hålla sig kvar i turneringen. Det är endast de fyra främsta lagen i vardera grupp som går till kvartsfinal.

👇 Degradering till division 1-VM

De två lag som hamnar sist i JVM-grupperna får även de fortsätta spela efter att gruppspelet är slut, men här handlar det snarare om att få stanna kvar i ligan till nästa år. Lagen möts i tre matcher där antalet segrar avgör vilket utav lagen som klarar sig kvar till den kommande säsongen. Det andra laget ersätts i sin tur utav ett lag ifrån den lägre divisionen. I den turneringen gäller det att man vinner det hela för att avancera uppåt.

Sverige har lyckats mycket bra i turneringens gruppspel överlag och vann sin grupp mellan 2008-2020 vilket var storartat innan det inkasserades en andraplats och två tredjeplatser i gruppspelet innan Sverige vann gruppen igen år 2024. Sverige har därför undvikt nedflyttning eller degradering till en lägre division. 2004 var senaste gången som laget befann sig i tabellens nedre skikt, men efter en seger i nedflyttningsomgången lyckades man hålla sig kvar i turneringen. Sanningen är att Sverige är en av få nationer som aldrig behövt lämna den högsta divisionen i juniormästerskapet.

🔢 Vad händer vid lika många poäng?

Lagen i gruppspelet kan hamna på lika många poäng, det gör att IIHF har satt ett regelverk för hur detta ska skötas ifall ett sådant scenario skulle ske. Först och främst så ska lagen utgå från inbördes möten, men fler lag kan hamna på samma poäng vilket kan skilja detta åt en aning. Då är stegen så här:

Steg 1: Lagen som hamnat på samma poäng kommer att ingå i en undergrupp, där man tillämpar poängen i de matcher som lagen spelat sinsemellan. Och då ska man då hitta en ny tabell.

Steg 2: Skulle tre eller fler lag fortfarande vara jämna poängmässigt så är det målskillnaden som avgör. Målskillnaden räknas då utifrån de jämna lagens matcher mot varandra.

Steg 3: Om tre eller fler lag fortfarande är jämna i poäng och målskillnad så kommer laget som gjort flest mål i de inbördes mötena att premieras.

Steg 4: Om tre eller fler lag fortfarande är lika i poäng, målskillnad och gjorda mål så kommer resultatet mellan de tre lagen och de närmast bäst rankade laget utanför den aktuella gruppen bli gällande. I detta scenario så räknar man utifrån 1. Poäng, 2. målskillnad, 3. flest gjorda mål.

Steg 5: Skulle lagen fortfarande ligga lika utifrån alla dessa fakta så kommer steg 4 att appliceras på det näst bäst rankade laget utanför den aktuella gruppen.

Steg 6: Skulle lagen fortfarande ligga exakt lika efter de fem stegen ovan så kommer man gå på rankingen inför mästerskapet för att avgöra grupplaceringarna.

⭐ Gruppspelet Junior Hockey VM 2024

Grupp A JVM 2024

I grupp A hittar vi hemmanationen Sverige, dubbelt regerande mästaren Kanada tillsammans med Finland, Tyskland och Lettland. Vid första anblick kan Sverige, Kanada och Finland nämnas som lagen som kommer att göra upp om tabellens topp-placeringar. Men dock får inte Tyskland räknas bort helt och hållet. Det tyska laget har gått från att nästan åka ur topp-divisionen år 2020 till att de tre senaste åren knipa en plats i kvartsfinalerna. Lettland får ses som gruppens underdog som den här gången behöver prestera ordentligt för att inte riskera degradering.

Grupp B JVM 2024

I Grupp B återfinns Tjeckien, USA, Schweiz, Slovakien och Norge. Det tjeckiska laget föll i finalen i fjol och spelarna från årskullen 2004 är mer än redo att få revansch. USA lämnade även de turneringen med en medalj, samtidigt som Norge återigen är tillbaka i toppdivisionen efter flera år i den lägre ligan. Det blir spännande att se om laget kan utmana Slovakien och Schweiz om de sista platserna till slutspelet.

🏒 Så utformas grupperna till JVM

Gruppspelet i JVM kommer att starta på tisdagen den 26 december. Gruppspelet är uppdelat i två grupper om fem lag där IIHF har fördelat grupperna utifrån en ranking som skapats utifrån placeringarna under JVM 2023. Sverige är fjärderankade till JVM 2024 och är därmed näst bäst rankade i sin grupp bakom Kanada.

Grupp A:
Kanada (1)
Sverige (4)
Finland (5)
Tyskland (8)
Lettland (9)

Grupp B:

Tjeckien (2)
USA (3)
Slovakien (6)
Schweiz (7)
Norge (11)

🏒 Hur spelas Junior Hockey VM?

Juniorvärldsmästerskapet i ishockey har plats för tio landslag, som inleder turneringen med ett gruppspel där lagen har fyra matcher framför sig. När dessa matcher är avklarade tar sig de fyra bästa lagen från vardera grupp vidare till slutspelet, där vi slutligen får se vem som tar hem mästartiteln.

🇸🇪 När spelar Sverige sina JVM-matcher?

Laget inleder sin JVM-resa mot Lettland den 26 december och avrundar gruppspelet mot Finland på nyårsafton. Därefter väntar förhoppningsvis ett intensivt slutspel.

🏆 Vilka lag går till JVM-slutspelet?

Det är lagen som hamnar bland de fyra främsta i grupp A och grupp B som avancerar. Då grupperna endast består av fem lag så är chansen stor att man avancerar så länge man tar poäng i åtminstone en match.

🇸🇪 Sveriges JVM-grupper sedan 2010

2009/10 i Kanada

Juniorkronorna tog gruppsegern 2010 och avancerade direkt till semifinal, så som JVM spelades på den tiden. Sverige gjorde rent hus i gruppspelet och vann samtliga fyra matcher. Man pulveriserade Tjeckien med 10-1 i premiären. Sedan följde segrar mot Österrike och Ryssland innan man krossade Finland med 7-1 i den sista gruppspelsmatchen. Sverige tog till slut hem bronset i detta mästerskap efter seger med 11-4 i bronsmatchen mot Schweiz.

2010/11 i USA

Än en gång så vann Juniorkronorna sin grupp och det mot tuffast möjliga motstånd. Sverige höll både Kanada och Ryssland bakom sig i gruppspelet och imponerade stort. Norge borstades av enkelt med 7-1 och sedan vann Sverige mot Ryssland med 2-0. Man besegrade sedermera Tjeckien och ställdes mot Kanada i sista omgången. Där vann Sverige med 6-5 efter straffar och säkrade gruppsegern för andra året i rad. Trots det fina gruppspelet så slutade Juniorkronorna 4:a i USA efter förlust i bronsmatchen.

2011/12 i Kanada

Alla med intresse för JVM minns nog detta mästerskap. Sverige var inte på något sätt favoriter i turneringen men gick till slut och vann hela baletten. Allt började med ett gruppspel där Sverige till slut knep gruppsegern före Ryssland. Sverige mötte ryssarna i den sista gruppspelsmatchen och vann i förlängningen efter att man stått för en häftig vändning i den sista perioden. I och med det kunde Juniorkronorna avancera direkt till semifinal och sedermera till final där man vann JVM-guldet.

2012/13 i Ryssland

Precis som så många gånger förr så vann Sverige sin grupp även i Ryssland och avancerade direkt till semifinal. Fyra raka segrar mot Lettland, Tjeckien, Finland och Schweiz bäddade för svenskt avancemang. Sverige gick sedan och tog silvret i JVM efter finalförlust mot USA.

2013/14 i Sverige

Vi var verkligen bortskämda med gruppsegrar för Juniorkronorna under början av 2010-talet. Hemma-VM i Sverige och juniorerna besegrade sitt motstånd. Fyra raka segrar bäddade för ännu en förstaplats i ett gruppspel, denna gång innebar det ”bara” kvartsfinal dock, då IIHF gjort om systemet. Det såg länge ut som att Sverige skulle vinna sitt andra JVM-guld på tre turneringar detta år men fick istället se den värsta rivalen Finland skjuta hem guldet i Malmö till slut. Silver till Sverige.

2014/15 i Kanada

Här går det att prata om att Sverige krossade sitt motstånd i gruppspelet. Medan Sverige spelade in 12 poäng (full pott) så hamnade tre lag på fem poäng vardera, med mil upp till Sveriges gruppseger. Man krossade också allt motstånd i sina enskilda matcher, förutom mot Ryssland där Sverige vann med 3-2. Avancemang till kvartsfinal men sedermera en snöplig förlust i bronsmatchen mot Slovakien.

2015/16 i Finland

Även på finsk mark så kunde Sverige knipa gruppsegern med fyra raka segrar och fortsätta sin mycket imponerande svit. Storsegrar mot Danmark, Kanada och Schweiz samt en uddamålsseger mot USA bäddade för en förstaplats. Sedan åkte Sverige ut i semifinal och förlorade till slut bronsmatchen i Finland och tog ännu en fjärdeplats för andra året i rad.

2016/17 i Kanada

Det blev ännu en gång Sverige som stod först i tabellen efter fyra omgångar i Kanada. Överraskande nog så knep Danmark andraplatsen detta år. Tjeckien och Schweiz hamnade före Finland, ett Finland som vann året innan på hemmaplan men som detta år fick kvala ner till B-divisionen. Sverige kom än en gång fyra i detta JVM efter förlust i bronsmatchen mot Ryssland.

2017/18 i USA

Det är knappt värt att repetera men Sverige vann ännu en gång gruppen detta år och med stjärnor som Elias Pettersson, Lias Andersson och Rasmus Dahlin så skulle Sverige gå hela vägen till final till slut. Där blev dock Kanada för svåra, men denna upplaga Juniorkronor var imponerande.

2018/19 i Kanada

Ännu en förstaplats och ännu bra insatser mot bra motstånd. Seger mot Finland med uddamålet i premiären och en övertidsseger mot USA i mitten av gruppspelet bäddade för ny gruppseger. Sverige fick sedan Schweiz i kvartsfinalen där man åkte ut med buller och brak, för första gången på många år.

2019/20 i Tjeckien

Ja men visst vann Sverige gruppen igen. Och denna gång mot ”enkelt” motstånd. Finland var där men också Schweiz, Slovakien och Kazakstan vilket inte var några problem för Sverige. Man knep till slut en bronsmedalj efter att Samuel Fagemo vann skytteligan i turneringen.

2020/21 i Kanada

Bubblan i Edmonton var ingen höjdare för Sverige. Problem med covid-positiva spelare och ledare ledde till det första året som Sverige inte vann gruppen på mycket länge. Man kom trea i sin grupp efter förluster mot Ryssland och USA. Sedan åkte man ut mot ärkerivalen Finland i kvartsfinal vilket fick sätta kronan på ett tråkigt svenskt JVM.

2022 i Kanada

En förlust mot USA var vad som höll Sverige borta från topp-placeringen i tabellen. Med 9 av 12 poäng slutade laget tvåa efter en storseger mot Österrike samt två lite mer jämna möten med Schweiz och Tyskland. Tittar man istället på de två matcher som Sverige hann med att spela innan vinter-upplagan av mästerskapet avbröts hade laget goda chanser att vinna gruppen, då man besegrade såväl Ryssland och Slovakien med fina siffror.

2022/23 i Kanada

Det svenska laget återfanns i grupp A tillsammans med Tjeckien, Tyskland, Kanada och Österrike. Juniorkronorna inledde mästerskapet men en riktig storseger med 11-0 mot Österrike, vilket följdes upp av en ny trepoängare mot Tyskland, dock med ett enda mål i matchen. Även matchen mot Tjeckien resulterade i poäng, dock endast två då motståndarna tog mötet till förlängning. Inför den sista omgången toppade Sverige tabellen, men i och med förlusten mot Kanada samtidigt som Tjeckien plockade nya poäng slutade på en tredjeplats med sina åtta poäng.

Uppdaterad 4 januari, 2024