Att lägga spel på en match som pågår, så kallade liveodds, är ett fenomen som nu även finns tillgängligt under hockey VM. Ett spel på liveodds kan verkligen förhöja stämningen i TV-soffan när du följer en match och förhoppningsvis kan din analys som åskådare resultera i en utdelning.

Kanada - USA

Vad är liveodds?

Liveodds eller livebetting är samlingsnamnet för att spela på en match under tiden som den pågår. Spel som dessa finns tillgängliga från att det endast gått någon minut av en match i Hockey-VM, tills att slutsignalen ljuder. Du kan spela på liveodds via din mobil eller dator, där det första alternativet är det som många föredrar när det ska gå fort.

Liveodds finns ofta på en mängd olika saker under en match. Förutom att spela på matchens vinnare kan man lägga pengar på vilket lag, eller vilken enskild spelare, som man tror gör nästkommande mål. En del liveodds har en väldigt kort speltid, medans andra sträcker sig över hela matchens gång.

Precis som med vanliga odds kan liveodds svänga beroende på vad som händer i matchen. Det gäller därför att hela tiden hitta rätt läge att lägga sitt spel på. I samband med att en match spelas brukar liveodds från spelbolaget som sponsrar matchen presenterad i tv-rutan. Även för den som själv inte satsat några pengar kan det vara roligt att se hur dessa siffror ständigt förändras utifrån vad som sker på isen.

Kan man spela Liveodds på Hockey-VM?

Precis som i samband med matcher i de vanliga ligorna, finns det möjlighet att spela liveodds under hockey VM. När turneringen äger rum har de flesta ligorna runtom i världen redan avcslutat sin säsong, vilket gör turneringen till ett hett spelobjekt. De vanligaste sakerna att spela på live är vem som vinner matchen, vem som gör nästa mål samt hur många mål, hörnor eller liknande det kommer att bli i matchen över lag eller i en enskild period.

Vilka spelbolag erbjuder liveodds under Hockey-VM?

Allt fler spelbolag erbjuder idag liveodds i sitt spelutbud över lag. Det man får tänka på är att trots att ett spelbolag har ett brett utbud med vanliga odds på matchen, behöver det inte innebära att utbudet för livespel är lika stort. En del spelobjekt går till exempel inte att spela på under matchens gång, utan finns endast tillgängliga som vanliga odds. Spel som ingår i olika kampanjer, såsom boostade odds eller spel med freebets, brukar endast gå att ta del av innan matchen börjar.

Vilka fördelar finns med att spela på liveodds?

Den största fördelen med att spela på liveodds jämfört med vanliga odds är att du kan få en känsla av hur matchen ser ut innan du lägger ditt spel. På så sätt kan det i vissa situationer vara enklare att göra en korrekt satsning av dina pengar. Till exempel kan det hända avgörande saker med en laguppställning, vilket kan påverka lagets chanser att vinna. Ett lag som på förhand setts som svaga kan dessutom ha en riktigt bra dag och överraska även de mest erfarna spelarna. Här kan spel under matchens gång komma väl till hands.

Samtidigt måste man tänka på att om ett lag mycket tydligt leder matchen och med största sannolikhet kommer att vinna, så är oddsen ofta lägre jämfört med spel som läggs på samma sak innan matchen börjat.

En annan fördel är att du när som helst har möjligheten att lägga ditt spel och inte behöver förhålla dig till något spelstopp. Har du till exempel inte hunnit lägga ett spel innan matchstart finns det ingenting som hindrar dig till att ge dig in i spelet.

Vilka nackdelar finns det när man spelar på liveodds?

Nackdelarna med att spela live är att det är lätt att överanalyserar varje situation i matchen och på så sätt bli impulsiv i sitt spelande. En bra strategi här är att lägga sina stora spel innan matchen börjar, för att sedan eventuellt fylla på eller säkra upp med flera mindre spel under matchens gång. Liveodds kan helt enkelt ses som ett rolig sätt att krydda till ditt spelande på.

En annan fälla är att man genom liveodds försöker vinna tillbaka tidigare förluster. Skulle till exempel din satsning på antalet mål i första perioden inte gå igenom, är det inte värt att satsa ännu mer på antalet mål i den andra perioden i försök att vinna tillbaka dina tidigare förlorade pengar.

Cash-out

En del bettingbolag använder sig av en så kallad cash-out funktion för den som spelar på liveodds. Cash out innebär att du kan avbryta ditt spel och få tillbaka en del av din spelade summan. Summan beror på vad ställningen i matchen är och hur lång tid av matchen det är kvar. Skulle det vara så att laget du satsat på leder och det endast är några minuter kvar av matchen, kan det vara värt att kolla om spelbolaget har en cash-out funktion så att du kan säkra upp din vinst.