Expekt

Världens bästa herrlandslag år 2023 är korat. VM-guldet 2023 går till Kanada efter en finalseger med 5-2 mot Tyskland inför 10 470 personer i Nokia Arena. Guldet är Kanadas 28:e i historien. Samuel Blais och Tyler Toffoli blev matchhjältar i den tredje perioden.

VM-finalen 2023 spelades mellan Tyskland och Kanada i Tammerfors, Finland. Nationerna kom in till den stora finalen som de två bästa lagen från ett världsmästerskap som började redan den 12 maj och som pågått i två och en halv vecka. Världens bästa hockeynation år 2023 skulle utses i Nokia Arena. Kanada kom in till finalen med 27 VM-guld i historien medan Tyskland jagade sitt allra första VM-guld i sin första final efter att ha bärgat två silvermedaljer 1930 och 1953 (turneringar med endast gruppspel).

En nästan full arena tog sig an finalmatchen, där det var något överhängande tyska fans på plats mot ett fåtal kanadensare. Det var en ganska nervös start från båda lagen under de första två minuterna med lite pucktapp. Tyskland skapade sedan de hetaste chanserna inledningsvis och satte Kanadas målvakt Samuel Montembault på prov vid två-tre tillfällen. Till slut fick Tyskland hål på målvakten, och detta genom den så heta forwarden John-Jason Peterka. Tysken tog emot pucken på vänstersidan efter en fantastisk passning och sköt in 0-1 VM-finalens första mål i bortre hörnet. Kanada gjorde en ”coaches challenge” för offside men domarkvartetten lät målet stå vilket även gav Tyskland ett efterföljande powerplay, något man dock inte utnyttjade.

Kanada skulle hitta en tidig och snabb respons på tyskarnas ledningsmål. I en kontring satte Peyton Krebs upp en fin backhandpassning till Samuel Blais som kunde stänka upp 1-1 från nära håll och Kanada var ikapp. Detta tre minuter efter tyska ledningen.

De första 20 minuterna av VM-finalen var jämna. Två energirika lag åkte mycket skridskor och nötte ut varandra på det viset. Lagen fick ett varsitt mål under perioden och detta fullt rättvist. 1-1 in till mittenperioden.

Andra perioden

Efter tre minuter in i den andra perioden så hade spelet varit fram och tillbaka men Tyskland fick med sig periodens första utvisning. Med sitt powerplay kunde tyskarna skapa sig ett litet momentum i offensiv zon, något som dock inte resulterade i något mål trots bra chanser. Den första halvan av andra perioden var fartfylld och med chanser åt båda håll, detta i en fortsatt jämn VM-final. Precis så som det ska vara.

Med åtta minuter kvar skapades två superchanser i matchen, en åt vardera håll. Först ut var Tyskland med en superchans där kanadensiska målvakten Montembault stod för en fin räddning, i kontringen därpå var det Tysklands målvakt Mathias Niederbergers tur att visa sig på styva linen med en fin räddning åt sitt håll.

Tyskland visade stor styrka och frejdighet när man tog ledningen på nytt i VM-finalen med sex minuter kvar av perioden. Daniel Fischbuch kastade in ett löst skott på mål som Kanadas målvakt släppte in alldeles för enkelt till 1-2 och ett stort jubel i Tammerfors. Ledning på nytt för Tyskland alltså, i landets första VM-final någonsin.

Kanada fick en powerplay-chans ett par minuter efter det tyska ledningsmålet. Tysklands uppoffrande boxplay-spel och ett bländande målvaktsspel från Mathias Niderberger var så nära att stoppa en kanadensisk kvittering men med två minuter i offensiv zon så kom till slut det kanadensiska målet när Lawson Crouse på ett läckert sätt styrde in 2-2 för stornationen.

Den första perioden slutade 1-1 och den andra perioden likaså. Det var därmed likaläge till 2-2 inför den tredje och sista ordinarie perioden i VM-finalen 2023.

Tredje perioden

De två lagen hade 20 minuter på sig att bli världsmästare och nu ville publiken få fram en matchhjälte snarare än en syndabock. Och det såg tidigt ut att bli en kanadensisk sådan. St. Louis-forwarden Samuel Blais har klivit fram för Kanada under hela slutspelet och gjorde sitt andra mål i finalen till 3-2 för kanadensisk ledning efter fem minuter i tredje perioden. Kanada var därmed i förarsätet till ett historiskt 28:e VM-guld som bäst någonsin (före Sovjetunionen och Ryssland på 27 guld ihop).

Tyskland hade inledningsvis det svårt att komma in med långa anfall i Kanadas zon efter det kanadensiska ledningsmålet. När tyskarna fick ett superläge till kvittering så missade man den sista avgörande passningen oftast, och när det skedde i den 12:e matchminuten så utnyttjade Kanada det direkt. Lagkaptenen Tyler Toffoli kom i en kontring med flera lagkamrater men tog saken i egna händer och sköt in 4-2 emellan benen på Mathias Niederberger, och nu var den tyska uppförsbacken enorm.

Tyskarna plockade målvakten med tre och en halv minut kvar att spela för att skapa tryck i offensiv zon. Men istället för en tysk reducering så kunde Scott Laughton skicka in 5-2 i öppen kasse och punktera matchen. Tyskland ville mycket och spelade bra i två perioder men man fick möta sina övermän i den tredje och sista perioden i form av Kanada.

VM-guldet 2023 går till Kanada som nu är uppe på 28 VM-guld totalt i historien, ett bättre än Ryssland och Sovjetunionen tillsammans (27). Tysklands härliga VM-resa slutade med ett silver, nationens tredje i historien och första sedan 1953.

Kanada – Tyskland, 5-2 (1-1, 1-1, 3-0)

07:44 0-1 John-Jason Peterka (Moritz Seider, Moritz Müller)
10:47 1-1 Samuel Blais (Peyton Krebs, Jake Neighbours)
33:47 1-2 Daniel Fischbuch (Maximilian Kastner, Moritz Seider)
37:28 2-2 Lawson Crouse (Peyton Krebs, Mackenzie Weegar)
44:51 3-2 Samuel Blais (Cody Glass)
51:59 4-2 Tyler Toffoli (utan assist)
58:07 5-2 Scott Laughton (Jack Quinn, Lawson Crouse)

Så startade lagen

Kanada

Målvakter:
Samuel Montembault
(Devon Levi)

Förstafemman:
Mackenzie Weegar, Jacob Middleton
Cody Glass, Milan Lucic, Adam Fantili

Andrafemman:
Justin Barron, Brad Hunt
Scott Laughton, Jack Quinn, Lawson Crouse

Tredjefemman:
Pierre-Olivier Joseph, Tyler Myers
Peyton Krebs, Jake Neighbours, Samuel Blais

Fjärdekedjan:
Jack McBain, Michael Carcone, Tyler Toffoli

Tyskland

Målvakter:
Mathias Niederberger
(Dustin Strahlmeier)

Förstafemman:
Moritz Seider, Moritz Müller
Frederik Tiffels, Dominik Kahun, John-Jason Peterka

Andrafemman:
Kai Wissmann, Jonas Müller
Alexander Ehl, Nico Sturm, Samuel Soramies

Tredjefemman:
Leon Gawanke, Maksymilian Szuber
Daniel Fischbuch, Maximilian Kastner, Marcel Noebels

Fjärdefemman:
Fabio Wagner
Justin Schutz, Wojtek Stachowiak, Parker Tuomie
Filip Varejcka

Uppdaterad 28 maj, 2023