LeoVegas

Kanada är världsmästare 2021 efter att man besegrade USA i finalen efter förlängning. Man tar därmed sitt första guld sedan 2012. Finland knep bronset i VM efter seger mot Schweiz.

VM i Calgary är över och medaljerna har delats ut i den kanadensiska staden, till världens bästa ishockeyländer på damsidan år 2021. Tre medaljer delades ut, i en annorlunda ordning än under det senaste världsmästerskapet 2019.

Bronsmatchen

Först ut bland medaljmatcherna var den om bronset mellan Finland och Schweiz. Båda lagen blev nollade i respektive semifinal mot USA och Kanada. Men i bronsmatchen så skulle en vinnare koras. Och det var Finland som började allra bäst. Redan efter 1.39 av första perioden så tog Damlejonen ledningen genom Tanja Niskanen.

Den fina starten i den första perioden följdes upp av en ännu bättre start i den andra. Endast 54 sekunder in i den andra perioden så ökade Finland på till 2-0 genom Ella Viitasuo. Schweiz skulle dock reducera till 2-1 bara ett par minuter senare, via Brynäs-stjärnan Lara Stalder.

Men i den andra periodens slutminuter så återtog Finland momentumet i matchen efter att Petra Nieminen gjort 3-1 för Finland. Nieminens mål blev matchens sista efter att Schweiz inte hittat varken en reducering eller kvittering i slutperioden. Därmed tog Finland sitt 13:e brons i historien, och Schweiz fick nöja sig med en fjärdeplats i VM denna gång.


Annons: ⇢ LeoVegas - Sätt in 100 kr eller mer och få ett gratisspel värt 100 kr

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Finalen

Den stora finalen spelades efter bronsmatchen och det var giganterna inom damhockeyn, USA och Kanada som ställdes mot varandra. Inför mötet så hade Kanada endast försprånget med ett guld före sina rivaler. Kanada har inte vunnit VM-guld sedan 2012 och har istället få se USA vinna en drös med guldmedaljer.

Men denna gång skulle det bli annorlunda efter en rysare i finalen. Stjärnan Alex Carpenter gav USA ledningen gånger två i den första perioden och såg ut att skaffa ett rejält grepp om Kanada. Men i den andra perioden så kom Kanada ifatt, först genom Brianne Jenner och sedermera Jamie Lee Rattray.

Den tredje perioden blev mållös trots flera chanser åt båda håll. Matchen gick alltså till förlängning. I förlängningen så dröjde det sju minuter innan avgörandet kom. Kanadas Brianne Jenner serverade lagkaptenen Marie-Philip Poulin som i sin tur stänkte upp pucken i kryssribban och in bakom USA:s målvakt. Pucken dansade bakom mållinjen vilket fick domarteamet att först göra en videogranskning. Efter att man såg att pucken gick in i mål så pekade domaren på mittpunkten och Kanada korades till världsmästare. Detta för första gången sedan 2012 alltså. Matchhjälten Poulin var också den spelare som avgjorde OS-finalen 2010 samt 2014.

Slutställningen i damernas VM 2021

  1. Kanada
  2. USA
  3. Finland
  4. Schweiz
  5. Ryssland
  6. Japan
  7. Tjeckien
  8. Tyskland
  9. Ungern
  10. Danmark

Mlada Boleslav - Zurich
Jastrzebie - Frisk Asker