Inför VM i Finland med start imorgon så har vi en genomgång på alla lag i Grupp B, där Sverige och värdnationen Finland spelar bland andra. Grupp B spelas i Tammerfors.

Ja, men snart börjar det dra ihop sig på allvar. Imorgon tekas VM igång i Tammerfors och den nybyggda Tampere Deck Arena (även benämnd som Nokia Arena). Tre Kronor spelar inte sin premiär förrän på lördag mot Österrike. Nedan går vi igenom alla lag i Grupp B och dess förutsättningar inför turneringen.

Tjeckien

Kan detta vara Tjeckiens år? Ja, det är rimligt att fråga sig detta. Tjeckerna har haft det tungt på sistone men efter att ha sparkat Filip Pesan efter OS och tagit in Kari Jalonen, ja då tror jag mer på Tjeckien. Stod starkt i avslutningen av Euro Hockey Tour och har fått in lite spets i Tomas Hertl, Jakub Vrana, Filip Hronek bland andra. Möjligt frågetecken på målvaktssidan men forwardssidan kryddat med Cervenka och Krecji är mycket stark. Se upp för Tjeckien!

Finland

Har Finland tappat stinget efter två sämre turneringar i Czech Hockey Games och Beijer Hockey Games? Svaret är NEJ. Finland kommer att komma topp två i denna grupp och lyftas av sin hemmapublik. Sen är det något speciellt med just landslagskläderna. När Finlands rutinerade mannar klär på sig just VM-dräkten istället för den ordinarie förbundsdräkten så är allt helt annorlunda. En lite mindre rink i Tammerfors (jämfört med Avicii Arena) kommer att gynna Finland som med Jukka Jalonen vid rodret spelar tajt i defensiven och som vill krympa ytorna i uppspelsfasen. Med ett OS-guld i ryggen (med ungefär samma manskap) så ska Finland vara bland favoriterna till guldet.

Lettland

Mellanmjölk? Ja, kanske. Men mest på grund av den hårda konkurrensen i gruppen. Lettland är ett välutvecklat hockeyland, med många fina spelare i laget. Med en hårt jobbande backbesättning tillsammans med Elvis Merzlikins (kanske turneringens bästa målvakt) i kassen så kan Lettland bli svårslaget. Om Örebros Rodrigo Abols blixtrar till och San José-forwarden Rudolfs Balcers gör samma sak så kan Lettland bli en tråkig överraskning för många lag. Kan gå in bland topp fyra, men som sagt: en hård konkurrens i denna grupp.

Norge

Tyvärr en ganska svag skara norrmän till Finland detta år. Det är åtminstone min personliga uppfattning. Inte för att det i grund och botten finns så många fler spelare att ta av längre, men rutinen på backsidan saknas. Där hade Jonas Holös behövts, exempelvis. Framåt så är det några välkända ansikten i bröderna Olimb, Rosseli-Olsen och Mathias Trettenes. Men Norge får nog se sig själva besegrade i minst en handfull matcher detta mästerskap, tyvärr. Såvida inte förbundskaptenen Petter Thoresen har kokat ihop geni-soppa inför sitt sista mästerskap som ansvarig. Tror trots allt på Norge som topp sex i gruppen.

Sverige

Världsmästare 2022? Det ser inte så ut. Förbundskapten Johan Garpenlöv kan i sitt sista mästerskap formera en trupp med en formidabel backsida och en pålitlig målvaktstrio. Men där framme, bland 13 forwards (preliminärt) så ser det lite tunnare ut. Att på förhand se en förstakedja med Lucas Wallmark, Emil Bemström och Mathias Bromé exempelvis är ju inte kattpiss med internationella mått mätt. Men är det en kedja som ska bära Tre Kronor till VM-guld? Nej det tror jag ej. Men att Sverige ska vara med och tampas om en kvartsfinal, det är inget att orda om. I denna grupp så får man nog dock gå in som tredjehandsfavorit, eller kanske fyra bakom USA. Finland och Tjeckien är snäppet starkare. Sveriges hopp ligger till att lite NHL-spelare tillkommer efter match 3 eller 4 i gruppspelet, för att stärka upp. Helst i forwardsleden. Men fram till dess så måste Sverige ta sina segrar, för att undvika att kopiera fjolårets fiasko.

Österrike

Nja! Om Österrike-ledningen väljer att bjuda en på apfelstrudel i Tammerfors, då kan jag möjligen ändra min bedömning. Men som vinden vänder just nu så är Österrike bland de två favoriterna till att komma sist i denna grupp. Trots ganska bra insatser mot Tre Kronor, Finland och Tjeckien i Czech Hockey Games. Men spetsen är inte där riktigt, även om Rögles Marco Kasper är intressant på flera sätt. Österrike och Storbritannien kommer att få jobba för att hålla sig på rätt sida strecket, helt enkelt. Även om Österrike kanske ändå har ett lite starkare lag än Norge… Äsch. En apfelstrudel tack, sen kan vi fundera på saken.

Storbritannien

Kan med sina två stora tapp i ”stjärnorna” Brendan Perlini och Liam Kirk bli en liten slagpåse i den här gruppen, tyvärr. Jag gillar att se Storbritannien på denna nivå. Men det kan vara den sista resan till finrummet på ett tag. Uppfattar Österrike och Norge som bättre skolade nationer. Och med en större rutin. Samtidigt så har britterna all tid i världen att utveckla både landslaget och de individuella spelarna där borta på öarna. Så vem vet, de kanske ror hem en seger. Vilket faktiskt kan räcka för att klamra sig kvar i A-divisionen.

USA

USA har inte vunnit VM-guld sedan 1960. Kan detta amerikanska lag bana väg för ett nytt kapitel i USA:s historia? Kanske. USA är alltid intressanta, ärligt talat. Några halvkända spelare från NHL kryddas med entusiasm från universitetslagen. Med Seth Jones som lagkapten och nyckelspelare samt lite frejdig offensiv så ska absolut USA vara topp fyra i Grupp B. Hur långt det sedan bär, det kommer ju visa sig. Men den röda linjen i amerikansk landslagshockey är spännande, och ej att underskatta när det ska spelas ihop nya landslag på detta vis.

Tips: Så slutar Grupp B

  1. Finland (till kvartsfinal)
  2. Tjeckien (till kvartsfinal)
  3. Sverige (till kvartsfinal)
  4. USA (till kvartsfinal)
  5. Lettland
  6. Norge
  7. Österrike
  8. Storbritannien (nedflyttade)

Spelschemat i Grupp B

13 maj:
USA – Lettland
15:20

Finland – Norge
19:20

14 maj:
Sverige – Österrike
11:20

Tjeckien – Storbritannien
15:20

Lettland – Finland
19:20

15 maj:
Norge – Storbritannien
11:20

Österrike – USA
15:20

Tjeckien – Sverige
19:20

16 maj:
Lettland – Norge
15:20

Finland – USA
19:20

17 maj:
Tjeckien – Österrike
15:20

Sverige – Storbritannien
19:20

18 maj:
Norge – Österrike
15:20

Sverige – Finland
19:20

19 maj:
Storbritannien – USA
15:20

Lettland – Tjeckien
19:20

20 maj:
Storbritannien – Finland
15:20

Lettland – Österrike
19:20

21 maj:
USA – Sverige
11:20

Österrike – Finland
15:20

Norge – Tjeckien
19:20

22 maj:
Storbritannien – Lettland
15:20

Sverige – Norge
19:20

23 maj:
USA – Tjeckien
15:20

Österrike – Storbritannien
19:20

24 maj:
Sverige – Lettland
11:20

USA – Norge
15:20

Finland – Tjeckien
19:20


Florida Panthers - New York Islanders