Svenska Spel

Finland tog hem en fin seger i Nokia Arena mot USA. Efter en stark andraperiod med tre mål så kunde Finland säkra sin tredje raka seger inför hemmapubliken i Tammerfors. Slutresultatet skrevs till 4-1.

Under måndagskvällen spelade Finland sin tredje gruppspelsmatch i Grupp B när USA stod på andra sidan rödlinjen i Nokia Arena i Tammerfors. Hemmanationen Finland kom in till mötet med två raka segrar på full tid i bagaget. Gästerna USA hade också två segrar med sig in till matchen, men med en vinst på övertid.

Matchen startade i ett rasande tempo, med en tidig finsk utvisning som mynnade ut i ett amerikanskt powerplay, som dock hemmanationen städade av snabbt. Efter det så skapade Finland ett par snabba farligheter för att sätta en tidig prägel på matchen.

Annons: ⇢ Svenska Spel - Spela på Hockey-VM här

Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldergräns 18 år. Stödlinjen.se

Publiken i Nokia Arena var högljudd som alltid, och skapade ett blåvitt publikhav med sina finska landslagströjor. Fansen fick se sina finska hjältar tuffa till sig ute på isen, då den första delen av första perioden bestod av mycket känslor från båda lagen. Och de skulle också få se ett finskt mål till slut. Med drygt tre minuter kvar av perioden så skickade storstjärnan Mikael Granlund in 1-0, när Finland utnyttjade sitt numerära överläge. Målet blev också den första periodens enda, vilket innebar att de finska lejonen gick in i första periodpaus.

Andra perioden

USA fick en dålig start på andra perioden då lagets assisterande lagkapten Austin Watson drog till med en armbågstackling på Finlands stjärna Teemu Hartikainen, vilket resulterade i matchstraff och en femminutersutvisning.

Utvisningen blev ödesdiger för USA då Finland utnyttjade sitt långa powerplay efter att Jere Innala serverade en fin passning till kaptenen Valtteri Filppula som i sin tur styrde in 2-0 till värdnationen. Men Finland var inte nöjda där. Den andra powerplay-femman ville också göra mål när Jere Sallinen på ett läckert sätt serverade Sakari Manninen som i sin tur satte dit 3-0.

I mitten av andra perioden så utökade Finland sin ledning ytterligare när backen Mikko Lehtonen sprätte upp en puck i nättaket från blålinjen. Målet innebar 4-0 till Finland och en rejäl islossning för de finska lejonen. Det resultatet höll sig in till periodpaus och den tredje perioden.

Tredje perioden

Den första halvan av den tredje perioden var mållös, där Finland på ett bra sätt stängde ner amerikanerna och fördrev tiden. USA fick ett powerplay i mitten på perioden, men kunde inte förvalta det numerära överläget.

Det tajta finländska försvarsspelet var enastående. Trots lika många skott från USA som för Finland så fick den finska målvakten Jussi Olkinuora mest mota lätthanterliga skott i den tredje perioden. Men USA fick dock in en reduceringspuck när Luke Hughes drev upp pucken och spelade fram till Alex Galchenyuk som mellan sina ben sköt pucken mot Olkinuora och sedan in i mål.

Men närmare än så kom aldrig USA. Finland tog en stabil och bekväm seger med 4-1 och har därmed tre raka segrar framför hemmapubliken i Tammerfors. Nästa match för Finland är på onsdag, då väntar Tre Kronor i ett nordiskt rivalmöte.

Parallellt med Finlands seger mot USA så spelades en match i Grupp A där Tyskland besegrade Frankrike med 3-2. Tysklands andra seger hittills i VM.

Finland – USA 4-1 (1-0, 3-0, 0-1)

1-0 Mikael Granlund (Sakari Manninen, Mikko Lehtonen)
2-0 Valtteri Filppula (Jere Innala, Sami Vatanen)
3-0 Sakari Manninen (Jere Sallinen, Mikael Granlund)
4-0 Mikko Lehtonen (Teemu Hartikainen, Sakari Manninen)
4-1 Alex Galchenyuk (Luke Hughes)