Efter torsdagens, enligt många, fiaskomatch mot Frankrike och ett akut krismöte så lyckades Tre kronor slå tillbaka med en vinst mot Slovakien på fredagskvällen, som även blev deras femte raka seger i turneringen.

Ett betydligt högre tempo än i matchen mot Frankrike gav resultat i form av 0-2 efter första perioden. Då hade både Gustav Nyquist och Mikael Backlund lyckats sätta varsitt mål under powerplay, vilket inför resten av matchen gav laget ett bra försprång. Peter Popovic sade då till TV4 att detta var lagets allra bästa period i hela mästerskapet, vilket var ett tydligt tecken på att laget gjort bra ifrån sig.
I den andra perioden kunde dock Slovakien via Martin Marcincin reducera till 1-2 och Sverige kunde mot slutet av perioden åter få upp tempot. Bara knappa två minuter in i den tredje perioden lyckades dock Magnus Nygren  att via Linus Klasen sätta pucken i mål och även det slutliga resultatet för matchen. Tre nya poäng för laget som då låg i topp av tabellen.

På söndagen spelades dock en alltmer avgörande match mellan de stora lagen i grupp A – Sverige mot Kanada. Denna match var direkt avgörande för vilket lag som skulle bli den slutliga segraren av gruppen och även vilket lag som garanterat slipper möta Ryssland i kvarts- och semifinalen om man skulle ta sig så långt. Det svenska laget gjorde en bra öppning av matchen, där man efter ungefär halva första perioden hade gjort matchens första mål tack vare Joakim Lindström. Kort därpå fick Kanada en straff och chans att kvittera, vilket dock Anders Nilsson mycket snyggt blockerade i mål. I början av andra perioden så drog Sverige ifrån ytterligare efter ett mål gjort av Linus Klasen.

Trots ett sådant läge så kunde dock laget inte stå emot Kanada. Inom loppet av fyra minuter hade laget reducerat och kvitterat med mål gjorda av Brayden Schenn och Kevin Bieksa. I slutet av den tredje perioden hade Sverige ett flertal goda chanser att avsluta matchen på, men istället gick spelet till förlängning där Ryan Ellis lyckades sätta matchen avgörande mål. Trots att matchen slutade i förlust så var Pär Mårts mycket nöjd med lagets insats:
– En riktigt bra match från vår sida. I första och tredje perioden är vi riktigt bra, det är väl i andra perioden som vi inte riktigt har kommandot. Men i det stora hela har vi tillräckligt bra för att kunna ta det här, säger han till TV 4.