Trots att årets världsmästerskap precis hunnit avslutas är det nu dags att blicka framåt mot nästkommande upplaga. Här är allt vi än så länge vet om hockey VM 2022.

När spelas hockey VM 2022?

Turneringen äger rum 13-29 maj 2022.

Var spelas VM 2022?

Finland står som värdnation och matcherna kommer att spelas i Helsingfors och Tampere. Matcherna i Helsingfors äger rum på Helsinki Arena, samtidigt som matcherna i Tampere spelas på arenan Tampere Deck Arena som just nu håller på att byggas.

Lagen som medverkar i hockey VM 2022 är:

Ryssland, Kanada, Sverige, Finland, Tjeckien, USA, Schweiz, Tyskland, Slovakien, Lettland, Danmark, Norge, Belarus, Italien Storbritannien och Kazakstan kommer, precis som i år, att delta i nästa upplaga av turneringen.

Vanligtvis är det två nya lag som tillkommer inför varje säsong. I och med att mästerskapen i de lägre divisionerna inte spelades under säsongen 2021, kommer det vara samma lag som medverkar under nästa säsong.

Vilka lag kommer mötas under VM 2022?

Grupp A består av Kanada, Ryssland, Tyskland, Schweiz, Slovakien, Danmark, Kazakstan och Italien. De kommer att spela sina matcher i Helsingfors.

Grupp B består av Finland, USA, Tjeckien, Sverige, Lettland, Norge, Belarus och Storbritannien. De kommer att spela sina matcher i Tampere, som även blir den huvudsakliga värdstaden där semifinalerna och medaljmatcherna kommer att spelas.

Vanligtvis brukar det bli en jämn fördelning av de största hockeynationerna, då det högst rankade laget hamnar i en grupp, det näst högst rankade i en annan och så vidare. Men i och med årets överraskande resultat som på flera sätt påverkade världsrankingen, får vi mer ojämna grupper till nästa års VM. I grupp B återfinns till exempel fyra av de sex lag som vanligtvis brukar ses som de starkaste i hockeyvärlden.

När spelar Sverige sina matcher?

Ännu har spelschemat för turneringen inte presenterats, detta görs förmodligen efter sommaren.

När släpps biljetterna till turneringen?

Under hösten 2021 släpps dagsbiljetterna till turneringen, som låter dig se samtliga matcher som spelas på en och samma arena under en dag. Inför biljettköpen kommer man få anmäla sitt intresse och därefter sker en lottning som avgör vilka som slutligen får köpa sina biljetter. I februari 2022 släpper man biljetter till enskilda matcher.

Redan nu kan du dock köpa olika VIP-paket som ger dig en heldag i hockeyns tecken. Alla biljetter säljs via IIHF:s hemsida.