Förutom att lagen rankas mot varandra i VM-tabellerna rankas även de enskilda spelarna utifrån sina prestationer på isen. En av de populäraste rankinglistorna är skytteligan, där spelarna som gjort allra flest mål listas. Att toppa denna när turneringen är över innebär att man kröns till skytteligavinnare, vilket är en mycket stor bedrift. Att satsa pengar på vem som tar hem denna titel är även ett mycket hett spel.

Här kommer vi presentera odds på vinnaren av skytteligan under hockey VM 2021

Att spela på vinnaren av skytteligan i Hockey VM är en rolig spelform som kommer vara levande under hela turneringen. I samband med att trupperna presenteras brukar spelen dyka upp hos spelbolagen. Det man dock får tänka på är att många lag sparar platser i sina trupper till eventuella tillskott ifrån NHL. Det är därför inte säkert att spelaren som vinner skytteligan finns med i truppen när VM turneringen startar.

När man spelar på vem som ska vinna skytteligan i Hockey VM så spelar man på vilken spelare man tror kommer att göra flest mål i turneringen. För att en spelare ska göra många mål kan du som spelare alltid ställa några kontrollfrågor till dig själv:

  • Hur många matcher tror du spelaren kommer spela?
  • Kommer spelaren vara straffskytt?
  • Ingår spelaren i lagets power play-uppställning?

En spelare som spelar fler matcher har större chans att bli skyttekung än en spelare som åker ut i gruppspelet/kvartsfinalerna. När man kollar på skyttekungar sedan 2010 så ser man att det är endast under tre mästerskap som en skyttekung inte har har spelat semifinalerna. Detta var åren 2018 när Sebastian Aho blev skyttekung för Finland, 2010 när John Tavares blev skyttekung för Kanada och 2003 Teemu Selänne blev skyttekung på hemmaplan.

Att spelaren dessutom får istid när laget har en man mer på isen ökar också chansen till mål, precis som att få lägga ett skott vid en straffläggning.

Vad krävs för att vinna skytteligan?

På förhand är det alltid svårt att gissa hur många mål som krävs för att bli skyttekung. Om man ser på hur det sett ut under tidigare år krävs det i snitt att man gör 7 mål för att ha chansen att bli skyttekung. Gör man mer än 10 mål under VM så kan man näst intill räkna hem ligasegern.

Skillnaden på att vara skyttekung och poängkung

Det som skiljer de olika begreppen skyttekung och poängkung åt under ett mästerskap är att för en skyttekung är det endast antalet mål som räknas. När man pratar om att bli poängkung i en turnering så räknar man istället samman både mål och assistpoäng. Under 2019 mästerskap blev William Nylander turneringens poängkung med 18 gjorda poäng. Men skyttekung i turneringen blev istället Mark Stone som gjorde 8 mål. Nylander gjorde i sin tur 5 mål.

Tidigare vinnare av skytteligan

Här listar vi de spelare som vunnit skytteligan under de senaste världsmästerskapen på herrsidan.

2019 – Mark Stone, Kanada – 8 mål
2018 – Sebastian Aho, Finland 9 mål
2017 – Nikita Kutjerov, Ryssland / Nikita Gusev, Ryssland / William Nylander, Sverige – 7 mål
2016 – Patrik Laine, Finland / Gustav Nyquist, Sverige – 7 mål
2015 – Tyler Seguin, Kanada – 9 mål
2014 – Viktor Tikhonov, Ryssland – 8 mål
2013 – Ilya Kovalchuk, Ryssland / Petri Kontiola, Finland – 8 mål
2012 – Jevgenij Malkin, Ryssland – 11 mål
2011 – Jarkko Immonen, Finland – 9 mål
2010 – John Tavares, Kanada – 7 mål
2009 – Jason Spezza, Kanada / Steven Stamkos, Kanada / Niko Kapanen, Finland – 7 mål
2008 – Dany Heatley, Kanada – 12 mål
2007 – Alexei Morozov, Ryssland – 8 mål
2006 – Sidney Crosby, Kanada – 8 mål
2005 – Rick Nash, Kanada – 9 mål
2004 – Dany Heatley, Kanada – 8 mål
2003 – Teemu Selänne, Finland – 8 mål
2002 – Peter Bondra, Slovakien – 7 mål
2001 – Sami Kapanen, Finland – 7 mål
2000 – Miroslav Šatan, Slovakien – 10 mål

Svenskar som vunnit skytteligan

Självklart kan det bli en svensk vinnare i skytteligan i årets VM-turnering! Under de senaste åren har fem svenska namn återfunnits på listans topp.

2017 -William Nylander (7 mål)
2016 – Gustav Nyquist (7 mål)
1998 – Peter Forsberg (6 mål)
1994 – Magnus Svensson (8 mål)
1991 – Mats Sundin (7 mål)