Foto: Bildbyrån

Jag misstänker att försändelsen med SISU fastnade i tullen i samband med resan till Kanada, men återfanns precis i tid till slutspelet. Det var ingen dålig SISU heller. Finland krossade Schweiz med hela 6-1 och nu väntar USA i finalen.

Strategin som omgående gav resultat
Finlands taktik var att sätta press på de schweiziska backarna, att inte ge dem någon tid. Juniorlejonen fyllde dessutom på bra med folk i anfallszon. Taktiken lönade sig då Finland ledde med hela 4-0 efter bara 7.43 i 1:a perioden. Vilken mardrömsstart för Schweiz.

När Schweiz äntligen etablerar lite tryck och skapar en farlig situation i Finlands zon så vänder Finland och kontrar in 3-0 målet. Lite upprättelse får dock Schweiz när de spelar powerplay och ganska omgående gör mål och reducerar till 4-1.

Men det målet verkade inte bekomma Finland som fortsatte i sitt hårda tempo. Det var spel 5 mot 5, men det såg mer ut som om Finland hade powerplay.

Tempot gick ned i matchen
Schweiz kommer ut med ett högre tempo i början av 2:a perioden och skapar lite oroligheter. Även om Finland kör på i liknande tempo som i 1:a så är Schweiz mer med och situationerna blir inte lika farliga. Eller är det Finland som är lite “nöjda” med resultatet när de kommer ut i 2:a perioden.

Trots detta så gör ändå Finland ytterligare 2 mål och leder med 6-1 efter 2:a perioden. En bättre period för schweizarna, men Finland drog också ned på tempot.

Det var ett ännu lägre tempo i den 3:e perioden, inte helt ologiskt med en sådan stor ledning. Där handlar det mer om att bevaka resultatet, undvika skador och vila sig inför finalen.

En helt rättvis vinst för Finland. Nu väntar USA i finalen. Finalen spelas 6/1 kl 02.00. Bronsmatchen mellan Ryssland – Schweiz spelas 5/1 kl 22.00.

Huvuddomare: Bruggeman A. (Usa) Spelplats: Rogers Arena (Vancouver)
Anders Granström