Foto: Bildbyrån

Damernas VM är nu över för den här gången och USA lyckades på nytt ta hem mästartiteln. Den stora skillnaden mot tidigare finalmöten var att Kanada inte stod för motståndet, utan för första gången någonsin fick vi här se ett helt annat lag vara med och göra upp om guldet. Det finska laget lyckades ju som vi tidigare nämnt slå ut kanadensarna i semifinalen och briljerade även i gårdagens final.

Efter ett mål från bägge lagen fick mötet tas till förlängning, där Petra Nieminen kunde sätta pucken till jublet från de finska fansen. I samband med lagets glädjetårar valde domarna dock att döma bort målet efter en videobedömning och laget fick istället spela med en man mindre på planen, detta efter att Nieminen krockat med USA:s målvakt strax innan målet kom. Mötet fick istället tas till straffar och där kunde de regerande mästarna försvara sin titel. Det finska laget kommer nu enligt Yle att lämna in en protest kring hela händelsen.

Sverige nia vid dam VM 2019

Slutliga ställningen för turneringen blev som följer:
1. USA
2. Finland
3. Kanada
4. Ryssland
5. Schweiz
6. Tjeckien
7. Tyskland
8. Japan
9. Sverige
10. Frankrike

I och med Sverige och Frankrikes degradering kommer Ungern och Danmark att ta deras platser i nästa års turnering. Sverige kommer i sin tur att förutom Frankrike möta Norge, Österrike, Slovakien och Nederländerna i division i grupp A-VM.

All Star-lag och andra utmärkelser

Spelarna från de två final-lagen dominerar turneringens All Star-lag och är även de spelare som fått enskilda utmärkelser för sina insatser.

Här är All Star-laget för dam VM 2019:
Målvakt Noora Raty, Finland
Back Jenni Hiirikoski, Finland
Back Cayla Barnes, USA
Forward Hilary Knight, USA
Forward Kendall Coyne Schofield, USA
Forward Michelle Karvinen, Finland

Bästa målvakt: Noora Raty, Finland
Bästa back: Jenni Hiirikoski, Finland
Bästa forward: Kendall Coyne Schofield, USA
MVP: Jenni Hiirikoski, Finland

När damernas världsmästerskap spelas nästa gång kommer detta att ske i Kanada, då med städerna Halifax och Trulo som värdstäder. Var turneringen som Sverige deltar i kommer att hållas är ännu inte klart.

Om artikelförfattaren:

Sofie Hansson – Sportskribent
sofie@vmhockey.se

>> Läs mer om mig här