Foto: Bildbyrån

Det blev en match som dominerades av det ryska landslaget, men till slut var det USA som knep den första platsen i årets stora final. Därmed är laget garanterade sin fjärde raka medalj i JVM.

USA tar ledningen mot starkt Ryssland

De båda lagen gör inledningsvis ett bra jobb såväl med att jobba framåt som att vända motståndarnas anfall. Ryssland var dock laget som fick flest lägen med skott mot mål. I den åttonde minuten lyckades Nikita Shashkov styra in ett skott i mål, men det hela dömdes bort av domarna då pucken medvetet styrdes in av hans skridsko. Perioden fortskred sedan med ett fortsatt ökat tempo ifrån det ryska laget, samtidigt som USA:s anfall blev allt färre.

Men mitt i allt lyckades Oliver Wahlstrom näta en passning ifrån Logan Cockerill och därmed tog USA ledningen med fem minuter kvar av perioden. Målet gav laget en nytändning och de sista minuterna bjöd på flera möjligheter för bägge lagen. Ser man till antalet skott på mål blev det dock Ryssland som vann kampen. I slutminuten tilldelades USA matchens första utvisning efter en tripping och Ryssland kunde därmed avsluta perioden i powerplay. I slutsekunden tacklar amerikanska backen Dylan Samberg ner Rysslands topp-spelare Vitali Kravtsov, vilket i sin tur ledde till ytterligare en utvisning för laget. I samma sekvens tilldelades även ryska Grigori Denisenko två minuter efter att ha gått på Samberg.

Bägge lagen pressar på

De två utvisningarna kvittades dock och den andre perioden inleddes med fortsatt ryskt powerplay som däremot inte gav någon utdelning. Dock fortsatte laget ligga på och fick till ett flertal heta lägen. I samband med ett anfall för USA tilldelas Ryssland en ny utvisning, vilket gav det ledande laget möjlighet till numerärt överläge. Här kunde laget utöka sin ledning genom Alexander Chmelevski efter ett mycket fint framspel av hela femman på isen.

Ryssland bestraffades sedan på nytt efter att ha spelat med för många spelare på isen. Man klarade dock av det numerära underläget utan någon utökning ifrån USA. Efter detta visar det ryska laget på nyfunnen energi och får även till ett flertal farliga anfall. Denisenko lyckas till slut i egen zon vända ett anfall ifrån USA och kan på egen hand ta pucken hela vägen in i mål för en reducering. I slutet av perioden pressar Ryssland på ordentligt med många riktigt farliga lägen och chanser på öppet mål. Med sekunder kvar tilldelas USA en utvisning och återigen avrundas en period i numerärt underläge.

Rysk dominans räcker inte hela vägen

Ryssland fortsatte sitt powerplay i den tredje perioden, där man låg på motståndarnas mål ordentligt. Pucken var vid ett tillfälle otroligt nära att glida in i mål, men en amerikansk utespelare lyckades i sista stund putta ut den. Samtidigt stod Cayden Primeau mycket stadigt i buren. Spelet intensifierades sedan, men det var fortsatt Ryssland som hade flest farliga anfall. Däremot hade USA möjligheten till att dra iväg ytterligare när pucken hamnade fri i målgården innan Rysslands målvakt fick tag på den.

De båda lagen fortsatte sedan med en mängd tappra anfall, där Ryssland körde extra hårt med sin förstafemma på isen för att få till en kvittering. Med knappa minuten kvar lämnade ryska målvakten buren och laget avrundade därmed matchen med sex utespelare i en intensiv jakt efter mål. Dock lyckades man inte få till någonting under dessa sekunder och USA kunde till slut ta sig vidare till en JVM-final.Ryssland får i sin tur göra upp om bronset.

Huvuddomare: Jeff Ingram, Kanada och Mikael Sjöqvist, Sverige. Spelplats: Rogers Arena (Vancouver)

Sofie Hansson