Expekt

Finland vann ödesmatchen mot Lettland och kan nu förhoppningsvis undvika nedflyttningskval från Grupp A. De finska juniorlejonen var helt överlägsna mot Lettland och vann med 4-0 till slut. Lettland är sist i Grupp A inför sin sista gruppspelsmatch imorgon, detta med noll gjorda mål.

Finland och Lettland stod inför en ödesmatch i Grupp A när de båda jumbolagen (noll inspelade poäng) möttes i Scandinavium under fredagseftermiddagen. Tre viktiga poäng var på spel där inget av lagen ville gå in till slutdagarna av junior-VM med kniven mot strupen och för att behöva tänka allt för mycket på nedflyttning från A-divisionen även om matchen i sig inte var helt avgörande för vilka som spelar nedflyttningskval och inte.

Finlands förbundskapten Lauri Mikkola har varit ifrågasatt i hemlandet och hade liksom laget en något större press på sig än letterna efter den finska missräkningen mot Tyskland senast. De finska juniorlejonen började också matchen bäst men Lettlands målvakt Deivs Rolovs inledde matchen lovande för lettisk del. Finland fick en bra chans att ta ledningen i matchen efter att Lettland ådrog sig en utvisning som renderade i fyra minuter i utvisningsbåset. Och då kom det välförtjänta ledningsmålet för Finland när kaptenen Jere Lassila kunde peta in 1-0 i powerplay-spelet. Finland utökade snabbt till 2-0 tätt efter PP-målet när den ifrågasatte backen Jesse Pulkkinen stänkte dit tvåan bara minuten efter ledningsmålet. Finland vann skotten med 20-3 i första perioden och ledde mycket välförtjänt in till andra perioden.

I andra perioden fick Lettland en chans in i matchen efter att man fick spela i powerplay i två minuter. Men letterna visade svaghet även i den spelformen och fick inte ett enda skott på mål i numerärt överläge. Istället var det Finland som utökade sin ledning när man själva fick spela powerplay där Kasper Halttunen hittade in till 3-0 via ett lågt skott. Lettland fick ett nytt powerplay under andra halvan av mittperioden och skapade en del för första gången i matchen men då var Noa Väli i det finska målet redo och stod för ett par kvalificerade räddningar. De finska lejonen kontrollerade andra perioden och fick med sig en 3-0-ledning till sista perioden.

Tidigt i sista perioden utökade Oiva Keskinen till 4-0 för Finland assisterad av matchens gigant i lagkaptenen Jere Lassila. Det tidiga målet blev matchens sista mål och Lettland, som hittills inte lyckats göra ett enda mål i turneringen, fick gå lottlösa igen.

I och med de tre poängen är nu Finland fyra i Grupp A bakom Tyskland, Kanada och Sverige och därmed uppe på slutspelsplats. Lettland har noll poäng i gruppen. Om Lettland besegrar Tyskland imorgon så går vi till den sista dagen i gruppspelet (31 december) med spännande förutsättningar med tre lag på tre poäng i kampen om de två slutspelsplatserna bakom redan klara Sverige och Kanada. Skulle Lettland istället förlora i sin sista match mot Tyskland imorgon så får letterna spela nedflyttningskval mot jumbon i Grupp B.

Finland – Lettland, 4-0 (2-0, 1-0, 1-0)

14:15 1-0 Jere Lassila (Kasper Halttunen, Kasper Kulonummi)
15:13 2-0 Jesse Pulkkinen (Lenni Hämeenaho, Jere Lassila)
28:59 3-0 Kasper Halttunen (Jere Lassila, Jani Nyman)
40:47 4-0 Oiva Keskinen (Jere Lassila, Emil Hemming)

Återstående matcher i Grupp A

29 december:
Sverige – Kanada
19:30

30 december:
Lettland – Tyskland
19:30

31 december:
Sverige – Finland
14:30

Kanada – Tyskland
19:30

Uppdaterad 29 december, 2023