Betsson

Sverige förlorade under natten mot Ryssland efter en riktig rysare, där Sverige kvitterade i slutminuterna och tvingade fram en förlängning. I förlängningen drog till slut Ryssland det längsta strået och vann med 3-4 till slut.

Sverige såg ut att få en mardrömsstart på matchen. Redan efter drygt 30 sekunder kom det första målet i matchen, när Rysslands stjärnkedja med Rodion Amirov och Vasili Podkolzin i spetsen, gjorde 1-0. Efter närmare titt på målet dömdes det dock bort för målvaktsinterference, men Juniorkronorna fick direkt smak på vad Ryssland kunde bjuda på.

Och Ryssland fortsatte på det inledande spåret. Man vann nästan varenda duell ute på isen och såg ut som ett betydligt starkare lag. Efter drygt åtta minuter i matchen skulle den ryska ledningen också komma, på riktigt denna gång, genom Igor Afanasyev.

Efter fortsatt rysk press kom ingen utökad ledning. Inte helt rättvist kvitterade istället Sverige med fem minuter kvar av perioden när Noel Gunler läckert serverade Arvid Costmar fram till 1-1. 

Efter kvitteringen fick Juniorkronorna chansen direkt i sitt första Powerplay i matchen. Ett numerärt överläge som man inte kunde utnyttja. 

Istället för ett svenskt ledningsmål i Powerplay, lyckades Ryssland utnyttja sitt numerära överläge under periodens slutminuter och ta ledningen med 1-2 genom en av lagets stjärnor, Rodion Amirov.

I den andra perioden började Juniorkronorna komma in i matchen på ett bättre sätt än i den första, men hade svårt med att kontrollera Rysslands kontringar, som mycket väl hade kunnat leda till en utökad ledning under första halvan av perioden. 

I början av den andra periodens andra halva fick Sverige två raka Powerplay, där man tryckte ner Ryssland rejält i det första och skapade ett momentum, vilket resulterade i ännu ett numerärt överläge. Men inte heller där lyckades Sverige få dit en kvittering. 

Men kvitteringen skulle komma med fyra minuter kvar av perioden när Alexander Holtz först missade pucken mot öppet mål för att sedan ta hand om sin egen retur bakom mål och via målvakten Yaroslav Askarov göra 2-2 till Sverige. Målet räckte in i periodpaus, inför den tredje och sista perioden.

Kontentan av den andra perioden var att den var ruggigt tuff från båda håll och påminde snarare om en slutspelsmatch än något annat, där Ryssland hade svårast att hålla sina huvuden kalla. Därmed bjöd man in Sverige i matchen, efter ett par dumma utvisningar.

Sverige fick inleda den sista perioden i Powerplay och skapade flertalet farliga målchanser och tog kommandot i perioden.

Men det var Ryssland som skulle ta ledningen med 2-3 efter att man kunde utnyttja sitt numerära överläge med drygt tio minuter kvar att spela av den ordinarie matchtiden.

Den resterande tiden av matchen backade Ryssland hem något och drog ner på tempot, något som Sverige hade svårt att infinna sig i. Det farligaste läget för Sverige kom med två och en halv minut kvar när Arvid Costmar träffade ribban.

Med två minuter kvar tog Sverige ut målvakten och halvminuten senare time-out. Något som gav resultat. Med en minut kvar av matchen bombade Alexander Holtz pucken mot mål, och pucken styrdes in via skyttekungen Noel Gunlers ben till 3-3. Och matchen gick till förlängning, där tre mot tre väntade.

Med fem sekunder kvar av förlängningen och matchen avgjorde Ryssland i numerärt överläge. Trots en bra svensk insats och vändning, gick Ryssland till slut segrande ur striden.

Men en poäng till Sverige, som möter USA natten till nyårsdagen, ett Sverige som fortfarande har chans att vinna gruppen, om man vinner mot USA. Matchstart 03:30.

Matchstatistik:

Sverige – Ryssland 3.4 efter förlängning (1-2, 1-0, 1-1, 0-1)

0-1 Igor Afanasyev (Mikhail Abramov, Arseni Gritsyuk)

1-1 Arvid Costmar (Noel Gunler, Simon Holmström)

1-2 Rodion Amirov (Vasili Podkolzin, Marat Khusnutdinov)

2-2 Alexander Holtz (Emil Andrae)

2-3 Kirill Kirsanov (Rodion Amirov, Igor Afanasyev)

3-3 Noel Gunler (Alexander Holtz, Victor Söderström)

3-4 Marat Khusnutdinov (Rodion Amirov, Semyon Chistyakov)

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här