Damkronorna förlorade placeringsmatchen mot Japan med 4-5 efter tapp i andra perioden. Sverige har därmed tappat chansen att spela i Grupp A till nästa världsmästerskap.

Under lördagen spelade Damkronorna placeringsmatch mot Japan i VM. Vinnarna skulle få möta Finland imorgon (söndag) med en femteplats i VM på spel.

Sverige fick en perfekt start på matchen. Efter drygt sju minuter fick Emma Murén göra sitt första VM-mål efter ett fint svenskt anfall. Damkronorna spelade en fin hockey mot ett lågt försvarande Japan. Sverige utökade sin ledning till 2-0 bara några minuter efter det första ledningsmålet genom Olivia Carlsson, efter en fin styrning.

Damkronorna fick en perfekt avslutning på första perioden. Efter en japansk utvisning fick Sverige powerplay, där Maja Nylén Persson dunkade dit 3-0 för Sverige, med fyra sekunder kvar av perioden. Sverige visade verkligen att man är ett skickligt lag under den inledande perioden, och hade en välförtjänt ledning till 3-0.

Andra perioden

Japan fick en desto bättre start på andra perioden, efter en svensk utvisning. Japanskorna reducerade till 3-1 efter att pucken gått via Emma Söderberg in i mål. Tuff start för Sverige, som inte alls kom ut starkt i inledningen av perioden. Ännu en svensk utvisning blev ödesdigert igen, då Japan reducerade ytterligare till 3-2 i powerplay, efter fem spelade minuter i period två.

Sverige höjde sig en aning och såg ut att hålla ledningen hela perioden ut. Men efter en mycket tveksam svensk utvisning kom ett mål till 3-3 för Japan, i deras powerplay, vilket fullbordade en mardrömsperiod för Sverige. Japan vände 3-0 till 3-3 på en period, vilket bäddade för en rysare i den sista perioden.

Tredje perioden

Japan fullbordade sin vändning i den tredje perioden när man gjorde 3-4 genom Linköpings Haruka Toko efter sju minuter i perioden. Men Sverige ville inte ge upp så lätt. Bara minuten senare så var det dags för Hanna Olsson att skriva in sig i målprotokollet till kvittering 4-4.

Sverige hade läge i powerplay att avgöra matchen med sex minuter kvar men lyckades inte. Istället så kom 4-5 till Japan, när ett hårt jobbande japanskt lag tryckte in pucken in till ledningsmålet. Detta med tre minuter kvar att spela av matchen.

Sverige jagade en kvittering i matchens slutminuter och tog ut målvakten för att spela med sex utespelare. Men det blev inga svenska mål. Sverige förlorade placeringsmatchen och har därmed inte chansen att avancera upp till Grupp A till nästa års VM. Japan möter Finland imorgon där femteplatsen i turneringen ska avgöras.

Sverige-Japan, 4-5 (3-0, 0-3, 1-2)

1-0 Emma Murén (Thea Johansson)
2-0 Olivia Carlsson (Hanna Olsson, Jessica Adolfsson)
3-0 Maja Nylén Persson (Hanna Olsson)
3-1 Haruka Toko (Makoto Ito)
3-2 Yoshino Enomoto (Makoto Ito, Haruka Toko)
3-3 Makoto Ito (Haruka Toko)
3-4 Haruka Toko (Akane Shiga)