Foto: Bildbyrån

Det kommer bli tunt med NHL-spelare i den finska landslagstruppen till VM. Till Carlson Hockey Games finns inga NHL-spelare med, då Henri Jokiharju och Juho Lammikko numera tillhör AHL-lag . Finland kommer med andra ord få klara sig utan Alexander Barkov, Patrik Laine, Rasmus Ristolainen och Jesperi Kotkaniemi bland andra. “Nästan så att man skäms” säger finska tv-profilen Kaj Kunnas. 

I truppen till Carlson Hockey Games har Finland med sig majoriteten Liiga-spelare, blandat med Mikko Lehtonen från HV 71, Jere Sallinen från Örebro, fyra AHL-spelare och spelare från andra europeiska ligor. Men inga NHL-proffs. Enligt Christian Vuojärv på Svenska Yle handlar det om en “perfect shitstorm”.

“I korthet kan jag väl säga att det inte ligger nåt dramatiskt bakom återbuden från NHL”, menar Vuojärv. “Det har helt enkelt varit the perfect shitstorm. Av de finländska NHL-spelare som tackat nej är den stora merparten endera skadad eller utan kontrakt. De enda som inte är i det läget är Mikko Koskinen, Henrik Borgström och Rasmus Ristolainen. Koskinen ska få familjetillskott under VM och Ristolainen ställer aldrig upp. Borgström är den enda som förbryllar mig. Han insinuerade efter grundserien att han var intresserad av VM, men ändrade sig tydligen”.

Inga NHL-spelare, men flera från AHL

Istället får Finland hålla till godo med inhemska spelare som Kristian Kuusela, som stod för 54 poäng på 60 matcher i Liiga. Med finns som sagt också backen Henri Jokiharju, som gjorde 38 NHL-matcher med Chicago Blackhawks i år, men som tillhör AHL-laget Rockford IceDogs. Jokiharju gjorde i år 17 poäng på 30 matcher med Rockford, och spelar VM för första gången. Juho Lammikko var även han uppe och vände i NHL under säsongen. Det blev totalt 40 matcher med Florida Panthers innan säsongen avslutades i Springfield Thunderbirds, där Lammikko stod för 18 poäng på 36 matcher.

Kunnas kritisk

Finska tv-profilen Kaj Kunnas är kritisk till de många avhoppen i den finska truppen.

“Man undrar ju vad som pågår. Visst, vi har fortfarande 15 NHL-stjärnor kvar i slutspelet, men vi har också väldigt många som redan åkt ut men som av olika anledningar ändå inte tänker spela VM. Vad beror det på?”, säger Kunnas i en intervju med Sportbladet.

Finland spelar sin första match 10 maj, 16:00 mot Kanada – med John Tavares i spetsen. 

Om artikelförfattaren:

Alexander Carlsson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här