Expekt

Tre Kronor var redan klara vinnare av Karjala Tournament (Karjala Cup) inför matchen mot Finland. Sedan gick Sverige och förlorade mot Finland med 1-4 i en jämn nordisk drabbning där Finland avgjorde med två mål i öppen kasse.

Under söndagseftermiddagen spelade Tre Kronor den sista matchen i Karjala Tournament och man gjorde det mot de finska lejonen i Åbo. Sverige hade två segrar in till avslutningen och hade faktiskt redan säkrat segern i turneringen då Schweiz ”bara” fick med sig två poäng i mötet med Tjeckien under förmiddagen. Innan nedsläpp mot Finland var alltså Tre Kronor vinnare av Karjala Cup. Matcher mot Finland är dock alltid prestigefyllda, denna likaså. Drygt 12 000 åskådare ska ha tagit sig till Åbo för det nordiska derbyt.

Den första halvan av den inledande perioden var jämn och ganska avvaktande där båda lagen var disciplinerade. Efter tio minuter drog Sverige på sig en utvisning vilket gav Finland chansen i powerplay. Brynäs-spelaren Hannes Björninen tog då saken i egna händer och satte dit 1-0 för Finland, och bröt dödläget.

Tre Kronor fick också chansen i powerplay i periodens slutminuter men lyckades inte bryta Harri Säteris nolla. 1-0 till Finland efter 20 spelade minuter.

Andra perioden

Tre Kronor fick en drömstart på andra perioden och hittade en kvittering tidigt. Sverige vann pucken högt, Oscar Möller serverade Max Friberg till ett friläge och den sistnämnda stänkte upp pucken i krysset. 1-1 efter bara två minuter av den andra perioden.

Sverige kom ut som ett annat lag i den andra perioden. Efter en ganska svag och avvaktande förstaperiod var svenskarna mer aggressiva och framåtlutade i inledningen av mittenperioden.

Finland bjöd Sverige på ett powerplay med tre minuter var av andra perioden, ett numerärt överläge som Tre Kronor inte utnyttjade trots ett bra spel. Sverige vann den andra perioden med 0-1 och hade bra fart under fötterna med sig till den tredje. 1-1 in till periodpaus.

Tredje perioden

Tre Kronor fick spela i numerärt underläge direkt i den tredje perioden efter att Pär Lindholm åkt på en tripping-utvisning när han jagade den storväxte finländska kaptenen Marko Anttila. Även om de finska lejonen inte kunde utnyttja sitt powerplay så kom ett finskt ledningsmål tätt därpå. Den just nämnde Anttila låg bakom ledningsmålet när Finland kom i en blixtrande kontring och lagkaptenen kunde servera Antti Suomela till 2-1 för Finland. Marcus Högberg var bra i det svenska målet hela matchen men inte ens han kunde stoppa Finland från att ta ledningen med sin fantastiska kontring.

Tiden bara flög förbi efter det finska ledningsmålet. Finländarna har som bekant varit väldigt framgångsrika med ett disciplinerat försvarsspel, något man var under de inledande tio minuterna av denna tredjeperiod också. Tre Kronor försökte få till en kvittering genom att riskera mer i matchens slutminuter. Tre Kronor tog ut målvakten med två och en halv minut kvar, och spelade i sex mot fem. Det gav Finland och Marko Anttila chansen att sätta dit pucken till 3-1 i öppen målbur. Finland satte även dit fyran och punkterade matchen och slutresultatet till 4-1.

Finland vann den sista matchen i Karjala Cup med 4-1 men Tre Kronor slutar turneringen som vinnare. Sam Hallam har därmed fått en bra start som svensk förbundskapten med sin första turneringsseger i Euro Hockey Tour (EHT). Nästa landslagssamling för Sverige är i december då man åker till Schweiz för att spela EHT-turneringen SWISS Ice Hockey Games.

Finland – Tre Kronor, 4-1 (1-0, 0-1, 3-0)

1-0 Hannes Björninen (Joose Antonen, Vili Saarijärvi)
1-1 Max Friberg (Oscar Möller, Oscar Engsund)
2-1 Antti Suomela (Marko Anttila)
3-1 Marko Anttila (Hannes Björninen)
4-1 Eetu Liukas

Tabellen i Karjala

  1. Tre Kronor, 5p
  2. Schweiz, 5p
  3. Tjeckien, 4p
  4. Finland, 4p

Uppdaterad 13 november, 2022