Expekt

Isac Lundeström fick en ful tackling mot huvudet i semifinalen mot Tjeckien (3-7). Efter matchen vill inte Sverige lägga för mycket fokus på domarnas beslut att inte ge Jan Rutta utvisning efter det fulla tillhugget. Noterbart är att Rutta är avstängd in till finalen efter händelsen.
– Den situationen påverkar inte vad vi gör på tekningen efter, säger förbundskapten Sam Hallam. 

Efter Tjeckiens två snabba mål i andra perioden fick Isac Lundeström en armbåge mot huvudet i en tuff smäll. Domarna valde att inte döma någonting och såg inte situationen. Sveriges center blev liggandes och åkte ut i båset med uppenbar smärta mot huvudet. Tätt därpå utökade Tjeckien igen till 2-5 och efter semifinalförlusten var just armbågstacklingen en het potatis i den mixade zonen. Men inte så het för Sveriges förbundskapten Sam Hallam.

– Nu ger jag ett tråkigt svar: jag har fortfarande inte sett situationen. Men de som jag har pratat med säger att det finns en kontakt, på kanske ett felaktigt sätt. Men jag tänker inte stå här som ett annat lag gjorde i torsdags (Finland, reds anm.) och säga att det är där som allting landar i. Den situationen påverkar inte vad vi gör på tekningen efter eller att vi släpper till ett tre mot ett läge emot oss. Så vi ska inte gå dit och lägga matchen i den situationen, eller jag vill inte göra det, säger Sam Hallam.

Förbundskaptenen är inne på att Sverige var alldeles för ihåliga bakåt, och att det är anledningen till 3-7-förlusten, inget annat. Men det var en uppenbar kontakt (se videon längre ned), något som huvudpersonen Isac Lundeström vittnar om.

– Jag har inte sett videon ännu men jag kände att något kom upp i ansiktet på mig. Det kanske var utvisning. Jag kände bara att något kom upp, det är väl det, säger Lundeström i mixade zonen.

Det ska tilläggas att Isac Lundeström kom tillbaka i spel, utan några bieffekter. Men det fanns en viss oro där under en stund, när Tre Kronor släppte in sitt tredje mål på tre minuter.

– Det såg inte så bra ut. Jag är bara glad att Isac kunde fortsätta matchen. Vad gäller domslut och så vidare så är det upp till domarna. Det är de som bedömer vad de ser och inte ser, vi fokuserar på att spela hockey, säger Lucas Raymond om situationen.

Sverige valde att inte videogranska situationen. Förbundskapten Sam Hallam är inte helt säker på att det går, även om domarna ibland brukar kunna vara ”schyssta” i sådana situationer och tillåta granskning, vid en uppenbar skada. Men Sverige fick inte heller någon förklaring från domarna varför de inte videogranskade situationen.

– Nej. Jag tror att ni ska kolla reglerna. Jag är inte säker men har de inte sett någonting och inte har armen uppe för utvisning så är jag inte säker på att man får granska den. Uppenbarligen så har det skett utan att någon av huvuddomarna såg det, och då är det väl bättre att de inte hittar på något och ljuger ihop en story. Men ni hör själva, jag vill inte gå in i den diskussionen, säger Hallam och fortsätter:

– Jag tycker bara att jag vill inte stå här idag och hamna i det snacket. Ena gången går studsarna och domsluten med en, andra gången går de mot en. Vi som jobbar med det här gör allt vi kan för att påverka det till vår fördel och idag har jag misslyckats med det. Så det får jag ta ansvar för i sådana fall.

Under lördagskvällen meddelade Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) att Jan Rutta stängs av en match efter förseelsen. Han missar därmed Tjeckiens VM-final mot Schweiz.

Se situationen med Isac Lundeström

Uppdaterad 25 maj, 2024