Foto: Bildbyrån

Vid matchens inledning så undrade de flesta om Sverige skulle kunna stå mot USA´s anstormning. Att Sverige sedan skulle vinna med 6-0 var ännu mer överraskande, men nu är vi i final!

En pigg start av tre kronor som får en bra möjlighet nästan omgående. Men detta vara bara i någon minut, sedan kommer USA tillbaka och skapar en hel del farligheter, Nilsson får visa vad han duger som målvakt med några fina räddningar. För många svenska spelare på isen ger USA deras första powerplay. USA har haft det bästa powerplayet i detta VM. Som tur är så har Sverige ett bra boxplay och fixat detta utan några svårigheter.

USA spelar snabbt och aggressivt lika som de startat i tidigare matcher och skapar många chanser samtidigt som svenskarna är lite för passiva i försvarsspelet.

Kanske inte helt rättvist, men Sverige tar ledningen till 1-0 genom Arvidsson med fint förarbete av De la Rose och Forsberg. Sverige får avsluta perioden i spel 5 mot 4. Tyvärr var det inget vidare powerplay och USA var mycket närmare att göra mål än Sverige. Det är Nilsson som räddar Sverige i 1: perioden.

Skottstatistik 1:a perioden: 8-16 till USA.

Även i 2:a perioden så är det USA som startar bäst. Adam Larsson får 2+2 efter high sticking. De blir svettigt för Sverige med USA som bombarderar dem. Mitt i allt detta får Backlund friläge, fälls och krockar med den amerikanske målvakten, Paajarvi snappar upp pucken och sätter 2-0 i boxplay.

Sverige får sitt andra powerplay och efter mycket bra passningsspel så sätter Patric Hornqvist 3-0 till Sverige. Bara 11 sekunder så kommer Janmark fri och sätter 4-0. Då tar USA timeout.

Ett ytterligare powerplay för USA och de fortsätter att trumma på, men får inte möjlighet till att nyttja ett av sina främsta vapen.

Skottstatistik 2:a perioden: 8-5 till Sverige.

Även fast USA skapar chanser, får powerplay så lyckas det svenska försvaret tillsammans med en storspelade Nilsson att värja sig och hålla nollan. Att Sverige var mer försvarsinriktat återspeglas ganska tydligt i skottstatistiken. Det första skottet på mål var i tom kasse av Arvidsson 11.07 in i 3:e perioden. Inte ens ett tröstmål fick USA.

Kempe hinner dessutom med att utöka ledningen till 6-0 vilket blir matchens slutresultat.

Skottstatistik 3:a perioden: 4-19 till Sverige.

Domare: Gofman R. (Rus), Gouin O. (Can)