LeoVegas

Sverige möter Ryssland i sin sista gruppspelsmatch i hockey VM 2021. Matchen spelas måndagen den 31 maj klockan 19:15 och mötet äger rum på Olympic Sports Centre i Riga, Lettland.

Odds före spelstart – Ryssland – Sverige (Sverige är bortalag)

Ryssland – Sverige

Måndag 31 maj kl. 19:15

Rysslands flagga

Ryssland

Odds: 1.97 hos Betsson

Hämta odds
Hockeyklubbor

Oavgjort

Odds: 4.40 hos Betsson

Hämta odds
Sveriges flagga

Sverige

Odds: 3.20 hos Betsson

Hämta odds

Tidigare möten

 • 2021-05-12 – Carlson Hockey Games
  Sverige-Ryssland 4-6

 • 2021-02-13 – Beijer Hockey Games
  Sverige-Ryssland 1-2

 • 2020-12-17 – Channel One Cup
  Sverige-Ryssland 3-4

 • 2020-11-07 – Karjala Tournament
  Sverige-Ryssland 1-2

 • 2020-02-08 – Beijer Hockey Games
  Sverige-Ryssland 5-2

Snabbfakta

 • Matchstart: 2021-05-31 kl. 19.15

 • Sändning: SVT 2 och SVT Play

 • Spelort: Riga

 • Domare: Ej fastställt

Sveriges senaste matcher

 • 2021-05-30 – VM
  Sverige-Slovakien

 • 2021-05-28 – VM
  Sverige-Storbritannien

 • 2021-05-27 – VM
  Sverige-Tjeckien

 • 2021-05-25 – VM
  Schweiz-Sverige

 • 2021-05-23 – VM
  Sverige-Belarus

VMhockey.se rekommenderar:

Betsson logo
 • Ny uppdaterad bettingplattform med cash-out.

 • Spela EttKryssTvå varje helg och jaga 13 rätt.

 • Få 100 kr extra att spela för!

 • Bonus: 100 kr extra att spela för!

 • Om. krav: 1x bonus, min. odds 1.5

 • Läs mer om Betsson bonus

Till Betsson

Tre Kronor avrundar världsmästerskapets gruppspel mot Ryssland, någonting som man har gjort vid flera tidigare tillfällen. Förutom att lagen möter varandra under säsongerna i Euro Hockey Tour, är de även väl bekanta motståndare i VM-sammanhang.

Ryssland ses som en av de vassare hockeynationerna och har en mängd titlar på meritlistan. Som enskild nation har man tagit hem guldet vid fem tillfällen, men räknar man även in de prestationer som Sovjetunionen lyckades med så går man om Kanada i antalet VM-guld. Senaste världsmästartiteln nog man hem 2014, efter att ha besegrat Sverige i semifinalen.

När VM senast arrangerades gick laget obesegrat igenom gruppspelet, där Sverige var ett av lagen som man mötte. I kvartsfinalen slog man ut USA, men i semin tog det stopp emot Finland. Bronsmötet med Tjeckien fick avgöras på straffar, där Ryssland var det vassare laget.

Tidigare VM-möten mellan Sverige och Ryssland

VM 2019 i Slovakien

Sverige-Ryssland 4-7 (1-0, 0-6, 3-1)

Sverige och Ryssland möttes i den sista gruppspelsmatchen, där Rysslands gruppspelsseger stod på spel. Sverige inledde matchen starkt och kunde snart ta ledningen. Men i den andra perioden kom ryssarna igen rejält och när perioden var över hade de hunnit med hela sex fullträffar bakom Jacob Markström i den svenska buren. Svenskarna fann lite ny energi till den sista perioden, men kunde aldrig ta igen det stora försprånget som Ryssland hade.

Sveriges målskyttar: Gabriel Landeskog, William Nylander, Oliver Ekman-Larsson och John Klingberg

VM 2018 i Danmark

Ryssland-Sverige 1-3 (1-0, 0-2, 0-1)

Inför den sista gruppspelsomgången låt Ryssland och Sverige i tabellens övre skikt och för att vinna gruppen behövde Tre Kronor en seger i den avslutande matchen. Det tog dock inte många minuter innan Ryssland kunde göra matchens första mål i powerplay. I mitten av den andra perioden kunder Sverige kvittera och kort därefter ta ledningen i matchen. Ryssland gör ett sista krafttag i den tredje perioden och tar tidigt ut sin målvakt. Dock resulterar detta enbart i en svensk utökning till slutsiffrorna 3-1.

Sveriges målskyttar: Mika Zibanejad, Rickard Rakell och Mattias Ekholm

VM 2017 i Frankrike och Tyskland

Sverige-Ryssland 1-2 efter straffar (1–0, 0–0, 0–1, 0–0, 0–1)

Tre Kronor inledde hela VM-resan mot Ryssland och Elias Lindholm kunde inleda målskyttet i den första periodens mitt. En bit in i den tredje perioden kunde ryssarna kvittera och matchen fick därmed tas till förlängning. Här var det inget av lagen som lyckades näta och mötet fick avslutas med en straffläggning. Bägge lagens målvakter gjorde en stark insats och det var just på räddningarna som det avgjordes. Ryssland gick slutligen segrande ur mötet.

Sveriges målskyttar: Elias Lindholm

VM 2016 i Ryssland

Ryssland-Sverige 4-1 (2–0, 2–0, 0–1)

Efter ett långt gruppspel mötte Tre Kronor hemmanationen Ryssland i den allra sista gruppspelsmatchen. Motståndarna tog snabbt kommandot över mötet och satte två mål i både den första och den andra perioden. Sverige fick endast till en fullträff, som kom i inledningen av den sista perioden. Under resten av matchen var det Sverige som hade allra flest lägen, vilket också syntes på skottstatistiken som var 5-16 för perioden. Trots detta kunde man inte komma ifatt Ryssland, som tog hem matchen.

Sveriges målskyttar: Mattias Ekholm

VM 2015 i Tjeckien

Sverige-Ryssland 3-5

Den här gången möttes Ryssland och Sverige i kvartsfinalen, efter att Tre Kronor slutat tvåa i grupp A och Ryssland trea i grupp B. Ryssland kunde enkelt ta ledning i spel 5 mot 3 och utökade sedan innan första perioden var över. Yevgeni Malkin tryckte sedan in 3-0 kort in på den andra perioden. Härefter kom Tre Kronor äntligen igång och ett första svenskt mål följde snabbt efter det ryska. I den sista perioden kunde laget komma ikapp och kvittera, vilket satte ytterligare spänning på mötets slutskede. Under de fem sista minuterna lyckades Ryssland med två ytterligare fullträffar som tog laget till semi.

Sveriges målskyttar: John Klingberg, Anton Lander och Loui Eriksson

VM 2014 i Vitryssland

Ryssland-Sverige 3-1 (2–1, 1–0, 0–0)

Sverige och Ryssland möttes det här året i semifinalen efter att Sverige slagit ut värdnationen, samtidigt som Ryssland besegrade Frankrike i sin kvartsfinal. Sverige var snabbt på pucken och kunde efter 19 sekunder sätta mötets första mål. Ryssland kvitterade dock och intog även ledningen innan den första perioden var över. Även i den andra perioden kunde ryssarna näta och resterande del av matchen bjöd snarare på utvisningar och fulspel, än några mål. Mikael Backlund fick kliva av isen med bara sekunder kvar av mötet efter att ha blivit tilldelad en 20-minuters utvisning. Den tunga förlusten gjorde att Sverige missade VM-finalen.

Sveriges målskyttar: Oscar Möller

VM 2012 i Finland och Sverige

Ryssland-Sverige 7-3 (1-2, 2-1, 4-0)

Inför hemmapubliken i Globen ställde sig Tre Kronor mot Ryssland i den femte gruppspelsmatchen. Mötet var länge jämnt och lagen turades om att inneha ledningen under de två första perioderna, Men när matchen gick in i den sista delen var det någonting som hände hos de ryska spelarna som vände matchen helt och hållet. Med skottsiffrorna 25-2 för perioden kunde laget sätta hela fyra fullträffar och därmed ta hem de viktiga poängen.

Sveriges målskyttar: Erik Karlsson, Henrik Zetterberg och Johan Franzén