Foto: Bildbyrån

Idag kom beskedet att damkronorna och Svenska Hockeyförbundet efter månader av konflikt kommit överens om nya villkor. Laget gör sig nu redo för spel och målet med säsongen  är redan klart:
– Vi ska spela i A-VM nästa år, säger landslagsspelaren Fanny Rask.

Redan under gårdagen kunde vi rapportera om att de två parterna började närma sig en lösning och idag kunde detta bekräftas i och med ett pressmeddelande som skickades ut av hockeyförbundet. Här meddelas att laget kommer medverka vid flernationsturneringen i Tyskland i december, samt att ett kollektivavtal för samtliga damspelare på elitnivå ska tas fram.

Dessutom införs medaljbonusar för såväl VM som OS, samt att en bonus kommer att delas ut om laget tar sig tillbaka till A-VM vid mästerskapet i vår. Att detta är ambitionen är det ingen tvekan om.
– För oss spelare har vi hela tiden sagt att det inte finns något större än att spela i vårt landslag. Det känns som att vi tagit viktiga steg i diskussionerna och att vi nu har fått bättre förutsättningar för att spela i Damkronorna. Nu vill vi inget annat än att tillsammans med förbundskapten Ylva Martinsen och de andra ledarna i Damkronorna se framåt och äntligen sätta igång resan mot revansch efter förra året. Vi ska spela i A-VM nästa år, säger Fanny Rask i pressmeddelandet.

Punkter som parterna kommit överens om:
– Överenskommelsen omfattar spel i Damkronorna med giltighet fr.o.m. 2019-10-14 och tillsvidare.
– Förbundet inför medaljbonus till spelarna i VM-turneringar och OS även om motsvarande premier från det internationella förbundet (IIHF) saknas.
– Ersättning för förlorad arbetsförtjänst utgår till spelarna för förtroendeuppdrag i Damkronorna och finansieras genom SDHL med stöd av SHL.
– Spelarna uttagna i Damkronorna skall vara försäkrade mot skador som kan uppkomma vid landslagsspel. För SDHL-spelare svarar klubbarna genom SDHL för den försäkringen.
– Spelarna i vårens VM-trupp kommer att erhålla en gratifikation från förbundet om laget kvalificerar sig för spel i A-VM 2021.

Källa: Swehockey.se

Om artikelförfattaren:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här